Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο – Τη Δευτέρα η ψηφοφορία



Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία, επεκτείνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις και προβλέπουν αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις

Το πολυνομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις», θα συζητηθεί με τη «fast track» διαδικασία του επείγοντος. Την Τετάρτη 10 Γενάρη στις 3.00 μ.μ θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέχρι και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή 12 και την Δευτέρα 13 Γενάρη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ογκώδες πολυνομοσχέδιο για το δικαίωμα στην απεργία αναφέρει ότι «μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α’ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών»».

Για τους πλειστηριασμούς προβλέπει ότι από τις 21-2-2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ πλειστηριασμοί θα γίνονται και για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών προβλέπει μετακίνηση συμβολαιογράφων, καθώς αναφέρει ότι «εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους».

Στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, θα ενταχθεί τροπολογία για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί πως αναβαθμίζεται η θέση των τραπεζών σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση η υποτιθέμενη «προστασία» των εργαζομένων αφορά μόνο σε τυχόν πλειστηριασμούς που ήδη έχουν ανακοινωθεί και όχι σε αυτούς που θα ανακοινωθούν μετά την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Επίσης αφορά δεδουλευμένα έως 6 μηνών και όχι στο σύνολο των οφειλόμενων μισθών.

Επιπλέον το σύνολο των μετοχών υπό κρατική ιδιοκτησία σε κάθε είδους δημόσιες επιχειρήσεις μεταβιβάζεται στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», στο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις για το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, για τον ΕΦΚΑ, για τα τουριστικά λεωφορεία, την αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, την αδειοδότηση Καζίνο, την τοποθέτηση σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τη δημιουργία της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που θα αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ.  

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός