ΠΑΤΡΑ: Μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία – απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης



Από την μαζική και μαχητική πορεία στην ΠάτραΜε μια μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας έδωσαν απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα που έστησε η κυβέρνηση. Η κινητοποίηση που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς της Δυτικής Ελλάδας άρχισε με συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Ανδρέα και ακολούθησε πορεία προς τον αστυνομοκρατούμενο χώρο όπου ο πρωθυπουργός εκφωνούσε την καταληκτική ομιλία του «Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν απευθύνει τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Οικοδόμων Ηλείας, Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Αχαΐας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και οι Σύλλογοι Γυναικών Πάτρας και Αγρινίου (μέλη της ΟΓΕ).

Η πορεία

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγίου Ανδρέα και κατευθύνθηκε προς το Νέο Λιμάνι και το  «Royal Theater» (πρώην πτωχοκομείο), χώρο διεξαγωγής της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Η πορεία αρχικά σταμάτησε περίπου 300 μέτρα από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς είχε σχηματιστεί αστυνομικός φραγμός με κλούβες, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στο σημείο. Εκείνοι απάντησαν με συνθήματα, απαιτώντας να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να φτάσει η πορεία μέχρι το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Τελικά, κάτω από την ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών, δόθηκε εντολή και αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, με την πορεία να συνεχίζεται. Ωστόσο, περίπου 100 μέτρα πριν από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, το μαζικό συλλαλητήριο βρέθηκε αντιμέτωπο με νέο φραγμό αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός που το κατήγγειλαν οι διαδηλωτές απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν, «Η ανάπτυξή σας κτίζει τα κέρδη των αφεντικών, γκρεμίζοντας τις ζωές των εργατών», και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Μιλώντας στους διαδηλωτές ο Μήτσος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, κατήγγειλε την αστυνομοκρατία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δόθηκε μια μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά της περιοχής, προκειμένου πλατιά να έρθει στο επίκεντρο το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών που προτάσσουμε, κόντρα στο αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» που πλασάρει η κυβέρνηση σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Έχουμε κάνει καλή σπορά και αυτή αργά ή γρήγορα ό,τι καιρό και να κάνει θα φυτρώσει, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μήτσος Αγγελόπουλος, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα, στους αμέσως επόμενους αγωνιστικούς σχεδιασμούς και το πρόγραμμα δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αμέσως μετά, η πορεία συντεταγμένα με συνθήματα αποχώρησε από το σημείο ολοκληρώνοντας έτσι το σημερινό μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο.

Στην πορεία, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου, εκτός από σωματεία και μαζικούς φορείς της Πάτρας, συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι και φορείς από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, ενώ στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση

Στην συγκέντρωση που προηγήθηκε, στην πλατεία Αγίου Ανδρέα, έφτασε νωρίτερα με πορεία η προσυγκέντρωση του Δήμου Πάτρας, που ξεκίνησε από το ΚΕΠ στο λιμάνι, με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους καθώς και εκπροσώπους μαζικών φορέων της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας.

Η Νατάσα Παναγιωτάρα τόνισε: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να τσακίζουν το παρόν και το μέλλον μας με τους σχεδιασμούς τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στις πολιτικές τους. Διεκδικούμε ό,τι μας στέρησαν, δεν ανεχόμαστε άλλες θυσίες. Είμαστε εδώ κύριοι της κυβέρνησης, είμαστε εδώ κύριε Τσίπρα και είμαστε απέναντί σας. Γιατί εσείς παλεύετε με τους βιομήχανους και εμείς με το λαό για το λαό».

Ο Σπύρος Κοτοπούλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν έργα υποδομής, όπως εγγειοβελτιωτικά. Η ανάπτυξή τους πετάει στο δρόμο 100 και πλέον οικογένειες καπνοπαραγωγών, απλήρωτων για πάνω από ένα χρόνο. Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι αφού οι τιμές σε γάλα και κρέας είναι εξευτελιστικές. Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν οι σταφιδοπαραγωγοί ποικιλίας οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν ακόμα για τις μεγάλες καταστροφές του 2016. Στην ανάπτυξή τους δεν χωρούν αντιπλημμυρικά έργα, αφού το χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι δεν έχουμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Στέλνουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ανάπτυξή τους δεν χωράει στις ανάγκες μας και γι’ αυτό θα μας βρίσκει απέναντί της στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωσή μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Στο χαιρετισμό του, ο Κώστας Πελετίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «με τη σημερινή μας συγκέντρωση, δίνουμε την απάντηση που πρέπει. Αγωνιζόμαστε μαζί με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας τους υπαλλήλους του Δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων».

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, κατήγγειλε ότι πρόκειται για ένα συνέδριο του οποίου οι προτεραιότητες αφορούν στην ανάπτυξη και κερδοφορία του κεφαλαίου στους κλάδους που αυτό δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.

Τόνισε ότι «με το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε έγινε προσπάθεια απ’ τους διοργανωτές και τα ΜΜΕ που διαθέτουν και που υπηρετούν με την πολιτική τους, προκειμένου να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ώστε να στρατευτούν μαζί τους, να δείξουν ανοχή στους στόχους της πολιτικής που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, που διατηρεί ανέπαφα τα αμέτρητα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει στα προηγούμενα μνημόνια και πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας τη ζωή της εργατικής τάξης κόλαση. Στα στρογγυλά τραπέζια, κάθισαν μαζί η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, με τους ανθρώπους της στην περιοχή μας, που είναι η περιφερειακή διοίκηση, δημοτικές διοικήσεις, οι άνθρωποί τους στο εργατικό και αγροτικό κίνημα και πάνω απ’ όλα ο τοπικός ΣΕΒ αλλά και οι άνθρωποί τους στα Επιμελητήρια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι: «Σε αυτό το εθνικό σχέδιο κυβέρνησης και κεφαλαίου που με τη συμμετοχή ομοτράπεζών τους κουβέντιασαν αυτές τις δύο μέρες στην πόλη μας, υπό την ασφυκτική περιφρούρηση των Σωμάτων Ασφαλείας, μέσα στο σιδηρόφραχτο λιμάνι της Πάτρας, φοβούμενοι τη λαϊκή οργή και την αντίδραση των εργαζομένων της πόλης μας, εμείς, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που είμαστε εδώ, πρέπει και θα αντιτάξουμε το δικό μας μαχητικό, ανατρεπτικό σχεδιασμό … Να φουντώνουν παντού οι εστίες αντίστασης, να ανεβαίνει η συλλογικότητα, ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, η λειτουργία των συνδικάτων, να παραμερίζονται η μοιρολατρία, να χρεοκοπεί το τίποτα δεν αλλάζει, το περασμένα – ξεχασμένα».

Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε στους εργαζόμενους της περιφέρειας να αντιπαλέψουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τη μη αναβάθμιση του ρόλου των αεροδρομίων σε Άραξο και Ανδραβίδα σε ΝΑΤΟικά «εργαλεία». (Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ομιλία του Μήτσου Αγγελόπουλου).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός