Με σημαία τις ανάγκες μας και τις αρνητικές εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες να απεργήσουμε στις 30 Μάη



Από την μαζική σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕΣτη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 30 Μάη ρίχνονται Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με συνεδριάσεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που δεν έχουν τέλος, τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, απεργώντας και διαδηλώνοντας με το σύνθημα: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μάη,  έγινε σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, Επιτροπών Αγώνα και άλλων φορέων για την οργάνωση της απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 30 Μάη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα να γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Την εισήγηση της Γραμματείας Αττικής παρουσίασε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους πολλών σωματείων.

Ο Ν. Μαυροκέφαλος, σημείωσε ότι, «στην απεργία στις 30 Μάη πρέπει να σηκώσουμε τη σημαία των δικών μας αναγκών. Των διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Να κάνουμε ένα ακόμα βήμα εμπρός στην κοινή δράση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

«Βάζουμε στόχο, με τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση να δώσουμε την απάντησή μας στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στους βαστάζους της στο συνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε από την πλευρά του ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ.

Στην ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στην απεργία αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Όπως επισήμανε, η «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σημαίνει για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου «εργασία με μισθούς ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα», ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «διαλυμένη ζωή χωρίς ούτε μια κυριακάτικη αργία, χωρίς τον ελάχιστο χρόνο για να αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας, για να τον αφιερώσουμε στις οικογένειές μας, στους φίλους μας, στην κοινωνική δράση».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς εκπροσώπους σωματείων που μετέφεραν την πείρα από κλάδους και χώρους δουλειάς.

Την προσπάθεια να γίνει η απεργία και η περιφρούρησή της υπόθεση κάθε σωματείου στους Δήμους, όχι μόνο με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και με Γενικές Συνελεύσεις, αναφέρθηκε ο Γιώργος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ.

«Κανείς δεν μπορεί μόνος του και για αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ, για πρώτη φορά», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης. Αναφέρθηκε στα αιτήματα της απεργίας που έκανε το Σωματείο την περασμένη Δευτέρα αλλά και στην απαράδεκτη στάση των πλειοψηφιών σωματείων του χώρου που βγήκαν με ανακοινώσεις ενάντια στην κινητοποίηση, ταυτιζόμενα με τη γραμμή της εργοδοσίας.

«Επενδύσεις», «ανάπτυξη του ομίλου» και διερεύνηση της δυνατότητας για επαγγελματικό ταμείο: Αιτήματα όπως αυτά έθεσε στη συνεδρίαση του ΔΣ η πλειοψηφία του Σωματείου στα ΕΛΠΕ, όπως τόνισε ο Σταύρος Χριστίδης, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Ενέργειας, εξηγώντας πως με τέτοιο πλαίσιο ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην Ελευσίνα στις 30 Μάη, τόσο το εν λόγω σωματείο όσο και το Εργατικό Κέντρο Δυτικής Αττικής.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κάλεσε σωματεία και φορείς να αξιοποιήσουν τις πρωτοβουλίες που οργανώνονται από μια σειρά σωματεία στο πλαίσιο της παναττικής μέρας δράσης, στις 23/5, για να εκφραστεί η πραγματική κοινωνική συμμαχία, όπως άλλωστε έχουν κάνει πολλές φορές ενώνοντας τις φωνές και τις δυνάμεις τους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Το μέτωπο ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» της κυβέρνησης που παραμένει ανοιχτό, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δάρδαλης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Στις μάχες που δίνουν για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς αναφέρθηκαν η Ειρήνη Γκιτάκου, από το επιχειρησιακό σωματείο της «First Data», ο Παύλος Αλεξανδράκης, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, και ο Δημήτρης Δημόπουλος από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Την πείρα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων από την επίθεση στα δικαιώματά τους, όπως η δουλειά με «μπλοκάκι» που φορτώνει στις πλάτες τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και τους στερεί μια σειρά δικαιώματα, επισήμανε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, από την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Τεχνικών.

Τις δυνατότητες για μεγαλύτερη συσπείρωση εργαζομένων, όπως δείχνουν τα πρώτα συμπεράσματα από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης. Οπως εξήγησε, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους που ψήφισαν, περίπου 1.800 σε σύνολο που αγγίζει τους 3.000, το έκαναν μέσα σε χώρους δουλειάς σε σύγκρουση με την εργοδοσία που επιστράτευσε ακόμα και απειλές για απολύσεις.

Στις αρνητικές εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, τόσο με το κατέβασμα στις μπάρες όσο και με το κλείσιμο του αμαξοστασίου της ΟΣΥ στο Ελληνικό, αναφέρθηκε ο Θανάσης Οικονόμου, εκ μέρους της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

WWW.902.GR

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός