ΛΑΥΡΙΟ: Με μαζική συμμετοχή ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου



Με μαζική συμμετοχή από άτομα όλων των ηλικιών και άψογα οργανωμένα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λαύριο ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού – Νίκαιας-Κερατσινίου (ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ).

Ο αγώνας διεξήχθη εντός του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου – ΤΠΠΛ (πρώην εγκαταστάσεις Γαλλικής εταιρείας) και περιλάμβανε δυο σκέλη. Τον αγώνα ανώμαλου δρόμου 10.000 μέτρων για τους ενήλικες, καθώς και αγώνα 1.000 μέτρων για παιδιά ενώ η συμμετοχή ήταν δωρεάν.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου ενώ παράλληλα σκοπό είχε να αναδειχθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός και η δωρεάν πρόσβαση στην άθληση για όλους.

Στους τρεις πρώτους νικητές των κάθε κατηγοριών απονεμήθηκαν τιμητικά κύπελλα. Ωστόσο σε όλους όσους συμμετείχαν δόθηκε ένα αναμνηστικό δίπλωμα το οποίο στην μια πλευρά του απεικόνιζε μια ιδιαίτερη γκραβούρα απ’ το ταμείο αλληλοβοηθείας των εργατών στα λατομεία Λαυρίου που στήθηκε κατά τη διάρκεια των μεγάλων απεργιών τους, ενώ απ’ την άλλη υπήρχε γραμμένη η ιστορία της πόλης και των εργατικών αγώνων της περιοχής.

Λίγο πριν την εκκίνηση των αγώνων συμμετέχοντες και θεατές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απ’ τους διοργανωτές για την ιστορία των πρώην εγκαταστάσεων της γαλλικής εταιρίας των μεταλλείων, τους αγώνες των εργατών σε αυτά καθώς και για το φυσικό κάλλος της περιοχής και της ίδιας της διαδρομής που θα διένυαν.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα για έναν αθλητισμό χωρίς κόστος προσβάσιμο σε όλους και πέρα απ’ τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Μάλιστα, όπως είπε, ο συγκεκριμένος αγώνας και οι πολλές συμμετοχές αποτελούν απάντηση στο φαινόμενο των τελευταίων ετών όπου δρομικοί αγώνες έχουν καταντήσει μια απέραντη «μπίζνα» για τα συμφέροντα των χορηγών και φυσικά με ιδιαίτερο κόστος συμμετοχής.

Παράλληλα με με αφορμή την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα αναφέρθηκε και στο σημαντικό θέμα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα νέα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή. Απευθυνόμενος προς δρομείς και θεατές, είπε πως εάν αυτά περάσουν σε λίγο κάτι τέτοια κυριακάτικα πρωινά θα αποτελούν πολυτέλεια με σημαντικές συνέπειες σε τομείς όπως η ψυχαγωγία και η άθληση των εργαζομένων.

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ Δημήτρης Τουμανίδης στην ομιλία του έκανε λόγο για την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα.

Όπως είπε, το κάθε μέτρο της διαδρομής αποτελεί μια πορεία στα χνάρια των μεταλλωρύχων και των αγώνων που έχουν δώσει για τα εργατικά δικαιώματα. Επίσης τόνισε τη θέση του συλλόγου για έναν αθλητισμό δικαίωμα στο σύνολο των κοινωνικών αναγκών δωρεάν και όχι πολυτέλεια για λίγους.

 

 

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός