ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ: Οργάνωση της μάχης για άμεσα μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας



Από την έκτακτη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Από την έκτακτη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας


Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 3 Αυγούστου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας με αφορμή τις εξελίξεις μετά τις φονικές πυρκαγιές.

Δεκάδες σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διοίκησης, βοήθησαν να αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση. Έντονος ήταν ο προβληματισμός μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας, την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας στην περιοχή μας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Πάτρας με επικεφαλής το Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έκανε και παρέμβαση. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται στην πρόληψη και καταπολέμηση φυσικών καταστροφών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γγ του ΕΚΠ.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, οι φυσικές καταστροφές βρίσκουν και το Νομό μας ανοχύρωτο και τις υποδομές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των καταστροφών σε διάλυση. Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών και όσων άλλων εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι δεδομένο ότι μετά από έντονα φαινόμενα θα έχουμε ανυπολόγιστες καταστροφές αφού δεν υπάρχει πρόληψη και ουσιαστικός σχεδιασμός.

Η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές, που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Θα περίμενε κανείς ότι μπροστά στον Αύγουστο και μετά από αυτό το τραγικό γεγονός στην Αττική, η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε άμεσα μέτρα για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία του λαού, ότι θα είχαμε άμεση νομοθέτηση για την πρόληψη και προσλήψεις για την κάλυψη των τεραστίων κενών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση στοχοποιεί το λαό και προσπαθεί να τον κάνει συνυπεύθυνο για να συγκαλύψει, με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της για το έγκλημα στην Ανατολική Αττική.

Είναι φανερό όμως, πως σήμερα δεν επιλέγονται και δεν υλοποιούνται δαπάνες για την πυροπροστασία και την ενίσχυση της πυροσβεστικής, δεν υλοποιούνται γιατί όλα αυτά αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Έτσι μετρούν οι κυβερνώντες τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα όπου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προσλήφθηκαν το μήνα Ιούλη (!!!) για το Νομό Αχαΐας 60 συμβασιούχοι 8μηνίτες για ανάγκες πυροπροστασίας και οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι, γιατί δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε τα αναγκαία τεχνικά μέσα και ο απαραίτητος ρουχισμός ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, οι εργαζόμενοι της πόλης μας, τα σωματεία μπαίνουν μπροστά στη μάχη για άμεσα μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας.

Διεκδικούμε:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις και στην περιοχή μας, εξοπλισμός των πυροσβεστικών υπηρεσιών με σύγχρονα τεχνικά και πτητικά μέσα, νέες υποδομές. Πάνω από 10 οχήματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή παροπλισμένα στην περιοχή μας, λόγω βλαβών ή ελλιπούς συντήρησης.

Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών.

Αναβάθμιση σε προσωπικό και τεχνικά μέσα του Πυροσβεστικού Σταθμού στη ΒΙΠΕ Πατρών, ώστε να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια της ανάγκες μια μεγάλης βιομηχανικής περιοχής. Ταυτόχρονα να ενισχυθούν όλες οι υπηρεσίες της περιοχής μας.

Μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού και εκκένωσης όλων των κατοικημένων περιοχών στο Νομό μας, δημιουργία και συντήρηση των ήδη αντιπυρικών ζωνών. Η Περιφέρεια και οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας.

Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει τώρα άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα το ΕΚ Πάτρας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συγκρότησης ομάδων πυρασφάλειας από δεκάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές, σωματεία, που σε συνεννόηση με την πολιτική προστασία του Δήμου Πατρέων και την Πυροσβεστική θα συμβάλλουν, ώστε να προστατευτούν οι δασικές περιοχές και εκτάσεις της περιοχής μας. Ήδη βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών ο κατάλογος και άμεσα οι ομάδες αναλαμβάνουν δράση με βάση τις υποδείξεις.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλία για την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας, μαζί με την άμεση διεκδίκηση μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός