ΕΕΔΥΕ: Συγκέντρωση καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων



Τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε η ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, τίμησαν εργαζόμενοι και νεολαία, μέλη συνδικάτων και μαζικών φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και πήραν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο βράχο της Ακρόπολης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε, ταυτόχρονα, βήμα καταδίκης των σημερινών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων, προβάλλοντας αιτήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο φόντο των επικίνδυνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ, που φέρουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης και παραπέμπουν σε προπαρασκευή γενικευμένης ανάφλεξης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 73 ετών από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα που σκόρπισε το θάνατο σε 180.000 ανθρώπους και στο φόντο των επικίνδυνων για τους λαούς εξελίξεων, η ΕΕΔΥΕ προέταξε τα εξής αιτήματα:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές. Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία), ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιώργου Σαρρή και του Μάριου Χριστόπουλου.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν, κρατώντας πανό και πικέτες, μοιράζοντας ανακοινώσεις, στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Όχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολεία και κατοικίες εργατικές», «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά», «δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε όταν η πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατέληξε, μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Σύνταγμα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Θοδωρή Χιώνη. Επίσης παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με το μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας Ηρακλή Τσαβδαρίδη. Πήραν ακόμα μέρος αντιπροσωπείες της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός