Daily archives for Αύγουστος 17th, 2015

Είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε το ΠΑΜΕ στους μετανάστες στο Πεδίον του Άρεως



Logo PAME2Είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες – μετανάστες στο Πεδίον του Άρεως παρέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των συνδικάτων.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών – προσφύγων, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις για όσο διάστημα χρειαστεί διευκολύνοντας τους με ιατρική παρακολούθηση, τροφή και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για την ανθρώπινη διαβίωσή τους.

Σε ανακοίνωση που μοιράστηκε στους μετανάστες στα αγγλικά και στα αφγανικά το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Αδερφέ μας μετανάστη,

Εμείς οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, τα συνδικάτα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ σε καλωσορίζουμε στη χώρα μας.

Ξέρουμε ότι έρχεσαι από ένα δύσκολο ταξίδι μέχρι εδώ, διωγμένος από τη φτώχεια και τους πολέμους στη χώρα σού. Τώρα έρχεσαι αντιμέτωπος με την αφιλόξενη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που σου βάζουν στην προσπάθεια σου να βγάλεις χαρτιά και να συνεχίσεις το ταξίδι σου. Έρχεσαι αντιμέτωπος με την έλλειψη υποδομών, χώρων φιλοξενίας, διερμηνέων, τροφής, νομικής βοήθειας και ό,τι άλλο χρειάζεσαι εσύ και τα παιδιά σου. Όμως θα ξέρεις και από την πατρίδα σου ότι κυβερνήσεις και αφεντικά νοιάζονται μόνο για κέρδη τους και όχι για το λαό που υποφέρει.

Εμείς, σαν εργαζόμενοι, είμαστε αδέρφια ανεξαρτήτως χώρας, θρησκείας, ή φυλής. Είμαστε αδέρφια γιατί υποφέρουμε μαζί από τους πολέμους και τη φτώχεια. Από την ανεργία και την ακρίβεια. Για αυτό οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, τα συνδικάτα μας, το ΠΑΜΕ, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σε βοηθήσουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Τώρα λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης σας, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την αναχώρησή σας για τους τόπους προορισμού σας, διευκολύνοντας σας με διερμηνείς, ιατρική παρακολούθηση, τροφή, νομική βοήθεια και ό,τι άλλο απαιτείται.
  • Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΔΑΣ ΟΤΑ.



ΔΑΣ ΟΤΑΤο γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κρατάει «ομήρους» τους χιλιάδες μόνιμους εργαζομένους της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, που επέστρεψαν στους δήμους και τους έχει αφήσει απλήρωτους για δυο έως και τέσσερις μήνες καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου.

Σημειώνει ότι: «Είναι πολιτικός εμπαιγμός, αφού από την ψήφιση του νόμου για την επανατοποθέτηση των πρώην Δημοτικών Αστυνόμων στους ΟΤΑ προβλέπονταν συγκεκριμένα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών για την μισθοδοσία τους από αυτούς, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδώσει!

Λόγω αυτής της κατάστασης, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στους εργαζομένους, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησής τους για να πάνε στη δουλειά τους. Έντονη είναι ταυτόχρονα και η απογοήτευση στους εργαζομένους, οι οποίοι από τη μια καλούνται να αποδεχτούν την απληρωσιά ως κάτι φυσιολογικό, από την άλλη να συνεχίζουν να προσφέρουν της υπηρεσίες τους δεχόμενοι τις «απειλές» αιρετών της δημοτικής αρχής π .χ. Αντιδήμαρχος Ρόδου) για πλεονάζον προσωπικό, για μη αποδοχή τους από τους δήμους, κ.α. Πρόκειται για κλιμάκωση της τρομοκρατίας ώστε να εφαρμοστεί το νέο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αντιδρά και να διεκδικεί κανείς ούτε τα αυτονόητα!».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για την ανάκτηση των απωλειών τους έχοντας το σύνθημα «κανένας μόνος του».

Απαιτεί:

Την άμεση κατανομή των πιστώσεων από τους πόρους του Υπουργείου για την μισθοδοσία των πρώην Δημ. Αστυνόμων

Την άμεση και ακέραια καταβολή της οφειλόμενης μισθοδοσίας στους πρώην Δημ. Αστυνόμους από τους Δήμους

Τη δέσμευση για τη σταθερή και εις το διηνεκές πληρωμή των μισθών όλων των εργαζομένων στους Δήμους.

Την κρατική χρηματοδότηση των Δήμων για στελεχωμένες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς ανταποδοτικότητα.

Εκ περιτροπής εργασία από τη Δευτέρα επιβάλλει η ΒΕΜΕΚΕΠ



volos-vemekepΣε εκ περιτροπής εργασία θέτει από την ερχόμενη Δευτέρα όλο το προσωπικό των 220 και πλέον εργαζομένων η ΒΕΜΕΚΕΠ. Επικαλείται προβλήματα από τα capital controls και έλλειψη πρώτων υλών.

Σε τριμερή συνάντηση που είχε γίνει μερικούς μήνες πριν, η εταιρία είχε δεσμευτεί ότι  «μετά τον Απρίλη, το εργασιακό καθεστώς στην επιχείρηση θα ομαλοποιείτο πλήρως και δεν θα υπήρχαν μονομερείς ενέργειες».

Η εταιρεία μεταλλικών και μηχανουργικών κατασκευών ΒΕΜΕΚΕΠ εδρεύει στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και ασχολείται με μεγάλα έργα σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Γερμανία, Βουλγαρία και Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του χρόνου η εταιρεία είχε προχωρήσει στην απόλυση δύο εργαζομένων γιατί συμμετείχαν μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη 2014. Παράλληλα, η εργοδοσία είχε αρχίσει να επιβάλει μονομερώς άδειες στους εργαζόμενους, απέλυσε συμβασιούχους, και προειδοποιούσε ότι θα προχωρήσει και σε «εκ περιτροπής» εργασία.

Τώρα προφασίζεται ότι από τα capital controls έχασε δύο δουλειές, και μεταφέρει τη ζημιά στην πλάτη των εργαζομένων. 

Διαβάστε το άρθρο »

Σαν σήμερα… 17 Αυγούστου



Σαν σημερα1601 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Ντε Φερμά, δημιουργός του ομωνύμου θεωρήματος.

1798 Γεννιέται ο Βρετανός γιατρός Τόμας Χότζκιν, πρωτοπόρος στον τομέα της προληπτικής ιατρικής.

1907 Ξεκινά της εργασίες του το συνέδριο της Β’ Διεθνούς στη Στουτγκάρδη (17/8-24/8/1907), που ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα της αποικιοκρατίας και του πολέμου. Στο δεύτερο ζήτημα, υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των Μπέμπελ και Γκεντ (ηγετών της Γερμανικής και Γαλλικής Σοσιαλδημοκρατίας αντίστοιχα), που έθεταν μεν ορθά τη σύνδεση του πολέμου με την γενεσιουργό του αιτία, τον καπιταλισμό, ωστόσο ήταν πολύ ασαφής ως προς τα συγκεκριμένα καθήκοντα του προλεταριάτου στο ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης.

Οι Λένιν και Λούξεμπουργκ υποστήριξαν κριτικά την πρόταση του Μπέμπελ, προτείνοντας ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες και έγιναν δεκτές. Η πιο σημαντική –που «άλλαξε θεμελιακά το σχέδιο απόφασης»- ήταν εκείνη που όριζε πως «σε περίπτωση πολέμου η εργατική τάξη και οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποί της στις ενδιαφερόμενες χώρες είναι υποχρεωμένοι, χρησιμοποιώντας την υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου, να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την κήρυξη πολέμου με όλα τα μέσα που θεωρούν σκόπιμα, και που το είδος τους εξαρτάται από το βαθμό όξυνσης της ταξικής πάλης και της γενικής πολιτικής κατάστασης». Όμως, «σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά ο πόλεμος εκραγεί, αυτοί πρέπει…να επιδιώξουν μ’ όλα τα μέσα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική και πολιτική κρίση που θα προκαλέσει ο πόλεμος, για να εξεγείρουν τις λαϊκές μάζες και να επιταχύνουν την πτώση της καπιταλιστικής ταξικής κυριαρχίας».

Η τροποποίησή τους έγινε δεκτή με επευφημίες. Στην πράξη ωστόσο η διεθνής σοσιαλδημοκρατία θα έπραττε το εντελώς αντίθετο όταν ερχόταν η κρίσιμη ώρα (Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1916 Εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» ήταν το αποτέλεσμα των ενδοαστικών συγκρούσεων μεταξύ των τμημάτων της αστικής τάξης που προσανατολίζονταν προς το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Αντάντ (με επικεφαλής το Βενιζέλο) και εκείνων που προσανατολίζονταν προς τη λεγόμενη ουδετερότητα στον πόλεμο, γεγονός που ευνοούσε τη Γερμανία και τους συμμάχους της (με επικεφαλής το Βασιλιά Κωνσταντίνο).

1919 Στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει σχεδόν 120.000 ψήφους και αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα. Η Αγροτική Λαϊκή Ένωση υπό τον Σταμπολίϊνσκι σχηματίζει κυβέρνηση.

1924 Η κυβέρνηση απαγορεύει αντιπολεμική συγκέντρωση του ΣΕΚΕ (Κ), κινητοποιεί αστυνομία και στρατό στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ διενεργεί και αθρόες προληπτικές συλλήψεις.

1932 Στις 17/8, η φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς (Ε.Ε.Ε.) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο σωματείο οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας βαριά τον γραμματέα του Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική ΓΣΕΕ τόνισε: «Η εργατιά της Θεσσαλονίκης από μέρες τώρα αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες ένοπλες επιδρομές, σκοτωμούς και τραυματισμούς από τις εξοπλισμένες φασιστικές ορδές που εμπνέονται και καθοδηγούνται από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας και την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο εργάτης οικοδόμος σ. Σταμπουλίδης έπεσε νεκρός. Μια δεκάδα εργάτες είναι τραυματισμένοι. Για την κυρίαρχη τάξη δεν είναι αρκετές οι συλλήψεις, οι δαρμοί, οι εξορίες, οι διαλύσεις των ταξικών οργανώσεων, η απαγόρευση του Ενωτικού συνεδρίου Θεσσαλονίκης, η αφαίρεση και των τελευταίων υπολειμμάτων των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών της εργατικής τάξης. Περνάει στις χωρίς προσχήματα δολοφονίες, στην εξόντωση του επαναστατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ τα σοσιαλφασιστικά συνδικάτα απολαμβάνουν την αμέριστη υποστήριξή της. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία για το επαναστατικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκονται σε αδιάσπαστη συνοχή με την επίθεση του κεφαλαίου και την αντίσταση των εργατών».

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας υπογράφουν συμφωνία για ενότητα δράσης στον αγώνα κατά της φασιστικής δικτατορίας.

1934 Στις Σέρρες κηρύσσεται 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας για την παύση του κομμουνιστή δημάρχου της πόλης Διονύση Μενύχτα.

1943 Οι συμμαχικές δυνάμεις (κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας) κυριεύουν τη Μεσίνα, ολοκληρώνοντας την κατάληψη της Σικελίας.

1944 Το μπλόκο της Κοκκινιάς. Ήταν χαράματα Παρασκευής. Πριν ακόμα διαλυθεί το σκοτάδι η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη απ’ όλες τις μεριές. Γερμανοί, χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες ρίχνονται με λύσσα να εκδικηθούν την προλεταριακή συνοικία που στάθηκε πρωτοπόρα στον αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου που επιτείνονταν από τους αναρίθμητους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις χειροβομβίδων και την απειλή της «επιτόπου επέλασης» μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων ως εξήντα ετών. Σύνολο 20 χιλιάδες περίπου στην Πλατεία Οσίας Ξένης. Κι ύστερα άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Από τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία οι μασκοφόροι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους.

Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον περιβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω Κουμπάκη και εκτελέστηκαν στη «Μάντρα», 50 άλλοι εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ’ αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ’ όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Όμως οι ηρωικοί νεκροί της Κοκκινιάς έμελλε να σταθούν για άλλη μια φορά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, όταν το Μάρτη του 1947 το Γ` Δικαστήριο δοσίλογων αθώωσε τους προδότες εγκληματίες Πλυτζανόπουλο και Σγούρο (πρωταγωνιστές της σφαγής)! Ο Πλυτζανόπουλος έγινε υποστράτηγος του κυβερνητικού στρατού και ο ανιψιός του έγινε δήμαρχος Κοκκινιάς απ’ τη Χούντα.

Στην απολογία του στο Β` Δικαστήριο δοσίλογων ο Ν. Μπουραντάς είπε κυνικά: «Εγώ τρώγω ένα ξεροκόμματο βουτηγμένο στο αίμα! Αλλά ρέει στις φλέβες μου άφθονο ελληνικό αίμα». Αναφερόμενος στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ο ίδιος είπε ότι πήγε με το μηχανοκίνητο και την ξεκαθάρισε και «διευκόλυνε το έργο της Ειδικής και των Ταγμάτων που πήγαν την άλλη μέρα»…

1945 Η Ινδονησία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τους Ολλανδούς.

1946 Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συλλαμβάνει όλο το προσωπικό της εφημερίδας «Λαϊκή Φωνή».

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Νάουσα.

1950 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατικός».

1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.

1977 Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος.

1987 Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Σπαντάου, το δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ Ρούντολφ Ες. Κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο.

1996 Η Κλοντίν Αντρέ Ντεσέι, η πρώτη γυναίκα από τη Γαλλία που ταξίδεψε στο διάστημα, εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Διαβάστε το άρθρο »

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός