ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Επιβεβαίωση του διαρκούς χτυπήματος στους μισθούς και της αύξησης της «ευελιξίας»



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi


Η επιβεβαίωση της καθήλωσης και της παραπέρα μείωσης των μισθών, καθώς και της τεράστιας αύξησης της μερικής απασχόλησης προκύπτουν, για έναν ακόμα μήνα, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς, όπως αυτά αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των κοινών επιχειρήσεων, τον τελευταίο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση, με μισθούς – ψίχουλα, ενώ παραπέρα μείωση εμφανίζουν και οι μισθοί σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – οι οποίοι προβάλλονται ακόμα πιο έντονα προεκλογικά – για δήθεν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και ειδικά του εργατικού εισοδήματος, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η εργοδοσία αξιοποιεί το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται με μερική απασχόληση
Αναλυτικά, τον περασμένο Δεκέμβρη, σε σύνολο 2.191.622 μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις, το 29,9% εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (654.890 μισθωτοί) και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 391,32 ευρώ μεικτά!

Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα του 2017, με μερική απασχόληση εργάζονταν 646.079 μισθωτοί και ο μέσος μισθός ήταν 397,61 ευρώ. Επομένως, καταγράφεται νέα αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που αναγκάζονται να δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς και νέα συμπίεση στους μισθούς – ψίχουλα που παίρνουν.

Καθήλωση και παραπέρα μείωση των μισθών
Ο μέσος μισθός του συνόλου των μισθωτών που εμφανίζονται στις ΑΠΔ, ήταν τον Δεκέμβρη του 2018 μόλις 932,02 ευρώ μεικτά, από 934,32 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2017. Στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς δηλαδή, καταγράφεται νέα μείωση κατά 0,25%.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση(δηλαδή πλήρες ωράριο), ο μέσος μισθός εμφανίζεται και αυτός μειωμένος στα 1.160,91 ευρώ μεικτά, από 1.175,33 ευρώ μεικτά τον ίδιο μήνα του 2017, παρουσιάζοντας νέα μείωση κατά 14,42 ευρώ και σε ποσοστό κατά 1,23%.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός