ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ανακαλύφθηκε «ταφικός κήπος», 4.000 ετών



(Πηγή: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)

(Πηγή: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου)

Ένας «ταφικός κήπος» ηλικίας 4.000 ετών ανακαλύφθηκε ακριβώς έξω από έναν τάφο της φαραωνικής εποχής, κοντά στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των μικρών «περιβολιών» που φυτεύονταν στην είσοδο των υπόγειων τάφων επειδή απεικονίζονται σε τοιχογραφίες και σε ανάγλυφα. Μεταξύ άλλων βρήκαν τις ρίζες και τον κορμό ενός δενδρυλλίου ύψους 30 εκατοστών. Υπήρχε επίσης ένα δοχείο με χουρμάδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, ενδεχομένως προσφορές προς το νεκρό.

Κατά πάσα πιθανότητα ο κήπος είχε διάφορα φυτά και λουλούδια, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Αφίντι, τον υπεύθυνο του Τμήματος Αιγυπτιολογίας του υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Στην είσοδο του τάφου βρέθηκαν επίσης τρεις επιτύμβιες στήλες διακοσμημένες με διάφορες σκηνές που διατηρούσαν μέχρι σήμερα τα πολύ ζωηρά χρώματά τους: Κεραμιδί, κίτρινο, γαλάζιο και μαύρο. Και οι τρεις χρονολογούνται από την εποχή της 13ης Δυναστείας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός