Ανακατεύουν τη «σούπα» με τη «ρομφαία της κάθαρσης»



Με τη «ρομφαία της κάθαρσης» ανά χείρας, συνεχίστηκαν και χτες οι αντιπαραθέσεις και οι «βαριές» κουβέντες των αστικών κομμάτων σχετικά με την υπόθεση «Novartis». Η υπόθεση, έχοντας και διεθνείς προεκτάσεις, αξιοποιείται για διάφορες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και για να επισκιάσει, ως είθισται, πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής που «τρέχει» στο μεταξύ, καθώς και το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνεται ο «καβγάς», που είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και συνολικά της Υγείας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου – όπως διέρρευσε στη συνέχεια από τους ίδιους – έγινε «μια πρώτη αποτίμηση της υπόθεσης «Novartis»», «μία πρώτη προκαταρκτική συζήτηση», ενώ όπως έλεγαν θα επαναληφθεί αντίστοιχη συνεδρίαση τις επόμενες μέρες. Για άγνωστο λόγο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ενημερωθεί να είναι σε ετοιμότητα έως την ερχόμενη Παρασκευή. Επισήμως λέγεται ότι η αναβολή επιβλήθηκε «προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν καλύτερα το θέμα».

Ο «προβληματισμός» της κυβέρνησης είναι αν θα πρέπει η υπόθεση να πάει σε Εξεταστική Επιτροπή, Προανακριτική ή να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι οδηγεί «τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια» και ότι «επιδιώκει να αποπροσανατολίσει», ζήτησε «όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες», να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσα ισχυρίζονται στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε πως «όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης». Αντιδρώντας, το Μέγαρο Μαξίμου μίλησε για «προσπάθεια εκφοβισμού» των μαρτύρων και της Δικαιοσύνης.

Στο ΠΑΣΟΚ, επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» και «ραδιουργίες», και ζητούν να έρθουν «όλα στο φως», «με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες», «με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της».

Στο μεταξύ, ενώ μέχρι χτες το πρωί η δικογραφία βρισκόταν φυλασσόμενη και απόρρητη σε γραφείο της Βουλής και οι βουλευτές είχαν δικαίωμα μόνο για ανάγνωση, το μεσημέρι αποφασίστηκε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους (δηλαδή σε όσους κατηγορούνται). Να σημειωθεί ότι η δικογραφία ήδη έχει αναρτηθεί στις περισσότερες ιστοσελίδες.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη δικογραφία, δύο πρώην πρωθυπουργοί (Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος) και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται για δωροδοκία, παθητική δωροδοκία και απιστία, καθώς φέρονται να εισέπραξαν μίζες εκατομμυρίων (υπολογίζονται σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ) από τη «Novartis», προκειμένου να προωθήσουν τα φάρμακά της στην αγορά, και βέβαια με τιμές που θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της. Οι κατηγορίες προέρχονται από έξι τελικά προστατευόμενους μάρτυρες, αντί για τρεις που λεγόταν αρχικά.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός