ΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»: «Δυσωδία» και αποπροσανατολισμός στο έδαφος της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου



  Στη Βουλή βρίσκεται από χτες το μεσημέρι ο φάκελος με τη δικογραφία για την υπόθεση «Νovartis», στην οποία περιλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων για μίζες εκατομμυρίων που φέρεται να πρόσφερε η πολυεθνική, εκτός από γιατρούς και σε πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, προκειμένου να προωθηθούν τα φάρμακά της στην αγορά και μάλιστα σε τιμές που καθόριζε η ίδια.

 Για την «υποδοχή» της δικογραφίας έγινε έκτακτη διάσκεψη και των προέδρων της Βουλής και αμέσως μετά συνεδρίαση της Ολομέλειας, για να ανακοινωθεί από το προεδρείο η διαβίβασή της, η οποία αφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Π. Πικραμένο, τους πρώην υπουργούς Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, Αν. Λοβέρδο, Αν. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά (αναπληρωτής υπουργός Υγείας), Αδ. Γεωργιάδη, τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ευ. Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Κατηγορούνται, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Ολομέλειας, για δωροληψία, παθητική δωροδοκία και απιστία. Τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί από την Ολομέλεια αν θα συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή ή Εξεταστική για τη δικογραφία.

Από τις εξελίξεις και τα «ηχηρά» ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται, γίνεται φανερό ότι στο παρασκήνιο αφενός «τρέχουν» σφοδροί επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς, για τον έλεγχο της πίτας της αγοράς του Φαρμάκου και που όσο μαίνονται, τόσο μεγαλύτερη δυσοσμία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος αναδύουν. Υπενθυμίζεται ότι έρευνα στα γραφεία της πολυεθνικής, η οποία σημειωτέον έχει και γερμανικά κεφάλαια, είχαν διενεργήσει και οι αμερικανικές αρχές, ενώ ουσιαστικά το ξεδίπλωμα της υπόθεσης στην Ελλάδα γίνεται με βάση τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο φόντο των έντονων διεργασιών της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Η δικογραφία είναι απόρρητη και φυλάσσεται σε ειδικό γραφείο της Βουλής, όπου εκεί και μόνο μπορούν να την διαβάσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ωστόσο ήδη οι διαρροές δίνουν και παίρνουν. Συγκεκριμένα, η δικογραφία στηρίζεται στην κατάθεση τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μίζες ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Τα 50 εκατ. αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ γενικούς γραμματείς, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, συμβούλους πολιτικών προσώπων κ.ά.

Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο διατέθηκε για την αγορά των εμβολίων της γρίπης, ενώ υπολογίζεται ότι η ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο από το 2000 έως το 2015, συνολικά από τους «χειρισμούς» των φαρμακοβιομηχανιών, ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ, από αυτά τα 3 δισ. ευρώ είναι της «Novartis». Μάλιστα, σε αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δαπανούσε σε φαρμακευτική δαπάνη το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πάντως, η πολυεθνική σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας».

Αντιπαράθεση που «κουκουλώνει» το πραγματικό σκάνδαλο

Οπως ήταν αναμενόμενο, η όλη υπόθεση πυροδότησε ένα νέο κύκλο «άγριας», όσο και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα.

Η κυβέρνηση άδραξε ξανά τη ρομφαία της κάθαρσης, για να καλύψει την ουσία της υπόθεσης που είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, που προωθεί και η δική της πολιτική. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ, με χτεσινή του ανακοίνωση, αφού σημειώνει ότι «η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, (…) συνεπώς οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» από την κυβέρνηση είναι «αστείες» και «προσβλητικές», καλεί «τους φορείς της Δικαιοσύνης να ασκήσουν το καθήκον τους, αγνοώντας τυχόν πιέσεις» γιατί «η διαλεύκανση της δυσώδους αυτής υπόθεσης αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική απεμπλοκή της δημόσιας υγείας από την απαξίωση και την υπονόμευση στην οποία υποβλήθηκε από το σύστημα της διαπλοκής που κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες».

Η δε ΝΔ συνέχισε και χτες να κατηγορεί την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της με δηλώσεις της ανέφερε ότι «εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δουν όλα το φως. Εμείς δεν παίζουμε με την ηθική εικόνα της ΝΔ και δεν θα παίξει κανένας. Είμαστε όμως έτοιμοι να αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης».

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ενώ ανακοινώσεις σε οξείς τόνους έβγαλαν και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Σε εξέλιξη και Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 – 2014, όπου χτες κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας και σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τόσο ο ίδιος στην κατάθεσή του, η οποία θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση, όσο βέβαια και οι ερωτήσεις των βουλευτών της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμφωνώντας στην ταμπακιέρα, κάλυψαν και εδώ την καρδιά του προβλήματος, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που μετατρέπει την Υγεία σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που αντικειμενικά εμπεριέχουν και το στοιχείο της διαπλοκής.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός