ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκδήλωση για τα 20 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Με μια όμορφη εκδήλωση, που ξεκίνησε και εξελίχθηκε μέσα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και κορυφώθηκε έξω, στο δρόμο, με πυροτεχνήματα στον ουρανό και υπό τους ήχους συνθημάτων, γιορτάστηκαν τα 20χρονα του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, νέων αγωνιστών που πήραν τη θέση τους πλάι στους παλιότερους στο καμίνι της ταξικής πάλης. Ανθρώπων που πήραν την απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία. Νέων εργατών και εργατριών που νιώθουν αποκούμπι τους το ΠΑΜΕ.

Η επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απρίλη ξεκίνησε με προβολή βίντεο για την 20χρονη πορεία του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μίλησαν ο Γιώργος Πέρρος και ο Λεωνίδας Στολτίδης.

Τη σκυτάλη πήραν οι καλλιτέχνες της πόλης που συμμετείχαν στη γιορτή του ταξικού κινήματος, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του. Ο Κώστας Καρμπάς, η Μαρία Φραγκούλη, ο Μιχάλης Καλαϊτζής, ο Νίκος Ταλέας, ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Κώστας Γκούβας, ο Νίκος Νατζμέ, ο Κώστας Γκρανόπουλος παρουσίασαν αγαπημένα τραγούδια, εμπνευσμένα από την ιστορία αγώνων του λαού μας.

Μάλιστα ο Δημήτρης Ζαρβουδάκης παρουσίασε ένα τραγούδι που συνέθεσε σε στίχους του Κώστα Χατζόπουλου, λογοτέχνη και πρώτου επίσημου μεταφραστή στα ελληνικά του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Και είπε με έμφαση ότι «δίπλα σας κι εμείς προσπαθούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

Κάθε στιγμή της βραδιάς ανέδειξε τη δέσμευση, την απόφαση τούτη η πορεία για την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος να συνεχιστεί αταλάντευτα, χωρίς βήμα πίσω. Την πίστη ότι «ανοίγουμε το δρόμο στην επόμενη μέρα, στο αύριο της εργατικής τάξης».

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, από το βήμα της εκδήλωσης, κάλεσε σε συμπόρευση, σε κοινό βηματισμό όλα εκείνα τα σωματεία, που παρά τις επιφυλάξεις τους προσβλέπουν στην ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και κατανοούν τη σημασία δυνατού ταξικού πόλου. «Απλώνουμε το χέρι σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που δεν αντέχουν τη σαπίλα της συνδικαλιστικής μαφίας, προβληματίζονται, ψάχνουν το αποκούμπι τους», είπε.

Αναφερόμενος στα 20 χρόνια ζωής του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Το ΠΑΜΕ απέδειξε στην πράξη πως δεν είναι άθροισμα παρατάξεων αλλά μαχητικό – ταξικό μέτωπο σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα, ανένταχτων συνδικαλιστών και εργαζόμενων. Που αντλεί τη δύναμη και το κύρος του από την καθημερινή και αταλάντευτη παρουσία του στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα γραφεία και στα εμπορομάγαζα, στα ξενοδοχεία, στα λιμάνια και σε κάθε εργασιακό χώρο, από την πλούσια δράση και τους αγώνες του» (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

Ο Γιώργος Πέρρος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φτάσαμε ως εδώ γιατί βάλαμε στόχο την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί θέλουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί αλλά και να παίρνουν στροφές οι συνειδήσεις των εργατών και να έρχονται κοντά στη δική μας αντίληψη.

Φτάσαμε ως εδώ γιατί ξέρουμε ότι η ταξική πάλη δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι δύσκολος δρόμος, όμως πάνω από όλα εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα είναι ανίκητοι οι καπιταλιστές.

Φτάσαμε ως εδώ γιατί εμείς πιστεύουμε στο καινούργιο που είναι αυτό το σύνθημα που βγαίνει από τα στόματα χιλιάδων εργατών στις διαδηλώσεις: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Είμαστε περήφανοι, προχωράμε μπροστά με το κεφάλι ψηλά. Δεν κομπάζουμε γιατί έχουμε επίγνωση των αδυναμιών μας, των δυσκολιών της ταξικής πάλης. Αλλά πίσω δεν κάνουμε. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας, ο στόχος μας να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας μπροστά, να δημιουργήσουμε εξελίξεις, τις προϋποθέσεις να έρθει η τάξη μας εκεί που της αξίζει» (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός