ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ Σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν



Τη σοβαρή όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη βεβαιώνει η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate – Range Nuclear Forces Treaty – INF) που τέθηκε σε εφαρμογή τελικά την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ρίχνοντας φυσικά «νερό στο μύλο» των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας, σε βάρος της ασφάλειας των λαών. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι η παραβίαση της συμφωνίας από τη Ρωσία, επειδή «δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό» της INF.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα κατηγορώντας την για μη συμμόρφωση με τη Συνθήκη, που «διακυβεύει τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς η ανάπτυξη και η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός πυραυλικού συστήματος που παραβιάζει τη Συνθήκη αντιπροσωπεύει άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας». Νωρίτερα, άλλοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την INF αναπτύσσοντας «πολλές συστοιχίες» ενός ρωσικού πυραύλου «Κρουζ» στη Ρωσία και στο δυτικό τμήμα της, που έχουν «τη δυνατότητα να πλήξουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους».

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, που υποστήριξε πως η Συνθήκη, που υπογράφηκε στις 8/12/87 μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, τερματίστηκε «με πρωτοβουλία των ΗΠΑ». Ωστόσο, ακολούθως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «TASS» επανέφερε στο προσκήνιο ρωσική πρόταση για ένα, έστω προσωρινό, μορατόριουμ στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των ΗΠΑ για τερματισμό της συμφωνίας υποστηρίχτηκε πλήρως από το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε υποκριτικά λύπη, «επειδή η Ρωσία δεν έδειξε προθυμία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Τόνισε πως είναι «ομόφωνη θέση» όλων των μελών του ΝΑΤΟ ότι η Συνθήκη παραβιάστηκε από τη Ρωσία και πως, ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν. Παρ’ όλα αυτά απέφυγε να προχωρήσει στη λήψη αντιποίνων προς τη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ θα απαντήσει «με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο» διασφαλίζοντας παράλληλα πως η «αποτρεπτική πυρηνική» δύναμή του θα παραμείνει «αποτελεσματική». Ισχυρίστηκε δε πως τάχα το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει μία νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών… Βέβαια, για να διαπιστώσει κανείς αν αληθεύουν τέτοιοι ισχυρισμοί, αρκεί να θυμηθεί μόνο το γνωστό «νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ το Φλεβάρη του 2018 με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία «σύγχρονων όπλων χαμηλής ισχύος», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε πεδία συγκρούσεων στα οποία θεωρείται πως διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από την INF έχουν επικαλεστεί και το γεγονός ότι αυτή δεν περιλαμβάνει την Κίνα. Μάλιστα, το Πεκίνο μέχρι σήμερα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε σχετικές συνομιλίες. Στα μέσα του Ιούλη, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «επί του παρόντος, δεν βλέπουμε προϋποθέσεις ή λόγους για συμμετοχή της Κίνας σε τέτοιες συνομιλίες»…

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός