ΔΑΣ ΟΑΣΘ: Να μην περάσουν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία



 

Την επιστολή της παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ» προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ που σχετίζεται με αντιλήψεις διαποτισμένες με το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στον ΟΑΣΘ. 

Τονίζεται πως η εν λόγω παράταξη στην επιστολή της υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως οι πρόσφυγες έχουν κακή σχέση με την προσωπική υγιεινή «λόγω κουλτούρας» και υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες.

Η ΔΑΣ κάνει αναφορά στο βρώμικο ρόλο του «ΔΡΟΜΕΑ» και στέκεται στις ευθύνες τόσο της πλειοψηφίας του Συνδικάτου του ΟΑΣΘ όσο και της διοίκησής του.

Τέλος, καλεί «τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ μαζικά να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια και την πολύμορφη στήριξη και κάλυψη που απολαμβάνουν τέτοιες ρατσιστικές δυνάμεις. Να δυναμώσουν τη δράση τους για την απομόνωση των φασιστών – δολοφόνων στον ΟΑΣΘ, παντού».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

 

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επιστολή που έστειλε στη διοίκηση του ΟΑΣΘ η παράταξη «ΔΡΟΜΕΑΣ» με θέμα τη μετακίνηση των προσφύγων που βρίσκονται στις διάφορες δομές της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έγγραφο που σχετίζεται με αντιλήψεις διαποτισμένες με το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο και πατάει πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει στις συγκοινωνίες.

Για να μετακινηθείς με τα αστικά περιμένεις είκοσι και πολλές φορές τριάντα λεπτά. Δεκάδες λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής και ιδιαίτερα στην τεχνική βάση. Σε ώρες αιχμής η συχνότητα των δρομολογίων συνεχώς ελαττώνεται. Οι οδηγοί πολλές φορές γίνονται στόχος για τα χάλια της συγκοινωνίας, οι τεχνίτες τσακίζουν τα κορμιά τους για να κρατήσουν τα σαράβαλα αξιόμαχα, όλες οι ειδικότητες κοπιάζουν για να βγει ακόμα και αυτό το λειψό συγκοινωνιακό έργο.

Εκμεταλλευόμενα τη συγκεκριμένη κατάσταση προσπαθούν να μπολιάσουν στην ελληνική κοινωνία με το δηλητήριο του ρατσισμού, της βίας και τελικά του φασισμού. Αποκρύπτουν ότι οι μετανάστες είναι θύματα των πολέμων, είναι θύματα των καπιταλιστών που τους κλέβουν τη γη και τον πλούτο τους. Ξενιτεύονται από ανάγκη επιβίωσης, όπως ξενιτεύονται και Έλληνες εργαζόμενοι. Θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι, έχουν όνειρα. Γι’ αυτό και η καταστολή ή η φυλάκισή τους, εκτός από απάνθρωπη, είναι και αδιέξοδη.

Είναι βρώμικος ο ρόλος του «ΔΡΟΜΕΑ». Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη παράταξη στοχοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες. Μεταξύ των στελεχών της είναι γνωστοί υμνητές της χούντας και του δικτάτορα Παπαδόπουλου οι οποίοι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το 2016 πανηγύριζαν για δημιουργία παράταξης της Χρυσής Αυγής στον ΟΑΣΘ. Δεν ξεγελούν κανέναν με το δήθεν ενδιαφέρον τους «για τα προβλήματα του Οργανισμού». Βαράνε προσοχή και δεν βγάζουν τσιμουδιά με τη χρόνια απαξίωση και τον παροπλισμό του στόλου των λεωφορείων, τη μείωση του προσωπικού, τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, τις αυξήσεις των εισιτηρίων, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις γραμμών κ.ά.

Ιδιαίτερη ευθύνη για την εξέλιξη έχει η πλειοψηφία του Συνδικάτου του ΟΑΣΘ. Ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ κ. Τσερμενίδης Δημήτρης που πριν 2 χρόνια συναντούσε στο γραφείο του κλιμάκιο της φασιστικής – ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στη νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης των υπόδικων φασιστών – δολοφόνων της Χρυσής Αυγής και τους έδωσε χώρο για να χύσουν το ρατσιστικό, φασιστικό τους δηλητήριο. Άλλωστε η πλειοψηφία στη διοίκηση από τη μια προσπαθεί να βάλει σειρά εμποδίων στη δράση του ταξικού κινήματος και από την άλλη ανοίγει τις πόρτες της στα μαντρόσκυλα των εφοπλιστών και βιομηχάνων, τους χρυσαυγίτες.

Σοβαρή ευθύνη έχει η Διοίκηση του ΟΑΣΘ που ενώ γνωρίζει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, την ίδια ώρα παίρνει μέτρα και θέτει στόχο οι αστικές συγκοινωνίες να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους επιβάτες, δηλαδή να βάλει ο λαός πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση εξόδων στον ΟΑΣΘ, τα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι λιγότερα από τα αναγκαία γιατί λείπουν τα κονδύλια για ανταλλακτικά και πρόσληψη τεχνικών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του στόλου να παραμένει ακινητοποιημένο (λειτουργεί το 50-60 ή 70% του στόλου).

Το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης δεν προέρχεται από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά τη συμβολή τους στην καπιταλιστική κερδοφορία δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα. Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής είναι χειροπιαστές τόσο για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ όσο και για το λαό που τα έχει ανάγκη.

Απέναντι στους υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων, στα τσιράκια των εφοπλιστών, στην αντιλαϊκή πολιτική, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής πάλης, με νέους μεγάλους ταξικούς αγώνες. Να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ μαζικά να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια και την πολύμορφη στήριξη και κάλυψη που απολαμβάνουν τέτοιες ρατσιστικές δυνάμεις.

Να δυναμώσουν τη δράση τους για την απομόνωση των φασιστών – δολοφόνων στον ΟΑΣΘ, παντού.

Είναι κοινή η απαίτηση για κρατική φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός