Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών ενάντια στην απαξίωση των συγκοινωνιών



Το πανό της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕΠαράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στο πλαίσιο στάσης εργασίας (11.00-17.00), ενάντια στην απαξίωση των συγκοινωνιών. Στη στάση εργασίας και στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε και η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι από το κονδύλι των 700.000 ευρώ που έχει δώσει το υπουργείο για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής του στόλου (αγορά ανταλλακτικών κλπ.), μόνο 250.000 ευρώ έχουν απορροφηθεί από τον Οργανισμό.

Πίσω όμως από αυτό το γεγονός κρύβεται η βασική επιδίωξη που είναι να λειτουργεί όπως – όπως  ο έτσι και αλλιώς μειωμένος στόλος, με επιμέρους και προσωρινές λύσεις-μπαλώματα, για να καθησυχάσουν εργαζόμενοι και επιβάτες μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών και η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το συνολικό στόλο των 2.200 οχημάτων, σε καθημερινή βάση για την κάλυψη του συγκοινωνιακού σχεδιασμού του Λεκανοπεδίου βγαίνουν μόνο 700 με 750 οχήματα, ενώ εκτιμάται ότι του χρόνου άλλα 600 οχήματα δεν θα μπορούν να βγούνε λόγω του ότι θα είναι υπέργηρα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σημείωσαν ότι ακόμη και αν απορροφηθεί ολόκληρο το κονδύλι που έχει διαθέσει το υπουργείο, θα πρόκειται για μια προσωρινή λύση που θα αφορά την επισκευή και τη συντήρηση ενός ιδιαίτερα ελάχιστου αριθμού λεωφορείων. Τόνισαν επίσης ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στη συγκοινωνία σε όφελος του λαού, καθώς είναι και αυτή εγκλωβισμένη σε αυτή την πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αστικών συγκοινωνιών.

Μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο οι εκπρόσωποι της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ κάλεσαν άμεσα να γίνουν γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση του κλάδου για τις εξελίξεις. Ακόμη πρόσθεσαν ότι το ΠΑΜΕ θα ενημερώσει το λαό της Αθήνας, ώστε να δημιουργηθούν οργανωμένες εστίες αντίστασης απέναντι στις πολιτικές απελευθέρωσης των αστικών συγκοινωνιών από όποιους και αν στηρίζονται και εφαρμόζονται.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ διεκδικεί:

– Συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού, που θα λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα αστικών συγκοινωνιών και θα αποτελούν λαϊκή περιουσία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου.

– Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

– Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το Νομό της Αττικής.

– ΣΣΕ με κάλυψη απωλειών – Μισθοί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

– Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός