Κάλεσμα στήριξης του αγώνα της Επιτροπής Πυρόπληκτων Ραφήνας – Μαραθώνα



Τον αγώνα της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα στηρίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να πάρει την μορφή της άμεσης διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και προστασίας και καλώντας όλα τα σωματεία εργαζομένων, συλλόγους γυναικών, συλλόγους ΕΒΕ, άλλους μαζικούς φορείς, να στηρίξουν την αγωνιστική πρωτοβουλία της Επιτροπής την Δευτέρα 20 Αυγούστου στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Λαύριο που στην ουσία ήταν κούφια λόγια μιας και δεν ακούστηκε κουβέντα για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν στην περιοχή και στο περιβάλλον, για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά μέτρα, για επάνδρωση των αποσαθρωμένων Κέντρων Υγείας της περιοχής και άλλα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, αποκτάει μεγάλη και βαρύνουσα σημασία η οργάνωση των πυρόπληκτων μέσα από την επιτροπή τους, ώστε να μην μείνουν στο περιθώριο και με τη δική τους πάλη να διεκδικήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα που θα ανταποκρίνονται και στις ανάγκες τους αλλά και στο μέγεθος της καταστροφής τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι των πληγέντων, οργανώνοντας την άμεση αλληλεγγύη σε είδη πρώτης ανάγκης, ιδρύοντας Στέκι Αλληλεγγύης στην περιοχή όπου χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την χώρα έδειξαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους. Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, η αλληλεγγύη πρέπει να πάρει τη μορφή της άμεσης διεκδίκησης μέτρων προστασίας, για αυτό καλούμε σωματεία εργαζομένων, συλλόγους γυναικών, συλλόγους ΕΒΕ, άλλους μαζικούς φορείς, να στηρίξουν την πρωτοβουλία που έχει πάρει η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα που, την Δευτέρα 20 Αυγούστου θα καταθέσουν στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής τις παρακάτω διεκδικήσεις:

1. Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

2. Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.

3. Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

4. Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

5. Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

6. Να μαζευτούν τα κλαδιά κλπ από περιοχές των Δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη περιφέρειας και κράτους.

7. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

8. Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους μας με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κ.Υ. Ραφήνας, Ν. Μάκρης με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

9. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

10. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πληγέντων.

11. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζόμενων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

12. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις».

Τον αγώνα της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα στηρίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός