«Σχέδιο εμπρησμών» βλέπει η κυβέρνηση, αλλά η πολιτική της «καίει» την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών



Από την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο (politischios.gr)«Σχέδιο εμπρησμών σε όλην την χώρα, εν όψει του τριημέρου» βλέπουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού Δασοπυρόσβεσης πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4). Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων. Αναφέρουν ότι αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στη Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σχεδίου εμπρησμών, το γεγονός που δεν μπορεί να αποκρύψει η κυβέρνηση είναι ότι η εφετινή αντιπυρική περίοδος βρήκε το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υποστελεχωμένες, με ελάχιστο δυναμικό και τη χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους σε χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε την ίδια πολιτική που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο με τις μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας αλλά και με ένταση της εμπορευματοποίησης της γης και την διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Ο φετεινός προϋπολογισμός δαπανών Δασοπροστασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι μόλις 6,5 εκατ. ευρώ, από 6,85 εκατ. που ήταν το 2016 και 7,2 εκατ. το 2015 – 2014, 9 εκατ. το 2013,  10 εκατ. το 2012 και 10,4 εκατ. το 2011.Αντίστοιχες είναι και οι περικοπές στην Πυροσβεστική.

Έτσι, όταν οι πυρκαγιές που είναι, ή στοχευμένες εμπρηστικές δράσεις, ή «ξεφεύγουν» εξαιτίας ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ή εκδηλώνονται σε δύσβατες περιοχές, αποκτούν ιδιαίτερα καταστροφικό χαρακτήρα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός