Κλιμάκωση της πάλης με απεργία στις 8 Νοέμβρη



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Νοέμβρη, για να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και να κλιμακωθεί ο αγώνας για τις ανάγκες των εργαζομένων, με αιχμή την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών για όλους, αποφασίζουν Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα.

Ταυτόχρονα, απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους κλάδους, στα Συνδικάτα, στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, να δώσουν οργανωμένα και συντονισμένα τη μάχη με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων». Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης προγραμματίζουν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνδικαλιστικές συσκέψεις, πλατιά εξόρμηση στους χώρους δουλειάς.

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες αποφάσεις για την απεργία στις 8 Νοέμβρη, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να μπουν στη μάχη όλα τα διοικητικά συμβούλια, να οργανώσουν την προετοιμασία της απεργίας, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, περιοχή και χώρο δουλειάς.

Απεργιακές αποφάσεις Ομοσπονδιών και Συνδικάτων

Πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. «Η απόφασή μας αυτή», τονίζει, «βασίζεται πάνω στην ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων του κλάδου των Κατασκευών για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα. Τροφοδοτείται από τις δεκάδες μάχες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα στα εργοτάξια, στους χώρους δουλειάς και την απόσπαση αυξήσεων πάνω στα μεροκάματα που καταβάλλονται. ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί παράλληλα «σε συντονισμό και οργάνωση της διεκδίκησης και της πάλης από κοινού με άλλους κλάδους, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, τις ανάγκες των εργαζομένων».

Να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουν την υπογραφή «νέων ΣΣΕ στον κλάδο με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας», καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

«Η ανάπτυξή τους σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης! Η πείρα από τον κλάδο μας αυτό δείχνει ξεκάθαρα», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), τονίζοντας ότι «η δική μας ανάπτυξη έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, όπως σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί, στη βάση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, της ανόδου της παραγωγικότητας».

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών σημειώνοντας ότι «σε κάθε εργασιακό χώρο απαιτείται να δώσουμε τη μάχη για κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για να μην υπάρχει απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, να παρθούν πίσω απολύσεις».

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει ακόμη: η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

«Εργοδοσία και κόμματα της αστικής τάξης, παρά τους καυγάδες στην τηλεόραση, βρίσκονται σε άριστη συνεννόηση για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού, των συμφερόντων του κεφαλαίου» σημειώνει το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου, τονίζοντας: «Να μην τους κάνουμε το χατίρι. Με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Να παλέψουμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και όχι σε αυτά που περισσεύουν από το κάθε αφεντικό». Μάλιστα το Συνδικάτο «καλεί σε άμεση σύγκλιση της Διασωματειακής Επιτροπής του Τύπου με θέμα συζήτησης, την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ» και ζητά «να παρθεί απόφαση για απεργία στις 8 Νοέμβρη 2018 σε συντονισμό με μία σειρά Ομοσπονδίες-Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, που ήδη έχουν πάρει απόφαση».

Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία μετά από γενική συνέλευση των εργαζομένων έλαβαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το ΣΕΤΗΠ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τo Σωματείo εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και λοιπές θυγατρικές και το Επιχειρησιακό σωματείο στην Cyta Hellas, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», το οποίο καλεί σε ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, που καλεί σε σύσκεψη προετοιμασίας της απεργίας, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Στην σύσκεψη καλεί και το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα Ν. Μεσσηνίας.

Επίσης αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έλαβαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΕΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, που την Πέμπτη 11 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, πραγματοποιούν οργανωτική σύσκεψη. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έλαβε και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, όπου πραγματοποιεί γενική συνέλευση την 1η Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ, 2ος όροφος. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας που καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4 Νοέμβρη στις 10 π.μ.

Απεργιακές αποφάσεις και από Εργατικά Κέντρα

Την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Απόφαση προκήρυξης 24ωρης πανεργατικής απεργίας για τις 8 Νοέμβρη πήρε και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

«Να γίνει η 8η Νοέμβρη μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, κορύφωση της πολύμορφης δραστηριότητας όλου του επόμενου διαστήματος», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας.

Απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία της δύναμής του να αποφασίσουν και αυτά συμμετοχή μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες.

Την κήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη αποφάσισε και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής με κύριο αίτημα την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ και με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων». Μάλιστα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καλεί σε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη 10 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της βιβλιοθήκης Κορωπίου, με θέμα τον καλύτερο σχεδιασμό της πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη αλλά και την ενημέρωση σχετικά με την προσπάθεια χωροθέτησης ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο ανενεργό λατομείο του Κυριακού στο Κορωπί.

Επίσης αποφάσεις για την απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε την κήρυξη απεργίας για τις 8 Νοέμβρη απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας τονίζοντας «καλούμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να οργανώσουν την προετοιμασία της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο. Να δώσούμε με ενότητα ενιαίο και συντονισμένο αγώνα χωρίς αναμονή και ανοχή».

Απόφαση για απεργία στις 8 Νοέμβρη έλαβε και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Για την προετοιμασία της απεργίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Οκτώβρη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σημειώνοντας: «Δίνουμε μαχητικά, αγωνιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Δίνουμε απάντηση στα ψέματα, στον εμπαιγμό, στις αυταπάτες, στις απειλές και την τρομοκρατία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στη ΝΔ που προσπαθεί να πείσει τους εταίρους ότι είναι πιο ικανή να προωθήσει την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική». Η Διοίκηση του ΕΚ καλεί τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη 2018 και ώρα 6 μ.μ. σε Τακτική Γενική Συνέλευση.

Απόφαση για απεργία στις 8 Νοέμβρη έλαβε και η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, τονίζοντας ότι, «στην αμείλικτη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση – εργοδοσία πρέπει να αντιδράσουμε προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

«Διεκδικούμε αγωνιστικά, μαχητικά με την απεργία στις 8 Νοέμβρη! Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!». Αυτό επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, καλώντας την ημέρα της απεργίας σε συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του στις 10 π.μ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός