Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Σημαντικά ευρήματα από την υποβρύχια ανασκαφή στο χώρο του Ναυαγίου των ΑντικυθήρωνΧάλκινο δεξί χέρι που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα

Χάλκινο δεξί χέρι που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα
Πηγή: Eurokinissi


Σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος προερχόμενο από άγαλμα, χάλκινο δεξί χέρι που διασώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα, ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο καθώς και άλλα που αναμένεται να αποσαφηνιστούν, ανελκύστηκαν από την υποβρύχια ανασκαφή στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Η φετινή έρευνα κράτησε από τις 4 μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και διεξήχθη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ανελκύστηκαν σημαντικά ευρήματα και συγκεκριμένα:

Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα.
Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα.
Συσσωμάτωμα, που δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο, το οποίο έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Στο ίδιο συσσωμάτωμα παρατηρήθηκαν εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου. Μέσα στο συσσωμάτωμα, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρωσή της από τον επίπαγο.
Ορθογώνια, πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ., πάχους 5 εκ.
Βρέθηκε επίσης μία ακόμα ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.
Ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.

Ακόμα, επισημαίνεται πως ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί ξύλινο τμήμα από το ίδιο το πλοίο (κέλυφος και νομείς), το οποίο συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του διασαφηνίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις έμμεσες πληροφορίες από την ανέλκυση των σφουγγαράδων το 1900.

«Ταυτόχρονα η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου εντοπίστηκαν κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους, οι οποίοι κατέληξαν στο βυθό συνεπεία κάποιου ισχυρού σεισμικού γεγονότος, θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου (Πηγή: Eurokinissi)

Ορθογώνια πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμα στην κυρία όψη (Πηγή: Eurokinissi)

Ενσφράγιστη λαβή αμφορέως (Πηγή: Eurokinissi)

Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα (Πηγή: Eurokinissi)

 

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 730865Συνολικές αναγνώσεις:
  • 12Αναγνώσεις σήμερα:
  • 337126Συνολικοί επισκέπτες:
  • 11Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ