Όταν η αντεργατική συμφωνία «Cosco» – πλειοψηφίας ΟΜΥΛΕ βαφτίζεται… «επίτευγμα»



Πηγή: Eurokinissi


Οι απώλειες στις αποδοχές και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ, σε συνδυασμό με την προώθηση του «μοντέλου» των εργολαβικών εργαζομένων, είναι αυτό που διαπερνά, μετά τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, και τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που «έκλεισαν» «Cosco»και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και εκπροσωπούνται από τις παρατάξεις ΑΔΗΣΚ (ΠΑΣΚΕ), ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΤΑ), ΔΑΚΕ.

Η «Cosco», ως νέα διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ από τις 10/8/2016, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, κρατώντας τους εργαζόμενους σε ομηρία, με την τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΛΠ στις 21/8/2017, καθόρισε το νέο αντεργατικό πλαίσιο έντασης της εκμετάλλευσης, που αποτυπώθηκε στη συνέχεια στη Συλλογική Σύμβαση, με την παραπέρα μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων στις διοικητικές υπηρεσίες, στους τεχνικούς και χειριστές. Η Σύμβαση αυτή δεν αφορά τους λιμενεργάτες, οι οποίοι υπογράφουν δική τους ΣΣΕ ανάμεσα στο σωματείο «Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ» και τη διοίκηση του ΟΛΠ. Αυτή θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται βέβαια ότι τον νέο αντεργατικό Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της «Cosco» στον ΟΛΠ προσυπέγραψαν και η ΟΜΥΛΕ και η «Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ».

Η νέα ΣΣΕ έκλεισε στις 27/12/2017, μετά από το παζάρι ανάμεσα στην «Cosco» και την εργοδοτική, κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του μονοπωλιακού ομίλου.

Ετσι, όχι μόνο δεν καλύπτεται η απώλεια του 35% των αποδοχών των εργαζομένων που τσεκουρώθηκαν από τους μνημονιακούς νόμους (όπως ο ν. 4024/2011), αλλά με τα όσα προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, με τον οποίο ανατράπηκαν τα ωράρια εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα θα δουλεύουν παραπάνω, χωρίς να πληρώνονται.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών. Οπως όλα δείχνουν, αυτό που επιδιώκει η «Cosco» είναι να εφαρμοστούν και στους εργαζόμενους του ΟΛΠ όλα όσα επικρατούν στους «διπλανούς» εργαζόμενους, δηλαδή στη ΣΕΠ ΑΕ, στις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) που της παραχωρήθηκαν το 2009 για να τις μετατρέψει σε εργασιακό γκέτο: Εργολάβοι, ελαστικές μορφές εργασίας, σπαστά ωράρια κ.ά. είναι αυτά που κυριαρχούν, εντατικοποίηση της δουλειάς, παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, εργατικά ατυχήματα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Και όλα αυτά την ώρα που η «Cosco» καταγράφει κέρδη – ρεκόρ!

Τι προβλέπει η αντεργατική Σύμβαση
Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα αντεργατική Σύμβαση μειώνονται τα μισθολογικά κλιμάκια από 36 σε 18. Ο βασικός μισθός στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, από τα 1.442 ευρώ, μειώνεται στα 1.186 ευρώ. Το ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο καταβάλλεται σε εργαζόμενους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) με 27 χρόνια υπηρεσίας. Στο 18ο κλιμάκιο από 879,41 ευρώ έπεσε στα 718 ευρώ. «Μαχαίρι» πέφτει και σε όλα τα επιδόματα.

Οσον αφορά το ξεπάγωμα του χρονοεπιδόματος, για το οποίο πανηγυρίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ισχυριζόμενος ότι εξισορροπεί τις απώλειες στο βασικό μισθό και στα επιδόματα, αποτελεί χοντρή κοροϊδία αφού ακόμα και στο ανώτερο κλιμάκιο, δηλαδή στα 33 και πάνω χρόνια υπηρεσίας, η προσαύξηση στο βασικό μισθό είναι 46% από 64% που ήταν, δηλαδή μειώνεται κατά 20%.

Τεράστια κοροϊδία αποτελούν και οι κομπασμοί αυτών των δυνάμεων ότι επανέρχονται ο 13ος μισθός, το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, όταν το 35% στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με βάση τους μνημονιακούς νόμους παραμένει σε πλήρη ισχύ. Το κατόρθωμά τους είναι οι ετήσιες αποδοχές που έπαιρναν οι εργαζόμενοι με 12 μισθούς να τα παίρνουν τώρα με 14.

Ομως, πέρα από τις μειώσεις παντού, στη Σύμβαση προδιαγράφεται και το παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, προβλέπεται, μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει κατά την υπογραφή της Σύμβασης 27 έτη εργασίας, η καταβολή προσωποπαγούς «επιδόματος Ευδόκιμης Υπηρεσίας», ύψους 225 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ΟΛΠ, υποθηκεύει το εργασιακό μέλλον των επόμενων υπαλλήλων, παγιδεύει τους παλιότερους εργαζόμενους για να μην αντιδράσουν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εργολαβικούς υπαλλήλους.

Συμπλήρωμα του αντεργατικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού
Η νέα ΣΣΕ είναι συμπλήρωμα του αντεργατικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), τον οποίο διαμόρφωσαν από κοινού το προηγούμενο διάστημα η «Cosco» και η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ. Με τον Γενικό Κανονισμό ανατράπηκαν ωράρια, το σταθερό πενθήμερο, σχέσεις εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι οι απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων είναι ακόμα μεγαλύτερες, από τα όσα βλέπει κανείς από την πρώτη ανάγνωση της ΣΣΕ.

Συνοπτικά οι ανατροπές που επέφερε ο ΓΚΠ είναι οι εξής:

1. Χρόνος Εργασίας. Προβλέπει επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ωρο – 37,5ωρο που ίσχυε γίνεται 8ωρο – 40ωρο. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, με βάση τη νέα ΣΣΕ και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, δουλεύουν πλέον παραπάνω και απλήρωτα! Επιπλέον, αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης, καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα – Παρασκευή). «Η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζομένου», αναφέρεται στον Κανονισμό. Επομένως, αυτό που ισχύει πλέον για τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ είναι δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς υπερωριακή αμοιβή.

2. Σχέσεις Εργασίας. Εισάγει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, την απασχόληση και μεταφορά «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», όπως σημειώνεται στον κανονισμό, δηλαδή, πιο απλά, εισάγει τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, όπως και την αλλαγή πόστων και ειδικοτήτων. Με βάση αυτό είναι «στον αέρα» ακόμα και τα επιδόματα που προβλέπονται στη ΣΣΕ, όπως αυτό που αφορά τις ειδικές συνθήκες και πληρώνεται σε τεχνικούς και χειριστές. Πέρα από το γεγονός ότι πετσοκόβεται, τώρα για τη χορήγησή του, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΣΣΕ, απαιτείται, ανάμεσα σε άλλα, ο υπάλληλος να «απασχολείται πλήρως στο αντικείμενο σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες και υποδείξεις της εταιρείας». Διευκρινίζεται ότι «ως πλήρης απασχόληση νοείται η συνεχής απασχόληση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα στη συγκεκριμένη θέση» και ότι «ο προγραμματισμός των υπαλλήλων που απασχολούνται στις ως άνω θέσεις γίνεται ανά μήνα από τον αρμόδιο manager». Με άλλα λόγια, πόστα και ειδικότητες καθορίζονται από την εταιρεία με βάση βέβαια τις ανάγκες και την κερδοφορία της.

3. «Αξιολόγηση». Προβλέπει σύστημα «αξιολόγησης», για να προετοιμάσει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας.

4. Οι απολύσεις εργαζομένων μπορούν να γίνουν πια με απλή καταγγελία της Σύμβασης απ’ την εταιρεία. Οι ισχυρισμοί του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι θα γίνονται μέσα από συμβούλιο, είναι «στάχτη στα μάτια», όταν είναι γνωστό πως οι συσχετισμοί στο συμβούλιο είναι αρνητικοί για τους εργαζόμενους.

5. Εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον Κανονισμό. Η εταιρεία θα καθορίζει ακόμα και το χρόνο έναρξης και λήξης της βάρδιας κ.ά.

Μισθοί και εργασιακά δικαιώματα θυσία στη… «δίκαιη ανάπτυξη»
Η νέα ΣΣΕ και ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, πέραν των άλλων, δηλαδή το χτύπημα των εργαζομένων του ΟΛΠ σε αντιστοιχία με την εκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζομένων στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ, είναι προετοιμασία και για τη μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά και ολόκληρης της λιμενικής λεκάνης, που φτάνει μέχρι την Ελευσίνα (Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου) σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, που σημαίνει επιβολή καθεστώτος εργασιακής ζούγκλας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, καταβαραθρώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη στρώσει το δρόμο. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο αφού στις 16/2/2017 ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν το νόμο για τη σύσταση «Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Ξηράς», από το οποίο εξαίρεσε τους εργαζόμενους (χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων, λιμενεργάτες κ.ά.) του λιμανιού του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων λιμανιών της χώρας που είναι ανώνυμες εταιρείες, καθώς και τα διαμετακομιστικά κέντρα (logistics).

Σε αυτόν το νόμο πάτησε και ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, αφού για τους μη πιστοποιημένους εργαζόμενους, η ασφάλειά τους, οι αμοιβές τους, οι κανονισμοί διεξαγωγής φορτοεκφορτωτικών εργασιών, ακόμα και τα μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας της υγείας τους καθορίζονται από την εργοδοσία και όχι με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία για τους πιστοποιημένους εργαζόμενους.

Εμφάνισαν την απαράδεκτη Σύμβαση ως «επιτυχία» για τους εργαζόμενους
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΟΜΥΛΕ, με τη στήριξη διαφόρων αστικών ΜΜΕ, εμφάνισε την απαράδεκτη ΣΣΕ που υπέγραψε ως… επίτευγμα και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων (!), για να κρύψει ότι αυτό που προστατεύει είναι η θωράκιση των συμφερόντων της εργοδοσίας, του ομίλου της «Cosco».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, για να στηρίξει το κυβερνητικό παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», χαρακτήρισε τις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων «άνοιξη για τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν». Ενώ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, αναφέρθηκε στο «ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων και στις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να συνάπτονται ΣΣΕ όπως η πρόσφατη στον ΟΛΠ». Βέβαια, όσο και αν προσπάθησε να πείσει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι στο «διά ταύτα» αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων: «Τόνισε ιδιαίτερα – συνεχίζει το δελτίο Τύπου – την επιτυχία με την οποία προχωρεί η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με την οποία ολοκληρώνεται η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, δύο διαδικασίες στις οποίες διαφυλάχτηκαν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Να βγάλουν οι εργαζόμενοι από το σβέρκο τους τα τσιράκια της εργοδοσίας
Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο αντίπαλός τους, να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν πίσω.

Να αποτινάξουν από πάνω τους τα τσιράκια της «Cosco», αλλάζοντας το συσχετισμό δυνάμεων στα σωματεία στις ερχόμενες αρχαιρεσίες και να παλέψουν σε ταξική γραμμή, συστρατευόμενοι με τη «Δημοκρατική Ενότητα», με το ΠΑΜΕ, απέναντι στα συμφέροντα των μονοπωλίων, των ενώσεών τους, όπως η ΕΕ, και στο εκάστοτε πολιτικό τους προσωπικό.

Να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους, με Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία για κλιμάκωση του αγώνα, απορρίπτοντας τον ΓΚΠ, τη ΣΣΕ.

Διεκδικώντας: Ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός