Εργοδότες δεν κατέβαλαν στους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Τα κρούσματα εργοδοτών που δεν κατέβαλαν στους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς από την ασυδοσία των εργοδοτών, η 21η Δεκέμβρη 2018 ήταν η τελευταία μέρα για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα. Δυστυχώς όμως και φέτος διάφορες επιχειρήσεις στο Νομό Φθιώτιδας δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων όπως όφειλαν.

Βιομηχανική επιχείρηση που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής στη ΒΙΠΕ Λαμίας, η οποία παρά το γεγονός ότι οφείλει στους εργαζόμενους τους δεδουλευμένους μισθούς του Οκτώβρη και Νοέμβρη 2018 αλλά και προηγούμενων ετών, δεν κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, αφήνοντάς τους να περάσουν μαύρες γιορτινές μέρες.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε διάφορους δουλεμπορικούς εργολάβους στην ίδια επιχείρηση οι οποίοι και αυτοί δεν πήραν από τους εργοδότες τους το αντίστοιχο Δώρο Χριστουγέννων.

Άλλοι εργοδότες βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν ψευδώς ότι πήραν τα χρήματα και άλλοι «πατσίζουν» το Δώρο με χρωστούμενους μισθούς ή με παράνομες υπερωρίες.

Για τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, μεγάλη ευθύνη έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που διατηρεί στο ακέραιο όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αρνείται να νομοθετήσει ως αυτόφωρο αδίκημα τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων. Έτσι, με την απληρωσιά να σπάει κόκαλα, το «υποχρεωτικό» Δώρο απλά αναπληρώνει κάποιον από τους χαμένους μισθούς.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε: ότι το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να το αφαιρέσουν. Η υπεράσπισή του είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τις επόμενες ώρες θα υποβάλει καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων να έρθουν άμεσα σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία στην Πλατεία Διάκου, 1ος όροφος, γραφείο 7 ή να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 6986108669».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός