ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Στην κατεύθυνση πλήρους «απελευθέρωσης»



Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους «απελευθέρωσης» των οδικών επιβατικών μεταφορών συνιστά το νέο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Μεταφορών» και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για τα ταξί, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα ποδήλατα.

Παρά τις προσδοκίες που επιχείρησε να καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Σπίρτζης, στους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο, το νομοσχέδιο συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρώντας σε ισχύ την υπάρχουσα νομοθεσία (βλ. νόμοι 4070/12, 4093/12, 4199/13,4313/14), και ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα διευκολυνθεί συνολικά η διαδικασία συγκεντροποίησης στον κλάδο, όπως και συνολικά η συγκέντρωση του μεταφορικού έργου, που συνδέεται εξάλλου και με αντίστοιχες διεργασίες σε κλάδους όπως ο Τουρισμός κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά τις εταιρείες τύπου Uber, Beat κ.τ.λ., η κυβέρνηση στο όνομα τού να «βάλει τάξη», τους παρέχει υπόσταση και πλήρη νομική κάλυψη, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει για τη λειτουργία τους (π.χ. ορισμός της έδρας και νόμιμος εκπρόσωπος στην Ελλάδα στην περίπτωση που έχουν έδρα στο εξωτερικό, παράβολα κ.ά.), δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εμπόδιο στη συγκέντρωση του μεταφορικού έργου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους οδηγούς και τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπονται πρόστιμα που θα αυξάνονται με εισοδηματικά κριτήρια. Αυξάνει τα όρια ταχύτητας στις εθνικές οδούς από 130 σε 150 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ για την κυκλοφορία των ποδηλάτων προβλέπεται η εισαγωγή φωτεινής σηματοδότησης και σχετικών οδικών σημάνσεων. Για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα το νομοσχέδιο προβλέπει ελέγχους για να αποτραπεί το παράνομο εμπόριο εισαγωγής και πώλησης οχημάτων.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός