Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Δ. Μυταρά εκφράζει το ΕΕΤΕ



Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, σε ηλικία 83 ετών.

Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του ζωγράφο Χαρίκλεια Μυταρά και στο γιο του.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1934. Υπήρξε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και πρύτανης στην ΑΣΚΤ από το 1982 έως το 1985.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο στην ΑΣΚΤ, το 1978 και με τη βοήθεια του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε με τη σύζυγό του Χαρίκλεια Μυταρά στη Χαλκίδα το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο αναπτύσσει για πολλά χρόνια σημαντική διδακτική καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Ο Δημήτρης Μυταράς σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1953-1957) με τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ (1961-1964, σκηνογραφία και εσωτερική διακόσμηση, École Nationale des Arts Decoratifs και École des Arts et Métiers).

Το 1961 στην γκαλερί «Ζυγός» κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση. Επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και μουσικές σκηνές ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, συνεργάσθηκε με σημαντικά ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης, Ελληνικό Χορόδραμα κ.ά.). Ασχολήθηκε με πολλές εικαστικές εφαρμογές. Έκανε τοιχογραφίες σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ξενοδοχεία, τράπεζες κλπ. Έγραψε θεωρητικά κείμενα και μελέτες για την τέχνη που έχουν εκδοθεί και σε βιβλία και αρθρογράφησε στον Τύπο για πολλά θέματα.

Δίδαξε εσωτερική διακόσμηση στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1964-72) και από το 1969 δίδαξε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε πρύτανης από το 1982 έως το 1985.

Παρουσίασε τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στην Έκθεση Νέων Ζωγράφων («Ζυγός», 1958) και στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1961). Συμμετείχε στις Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1958, 1966), Μπιενάλε Νέων (Παρίσι, 1960), Μπιενάλε Sao Paulo (1966) και Μπιενάλε Βενετίας (1972).

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός