ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019: Διάλυση συντάξεων – κοινωνικών παροχών και φοροληστεία, «λίπασμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου



Η απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η περαιτέρω συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας καθώς και η ενίσχυση της φοροληστείας αποτελούν τους άξονες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Την ίδια μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία ετοιμάζεται και η συνοδευτική έκθεση στο πλαίσιο του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας», με τις ειδικές «δεσμεύσεις» και «υποχρεώσεις» που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με μόνιμο υπόβαθρο την γκάμα με τα μέτρα και των τριών μνημονίων, τα οποία και ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Την ίδια ώρα, η «μη εφαρμογή» του προνομοθετημένου μέτρου για νέες περικοπές αποκλειστικά για τις παλαιότερες συντάξεις – μέχρι το Μάη του 2016 – δεν αλλοιώνει ούτε κατά κεραία τους συμφωνημένους στόχους για τα φαραωνικά «υπερπλεονάσματα» και για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου», στη βάση του οποίου κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» χτίζουν τη νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και του εγχώριου κεφαλαίου.
Χωρίς όρια η κυβερνητική πρόκληση…
Κατά τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 (που σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης θα είναι «εκτός ατζέντας» στη συνεδρίαση της Δευτέρας και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 3/12), πέρασε από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη, «χωρίς ενστάσεις», μετά και τη «θετική αποτίμηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η – προαναγγελθείσα – εξέλιξη έδωσε στην κυβέρνηση ευκαιρία για να ξεδιπλώσει έναν ακόμα γύρο κοροϊδίας προς τους συνταξιούχους, για το ότι «έσωσε τις συντάξεις»!

Στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις όσο και στα κυβερνητικά «πανηγύρια» που ακολούθησαν, προβλήθηκαν μάλιστα ως κεντρικό επιχείρημα για να μην εφαρμοστεί η προνομοθετημένη περικοπή η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος όσο και η «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών στόχων.

Παρουσιάστηκε, δηλαδή, ότι οι έως τώρα αντιασφαλιστικές ανατροπές αρκούν προς το παρόν. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, πέρα απ’ το ότι προνομοθέτησε την περικοπή που τώρα αναβάλλεται:

— Με το 3ο μνημόνιο αύξησε την παρακράτηση για τον κλάδο Υγείας στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 6%) και στις επικουρικές (από 0% σε 6%).

— Νομιμοποιώντας όλες τις προηγούμενες αντιδραστικές αλλαγές, προχώρησε σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 67ο έτος ηλικίας, ενώ εφαρμόζοντας διάταξη του 2ου μνημονίου, μείωσε κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε νέους συνταξιούχους.

— Στη συνέχεια, με τον νόμο Κατρούγκαλου, επέφερε νέο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους ύψους 8,2 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 – 2019!

— Με τον ίδιο νόμο, δρομολογήθηκαν η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά μέχρι το 2019, που σημαίνει επιπλέον απώλειες ύψους 2,9 δισ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους στην τετραετία, η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων (απώλειες 1,026 δισ. ευρώ στην τετραετία), οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (832 εκατ. ευρώ) και πρόσθετη εισφορά για την επικουρική σύνταξη, που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με 1,251 δισ. ευρώ στην τετραετία.

— Παράλληλα, από όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, αφαιρεί με το νέο τρόπο υπολογισμού 689 εκατ. ευρώ μόλις την πρώτη τετραετία, ενώ ακόμα 369 εκατ. ευρώ θα πετσοκόψει από την καρατόμηση των νέων συντάξεων χηρείας.

Ετσι «έσωσε» τις συντάξεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!
…και η φοροληστεία του λαού<
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το άλλο «επιχείρημα» της κυβέρνησης, ότι δηλαδή η παραπέρα περικοπή των συντάξεων αποφεύχθηκε γιατί το γδάρσιμο του λαού «υπεραπέδωσε».

Ως προς αυτό, αποκαλυπτικά είναι τα όσα έχουν συμφωνηθεί για την απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» τα επόμενα χρόνια: Οι αντιλαϊκοί στόχοι (από 6,5 δισ. το 2018), σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, απογειώνονται ως εξής: 2019 7,5 δισ., 2020 8,18 δισ., 2021 9,26 δισ., 2022 11 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Σε ποσοστό κατά 60,7% (στην 4ετία), καθ’ υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ κ.λπ.) που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται ήδη από το 2019, στα 35,45 δισ. από 35,2 δισ. φέτος (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία. Προ των πυλών είναι και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου.
Αντιλαϊκά «ισοδύναμα»<Την ίδια ώρα, όπως προβλέπεται στις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», που ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο προϋπολογισμού μετά και την αναβολή του μέτρου για τις συντάξεις (υπολογίζεται σε 2,065 δισ. ευρώ), το σύνολο των κοινωνικών παροχών (μαζί με τα κονδύλια για τις συντάξεις) θα καρατομηθεί στα 30,7 δισ. ευρώ, από 32,6 δισ. φέτος, και θα συνδυαστεί με την ανάληψη ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 1,73 δισ. ευρώ.

Η λεγόμενη «μη περικοπή» των συντάξεων θα συνδυαστεί και με την καρατόμηση:

  • Της επιδότησης για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους. Από 260 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν νωρίτερα, εξαλείφεται πλήρως, με «εξοικονόμηση» 260 εκατ. ευρώ.
  • Της σχεδιαζόμενης «επέκτασης» του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Επίσης μηδενίζεται, με πρόσθετες «εξοικονομήσεις» ύψους 190 εκατ.
  • Του προγράμματος δημιουργίας νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, με «εξοικονόμηση» 140 εκατ.

Ολα αυτά μάλιστα εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων σχετικά με τη σχετική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,3% το 2020.

Το «επίδομα στέγασης»
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του «επιδόματος στέγασης» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Αφού πρώτα συμπιέστηκε στα 200 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ.), σε αυτήν τη φάση σχεδιάζεται η αύξηση του κονδυλίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί υπάρχουσα νομοθετική διάταξη για την επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία (νόμος Κατσέλη). Η κυβέρνηση και εδώ παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο την έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, που σε κάθε περίπτωση τους «διευκολύνει» να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά – και με προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει τη δικαστική απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς – υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% πάνω από τα 8.000 ευρώ. Η καταβολή της δόσης αποτελεί μάλιστα όρο και προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση του Δημοσίου, η οποία μάλιστα διακόπτεται σε περίπτωση «καθυστέρησης», που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων.
«Αντίμετρα» για το κεφάλαιο…
Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:

— Κρατική επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με ποσό ύψους 103 εκατ. για το 2019.

— Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020, με όφελος πάνω από 460 εκατ., σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15% από το 2020.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί «βελτιώσεις» στον «αναπτυξιακό νόμο», προσθέτοντας στους μποναμάδες για το κεφάλαιο αυξημένες προκαταβολές κρατικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινάνε πριν από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά και υπαγωγή σε αυτό το «ειδικό καθεστώς» κάθε είδους «ενδοομιλικών υπηρεσιών» (ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση προμηθευτών, εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά.).

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται λύση κρατικής στήριξης μέσω του «αναβαλλόμενου φόρου» στις τράπεζες και της μεταβίβασης μέρους του (μαζί με «κόκκινα» δάνεια) σε νέα εταιρεία «ειδικού σκοπού», σε μια εξέλιξη που θα κληθούν να πληρώσουν έτσι είτε αλλιώς και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

ΡΟΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός