ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να δυναμώσουν την οργάνωσή τους



Να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, να έχουν καθαρό το μέτωπο αγώνα απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και τους εργολάβους καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις κυβερνητικές φιέστες με τις καθαρίστριες και επίθεση στο ΠΑΜΕ από τον γνωστό εργοδότη – συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή τις προεκλογικές φιέστες που διοργανώνει η κυβέρνηση, ο γνωστός εργοδότης – συνδικαλιστής Καραγεωργόπουλος με εμπλοκή στο μετοχολόγιο 4 επιχειρήσεων και η ομάδα του Βασιλόπουλου στην ΟΙΥΕ που έχει φέρει την εργοδοσία μέσα στα σωματεία, με δηλώσεις τους και ανακοινώσεις κοινού περιεχομένου επιτίθενται στο ΠΑΜΕ με ψέματα και συκοφαντίες, προκειμένου να βρουν διέξοδο για τη διατήρηση της συνδικαλιστικής τους επιβίωσης!

Ενημερώνουμε τη συνδικαλιστική μαφία και τα ποδάρια της στην ΟΙΥΕ πως δεν θα κάνουμε πίσω στον αγώνα ώστε να πεταχτούν έξω από τις γραμμές μας οι εργοδότες! Τα συνεταιράκια στα κοινά προεδρεία, αυτοί που έφεραν τους εργοδότες στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, όσες συκοφαντίες κι αν χρησιμοποιούν για να σηκώνουν καπνό προσπαθώντας να κρύβονται οι βρωμιές τους, τόσο περισσότερο θα εκτίθενται.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε έναν κλάδο πολυδιασπασμένο σε πολλούς εργασιακούς χώρους, γνωρίζουν πολύ καλά τη στάση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, των σωματείων σε χώρους δουλειάς, ποιοι είναι μαζί τους, ποιοι βρίσκονται πλάι τους, ποιοι δεν κάνουν σκόντο στο αίτημα για πλήρη και σταθερή εργασία, ποιοι αντιμετωπίζουν τον κλάδο με ενιαία χαρακτηριστικά. Κυριολεκτικά την ίδια μέρα που αυτές οι δυνάμεις καμάρωναν σαν «γύφτικα σκερπάνια» για αγώνες που δεν τους ανήκουν, γλείφοντας και χαϊδεύοντας χωρίς ίχνος ντροπής την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρέμεναν απλήρωτοι σε νοσοκομεία, τελείωναν οι συμβάσεις τους σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, απολύονταν.

Όλος ο κλάδος γνωρίζει τι έγιναν τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την έξοδο των εργολάβων από την καθαριότητα όταν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενες εξακολουθούν να βρίσκονται έρμαιο εργολαβιών που διευρύνουν το έργο τους. Την ίδια στιγμή οι ατομικές κυβερνητικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφαιρούν εργασιακά δικαιώματα, αυξάνουν την εργασιακή ομηρία.

Την ίδια μέρα που στήθηκε η κυβερνητική φιέστα στο Μαξίμου, υπήρχαν αγωνιστικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για πληρωμή δεδουλευμένων σε καθαρίστριες που εργάζονται όλο αυτό το διάστημα απλήρωτες χωρίς να γνωρίζουν αν θα έχουν εργασία τον επόμενο μήνα, για αποτροπή απολύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες που με κυβερνητικές τροπολογίες πλέον υπάρχει deadline ότι η εργασία δε μπορεί να παραταθεί πέρα από τα τέλη Ιούνη. Για όλους αυτούς τους χώρους δουλειάς και για τις εργολαβίες οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ, δε βγάζουν κιχ, είναι άφαντοι και κυρίως έχουν συναλλαγή!

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα γνωρίζουν τι μεθόδους χρησιμοποίησαν αυτές οι δυνάμεις σε τουλάχιστον δύο σωματεία, ώστε με τις πιέσεις της εργοδοσίας να συμμετάσχουν σε αρχαιρεσίες εργοδοτικών μηχανισμών παραγωγής αντιπροσώπων. Στο συνέδριο της ΟΙΥΕ, συνέδριο που θα γίνει χωρίς μπράβους, νόθους και εργοδότες, θα παρουσιαστούν «χαρτί και καλαμάρι» όλα τα στοιχεία που δεν έχουν δοθεί ως σήμερα στη δημοσιότητα για τη στάση τους απέναντι σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σχέση τους με επιχειρήσεις – εργολάβους, με προσωπάρχες και επόπτες.

Όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος της καθαριότητας συνολικά έχει δεχτεί βαριά πλήγματα. Έχουν κατακλαπεί τόσα και άλλα τόσα, απουσιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα, η εκμετάλλευση εργαζόμενων αγγίζει κόκκινο. Δεν μπορεί να υπάρχει αποδοχή της λογικής του μικρότερου κακού ούτε συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Στους εργαζόμενους του κλάδου αξίζουν πολλά και ακόμα περισσότερα, ξεκινώντας από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που είναι αδιαπραγμάτευτο.

Παράλληλα, η ένταξη στα ΒΑΕ, οι αυξήσεις στους μισθούς, τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, παραμένουν σε πρώτο πλάνο και σημαία για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Η διαρκής ομηρία που έχει συνολικά ο κλάδος και η κακοπληρωμένη εργασία, δε μπορούν να αξιοποιούνται ως τζόγος σε προεκλογικά παιχνίδια ούτε οι καθαρίστριες αξίζουν να γίνονται κορνίζα σε κυβερνητικές φιέστες.

Ενιαία, όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα πρέπει να οργανωθούν, να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και διευρύνονται. Η ενότητα στον κλάδο είναι βασικός όρος και προϋπόθεση, ώστε οι αγώνες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, κόντρα σε πολιτικές και συνδικαλιστικές φωνές που θέλουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα διασπασμένους, στον μικρόκοσμο της κάθε επιχείρησης ή φορέα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, σε δήμους, τις μεταφορές είτε έχουν εργοδότη το κράτος είτε εργολάβους, είτε εργάζονται με ατομικές συμβάσεις είτε επιχειρησιακές, ενιαία να δυναμώσουν την οργάνωση τους, να έχουν καθαρό το μέτωπο αγώνα απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και τις εργολαβίες.

Δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση, ούτε ανάθεση σε «ειδικούς» για την ανάπτυξη αγώνων. Διαφορετικά οι αποσπάσεις και οι όποιες κατακτήσεις θα είναι φτερό στον άνεμο, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται συνεχώς στον αέρα, χωρίς θεμελιωμένα δικαιώματα. Θα είναι σταθερά κινούμενη άμμος σε προεκλογικά παιχνίδια και ότι κατακτάται σήμερα θα είναι υπό αίρεση».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός