ΠΑΣΕΝΤ: Πλήρης εκφυλισμός της Γενικής Συνέλευσης με ευθύνη της πλειοψηφίας



Από την παρέμβαση της ΔΑΣ στη Γενική Συνέλευση


Από εκφυλιστικά χαρακτηριστικά σημαδεύτηκε η «εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση» του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό(ΠΑΣΕΝΤ) με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας – «Ενιαίος» (ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα) και η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΟΛΠ της Cosco.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΓΣ έγινε παρουσία του επικεφαλής της ασφάλειας της Cosco και πρώην λιμενάρχη Πειραιά, Γ. Σαρηγιάννη, όπως και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνά, ο οποίος στήριξε ανοιχτά αυτή τη διαδικασία.

Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ συμμετείχαν μόλις 105 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών. Ακόμα και αν ήταν η τρίτη προσπάθεια για εκλοαπολογιστική συνέλευση (κανείς δεν ειδοποιήθηκε, όπως είπαν, για την πρώτη και τη δεύτερη) με βάση το καταστατικό δεν υπάρχει απαρτία. Ο Θ. Βασιλόπουλος πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ και γνωστός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι το μητρώο εμφανίζει τόσα μέλη γιατί έχει να εκκαθαριστεί από το 1922! Και πως τα οικονομικά εντάξει μέλη είναι 350! Αργότερα στα πρακτικά γράφτηκε ότι ήταν 370. Επίσης οι συνδρομές παρακρατούνται απευθείας από τη μισθοδοσία και στον οικονομικό απολογισμό στα έσοδα, για την περίοδο Γενάρης – Σεπτέμβρης 2018 σημειώνεται: «Εισφορές (εργοδοτικές – συνδικαλιστικές) 250.244,18»! Αν αυτά είναι οι συνδρομές των μελών τότε τα 370 μέλη έχουν δώσει το καθένα πάνω από 670 ευρώ για φέτος!

Αρχικά η ΔΑΣ κατέθεσε ενστάσεις θέτοντας το ζήτημα της απαρτίας, της επιλεκτικής διαγραφής μελών από τον ΠΑΣΕΝΤ (και συνδικαλιστών), τη μη έγκριση αιτήσεων για την εγγραφή νέων μελών. Παράλληλα άνοιξε πανό ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και προχώρησε στον «διοικητικο απολογισμό» μιλώντας για το δήθεν κατόρθωμα της υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ που τάχα εφαρμόζονται ως υποχρεωτικές στον κλάδο. Χωρίς καμιά ντροπή υπερασπίστηκε τη γραμμή ότι ή η ΠΑΣΕΝΤ θα υπέγραφε ΣΣΕ με μειώσεις ή αν ζητούσε αυξήσεις δεν θα υπήρχε ΣΣΕ!

Όταν πήρε το λόγο ο Αποστόλης Σαμαράς, εκ μέρους της ΔΑΣ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ προέτρεψε το «σώμα» να ψηφίσει για Εφορευτική σε μια προφανή κίνηση να μην ακουστούν οι θέσεις της ΔΑΣ. Από εκεί και πέρα ο εκφυλισμός κορυφώθηκε καθώς ξεκίνησε μια διάτρητη διαδικασία εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής με ψηφοφορία χωρίς μητρώο μελών, χωρίς ταυτότητες, χωρίς παραβάν.

Της διαδικασίας υπεραμύνθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε «εδώ το έχουμε το μητρώο μελών, αν χρειαστεί το ανοίγουμε αλλά δεν χρειάζεται αφού σας ξέρουμε» ενώ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στήριξε τον εκφυλισμό λέγοντας «αφού έτσι γίνεται σε όλα τα σωματεία»!!!

Εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Αποστόλης Σαμαράς στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Μας καλούν να ζήσουμε με ό,τι περισσέψει από τα κέρδη τους (…). Χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Με αυτό το σύνθημα να διεκδικήσουμε ΣΣΕ που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας. (…) Γιατί πανηγυρίζουμε εδώ για τις τέσσερις ΣΣΕ που (…) είναι οι χειρότερες της δεκαετίας με συνεχόμενες μειώσεις σε ένα κλάδο που οι εργοδότες δεν σταματούν να αυξάνουν τα κέρδη; (…) Σήμερα ρεαλιστικό δεν είναι να ζούμε με ψίχουλα (…) ρεαλιστικό είναι να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας (…). Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε. Είναι σαφές ότι η επιτυχία του αγώνα συσχετισμών στον ΠΑΣΕΝΤ, η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 28/11 βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων του κλάδου».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός