Υπερασπιζόμαστε την υγεία του λαού, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες (ΦΩΤΟ)



Από την ημερίδα του ΕΚ Πάτρας για την υγεία

Από την ημερίδα του ΕΚ Πάτρας για την υγεία


Δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων, λαϊκού κόσμου παρακολούθησαν την ημερίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας το απόγευμα της Παρασκευής 1 Μάρτη με θέμα: «Υπερασπιζόμαστε την υγεία του λαού, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!». Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και απέναντι στη σημερινή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας και σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας, τους εργαζόμενους και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους, παίρνει ξεκάθαρη θέση.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έκανε σύντομο χαιρετισμό (διαβάστε σχετικά παρακάτω).

Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΠ, ο Σωτήρης Παρίσης, οργανωτικός γραμματέας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«….Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδίδει στα μνημόνια τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της Υγείας και προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο «τώρα που μπαίνουμε σε πορεία ανάπτυξης», τώρα που θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα και άρα «εξορθολογισμού του συστήματος υγείας-πρόνοιας» όπως χαρακτηριστικά λένε.

Βασική προϋπόθεση όμως αυτής της ανάκαμψης, που στηρίζεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων και σε ό,τι αφορά στην Υγεία, «πατάει» στο μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης, σε φθηνότερους και λιγότερους εργαζόμενους, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, ό,τι προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι, που γι’ αυτό εξάλλου παραμένουν όλοι σε ισχύ.

Λένε: «Το μεγάλο στοίχημα στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι ένα νέο εθνικό σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί την ισότητα και την καθολική κάλυψη των πολιτών(…). Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Η κυβέρνηση, όμως, εννοεί την ισότητα προς τα κάτω. Εννοεί ελάχιστες δημόσιες δωρεάν παροχές και αυξημένες πληρωμές. Και το εύλογο ερώτημα: Ποιο δημόσιο σύστημα Υγείας προασπίζεται η κυβέρνηση, όταν η κρατική κάνουλα έχει κλείσει και τα νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν με τα έσοδα από τις πωλήσεις που κάνουν στον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς;

Την ίδια στιγμή μάλιστα δεν διανοούνται να ομολογήσουν ότι ενώ η Υγεία στενάζει, η κυβέρνηση κρατάει τα σκήπτρα στις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία είναι σταθερά στις πρώτες χώρες (μετά τις ΗΠΑ) στις δαπάνες που διαθέτει για το ΝΑΤΟ (πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο).

(…)

Σήμερα, για τα Δημόσια Νοσοκομεία προϋπολογίζεται για το 2019 νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 5,3% (65 εκατ. Ευρώ), που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% το 2018 και κατά 28,8% το 2015.

Αυτή η μείωση έχει αρνητικά αποτελέσματα και στην Πάτρα. Δεν ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τα Νοσοκομεία Θώρακος και 409, που κάλυπταν σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. (…) Επίσης, υποβαθμίζεται καθημερινά το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Είναι πολλά τα κενά των γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν, οι εναπομείναντες παιδίατροι με δυσκολία επαρκούν για τις εφημερίες.

(…)

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εδώ στην Πάτρα. Όλα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας είναι υποβαθμισμένα, έχουν μειώσει τις παροχές τους και έχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και προσωπικό. Πολλά από αυτά δεν έχουν καν παιδίατρο ή καρδιολόγο. Οι ανάγκες είναι αυξημένες σήμερα για τους 213.000 κατοίκους του Δήμου Πάτρας, στον οποίο πληθυσμό πρέπει να υπολογιστεί και ο αυξημένος αριθμός των σπουδαστών – φοιτητών οι οποίοι είναι εκτός απογραφής, όπως επίσης και το γεγονός ενός μεγάλου αριθμού μετακινούμενου πληθυσμού π.χ. λιμάνι, οδικός άξονας κ.λπ. που χρειάζονται υπηρεσίες ΠΦΥ. Επίσης είναι πρόβλημα ότι η ΒΙΠΕ της Πάτρας δεν έχει καμία υγειονομική υποδομή και καλύπτεται από το ανεπαρκέστατο ΚΥ Ν. Αχαΐας.

(…)

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα της κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω, και ειδικά της υποχρηματοδότησης, είναι και τα 120-150 μονίμως κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγο ελλείψεων προσωπικού. Ας δούμε μόνο την κατάσταση με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής μας: Έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ οι κλίνες δεν ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Πολλά περιστατικά διασωληνώνονται και είτε μένουν στα Τμήματα Επειγόντων είτε πάνε σε κλινικές λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη φροντίδα των ίδιων των ασθενών αλλά και στις κλινικές.

(…)

Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι η επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα δεν είναι προσωρινή. Έχει μόνιμο χαρακτήρα διότι συνδέεται με την επιδίωξη να στοιχίζει πιο φθηνά το εμπόρευμα εργατική δύναμη προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η αναθέρμανση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Προϋποθέτει το ολοένα και μεγαλύτερο χτύπημα του συνόλου των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγκών.

(…)

Σήμερα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική.

(…)

Σήμερα χρειάζεται να ενισχυθεί η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.(…)

Το ρεαλιστικό από την πλευρά των λαϊκών αναγκών είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού.

Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητοί συνάδελφοι. Και όσους μύθους κι αν χρησιμοποιήσουν κάποιοι, όσο κι αν προσπαθήσουν να φέρουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους, αυτό που βιώνουν καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς τούς διαψεύδει. Και στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν το χαμήλωμα των απαιτήσεων, η απάντηση δεν είναι το «μικρότερο κακό», αλλά η οργάνωση του αγώνα για ανάκτηση των απωλειών, η πάλη για τις δικές μας σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν βοήθησαν στην ανάδειξη των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, στην ανάπτυξη προβληματισμού, αλλά και στο ποια πρέπει να είναι σήμερα η στάση του εργατικού λαϊκού κινήματος, ποια τα αιτήματα πάλης.

Στην ημερίδα παρεμβάσεις έκαναν οι εξής:

Τάσος Γιακουμής, Γενικός Γιατρός και μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Ιουλία Συροκώστα, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στο ΠΓΝΠ, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών παράρτημα Αχαΐας και πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης (Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού)

Κώστας Δραγώτης, Χειρούργος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Αγίου Αντρέα, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Αποστόλης Αθανασόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Γιώργος Τσαπάρας, Πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Ελένη Λάττα, Γενική Γιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Παναγιώτης Αθανασιάδης, Πρόεδρος Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Πάτρας και μέλος της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας

Αντώνης Ντάσιος, Φυσικοθεραπευτής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Χρήστος Δάβουλος, Ειδικευόμενος Παθολογίας στο ΠΓΝΠ, μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Νίκος Σαράντης, Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας

Γιώργος Πατριαρχέας, Ακτινολόγος, Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Στο κλείσιμο των εργασιών, η Διοίκηση του ΕΚΠ απηύθυνε μαζικό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι «η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια. Τώρα να απαιτήσουμε όλα όσα χρειάζονται, όλα όσα έχουμε ανάγκη». Το ραντεβού ανανεώθηκε για την παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Μάρτη στις 10 π.μ. έξω από την 6η ΥΠΕ.

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Πάτρας

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η συγκέντρωσή σας αυτή αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της υγείας, που είναι από τα σπουδαιότερα της ζωής.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του λαού μας. Και μόνο εξαιτίας της ανεργίας για παράδειγμα και της φτώχειας έχουμε βλάβη στην υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι μειώνεται ο μέσος όρος ζωής εξαιτίας αυτών των ζητημάτων. Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν οι δυνατότητες να έχει ο λαός τα πάντα. Υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε κάτοικος αυτού του πλανήτη να έχει υγεία, να υπάρχουν εμβόλια για όλους, να υπάρχει πρόληψη για όλο τον κόσμο, να έχουμε τα φάρμακά μας, η Επιστήμη είναι στο απόγειό της, οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Όμως τα ζητήματα της υγείας του λαού θεωρούνται έξοδα, άρα δεν θεωρούνται αναγκαία. Αυτά τα ζητήματα απασχολούν και το δήμο μας κι εμένα προσωπικά. Καθημερινά στο Δημαρχείο, βλέπουμε ανθρώπους απογοητευμένους, που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ένας που θα χρειαστεί σήμερα χειρουργείο θα το βρει αμέσως; Εάν απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα πόσα χρήματα χρειάζεται; Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Σήμερα θα έπρεπε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα φάρμακα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Σήμερα υπάρχει συμμετοχή, έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώσουν τη συμμετοχή; Όταν κανείς δεν έχει να πληρώσει, παρατά τα φάρμακα με αποτέλεσμα να τελειώνει η ζωή του. Δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει.

Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία που έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια που κάνετε, με τη πίστη ότι μπορούμε να νικήσουμε».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός