«Νύχι – κρέας» η σχέση εργοδοσίας – κυβέρνησης και αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


«Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει την άδεια από την εργοδοσία, τους εκπροσώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων μέσα στα κολαστήρια που τα παρουσιάζουν και για εργασιακούς παραδείσους», σημειώνει ο ΣΕΑ, με αφορμή το αίτημά του από 31/10/18 για πραγματοποίηση έλεγχου από το ΚΕΠΕΚ σε συγκεκριμένα καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» για ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει να αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα, να απαιτεί να παίρνονται μέτρα», καλώντας παράλληλα «τους συναδέλφους να οργανωθούν στο κλαδικό μας σωματείο, να δυναμώσουμε την πάλη σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες, με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Νύχι – κρέας η σχέση εργοδοσίας – κυβέρνησης και αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους (ΚΕΠΕΚ) όπως προκύπτει και από τα τελευταία γεγονότα με αφορμή το αίτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας από 31/10/18 για πραγματοποίηση ελέγχου από το ΚΕΠΕΚ σε συγκεκριμένα καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» για ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι επιθεωρητές επικαλούμενοι τη νομοθεσία και προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους να εμποδίσουν τους εκπροσώπους του κλαδικού σωματείου να είναι παρόντες στους συγκεκριμένους ελέγχους.

Στον 1ο έλεγχο στο κατάστημα του «ΑΒ» Αμφιθέας, οι επιθεωρήτριες ενώ ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του κλαδικού σωματείου ότι δικαιούνται να είναι παρόντες στον έλεγχο και μάλιστα με την προβλεπόμενη εξουσιοδότηση από το ΕΚΑ, ενημέρωσαν το διευθυντή του καταστήματος ότι έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την παρουσία των εκπροσώπων του κλαδικού!

Στο 2ο έλεγχό για το κατάστημα της «ΑΒ» στην Εθνική, η επιθεωρήτρια ήταν πιο προκλητική ξεκαθαρίζοντας από τα πριν στους εκπρόσωπους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παραβρίσκονται στον έλεγχο αφού στην επιχείρηση υπάρχει σωματείο!

Αποτελεί πρόκληση από μέρους των επιθεωρητών του ΚΕΠΕΚ να απαγορεύουν την παρουσία εκπροσώπων του κλαδικού σωματείου στον έλεγχο επικαλούμενοι το επιχειρησιακό – εργοδοτικό σωματείο του χώρου, σωματείο που άχνα δεν έχει βγάλει όλα αυτά τα χρόνια και πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα για την τραγική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης που μετράμε σωρεία εργατικών ατυχημάτων και θανάτους.

Είναι ολοφάνερο ότι η εργοδοσία στην προσπάθειά της να κρύψει τις εγκληματικές της ενέργειες έχει και συμμάχους.

Οι εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου απαίτησαν και ήταν και στους δύο ελέγχους παρ’ όλη την προσπάθεια παρεμπόδισής τους. Από τους ελέγχους και τη συζήτηση με τους συναδέλφους διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε, έξοδοι κινδύνου κλειστές ή καταλήγουν σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, διάδρομοι απροσπέλαστοι λόγω εμπορευμάτων, πυροσβεστικές φωλιές το ίδιο, εμπορεύματα στοιβαγμένα μέχρι το ταβάνι έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια των εργαζομένων και πολλά άλλα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει την άδεια από την εργοδοσία, τους εκπροσώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων μέσα στα κολαστήρια που τα παρουσιάζουν και για εργασιακούς παραδείσους. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα, να απαιτούμε να παίρνονται μέτρα.

Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στο κλαδικό μας σωματείο, να δυναμώσουμε την πάλη σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες, με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός