Επαίσχυντη Σύμβαση στην ακτοπλοΐα, Αποχώρησαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία από τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας



  Σε μια επαίσχυντη συμφωνία για τη ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα κατέληξε η χτεσινή τρίτη συνάντηση της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Εφοπλιστές και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, προσυπέγραψαν Σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ αποχώρησαν από τη συνάντηση, ενώ ακόμα οι υπογραφές εκκρεμούσαν, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για μια ακόμα ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις, τη στιγμή που η αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση όλων των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει τους ναυτεργάτες σε απώλειες της τάξης του 35% στις αποδοχές τους. Τα ταξικά σωματεία καταγγέλλουν επιπλέον το γενικότερο χτύπημα των μισθών των ναυτεργατών, όπως και του συνόλου των μισθωτών, των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα που θα χειροτερεύσει τις συνθήκες διαβίωσης των ναυτεργατών στα καράβια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύμβαση συμφώνησαν 8 συνδικαλιστές που εκπροσωπούν μόλις το 30% των ναυτεργατών, ενώ εκτός από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στη Σύμβαση δεν συμφώνησαν ούτε η Ενωση Ναυτών και η Ενωση Ηλεκτρολόγων. Η νέα Σύμβαση προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση των ναυτεργατών, που βιώνουν τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεών τους, την επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, τις συνθήκες εντατικοποίησης και την ίδια στιγμή βλέπουν να στήνονται στην πλάτη τους οι συμφωνίες των εφοπλιστών και των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός