ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ



Πρόκειται για τη 2η πυρκαγιά μέσα σε ένα χρόνο στην ίδια περιοχή. Παρόλα αυτά, μέσα στο χρόνο αυτό δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, ενίσχυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δασαρχείων της περιοχής σε προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να έχουν καεί, χωριά να έχουν εκκενωθεί, με τη φωτιά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η μεγάλη πυρκαγιά αποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η δασοπροστασία και τα μέτρα πρόληψης αποτελούν κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς που διαθέτουν χρήμα μόνο για επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Άλλη μια φορά φαίνονται τα αποτελέσματα που είναι δραματικά για την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής στο Κοντοδεσπότι, στον Σταυρό, στο Μακρυμάλλη, στην Πλατάνα σήμερα, όπως και στα χωριά της Νότιας Εύβοιας 40 περίπου μέρες πριν.
Στο βωμό της εμπορευματοποίησης της γης δε θυσιάζεται μόνο ο δασικός πλούτος, η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μας, το βιος, η περιουσία του λαού της περιοχής αλλά και η ίδια η υγεία και η σωματική του ακεραιότητα. Η υγεία και η ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Έτσι εκατοντάδες είναι οι συνάδελφοί μας που σήμερα αναγκάζονται να εργαστούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις παραγωγικές μονάδες, σε καταστήματα, σε υπηρεσίες, τόσο του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων όσο και του όμορου Δήμου της Χαλκίδας, που ασφυκτιούν στην κυριολεξία εκτεθειμένοι στις στάχτες και τα αποκαΐδια. Απολύτως τίποτα δεν έχει προβλεφθεί ούτε για την αυριανή ημέρα.
Απαιτούμε:
 Πλήρη αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη για όσους δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους ή αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα χωριά τους για να προστατεύσουν τα σπίτια και τους οικείους τους. Εργαζόμενοι που κατοικούν στις πυρόπληκτες περιοχές, ανεξάρτητα το που εργάζονται, να μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους με απλή υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένουν στις περιοχές αυτές.
 Άμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Τέτοιοι συνάδελφοι υπάρχουν πολλοί στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις μονάδες λευκού κρέατος, σε εργοστάσια τροφίμων και ποτών, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, σε γεωργικές καλλιέργειες κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή. Να εξασφαλιστεί η πλήρης αμοιβή και ασφαλιστική τους κάλυψη για τις ημέρες που δε μπορούν να εργαστούν.
 Ιδιαίτερη ενημέρωση να υπάρξει στους πολλούς μετανάστες εργάτες γης, ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένη η υγεία τους σε αυτές τις συνθήκες.
 Πλήρης εξοπλισμός με όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, εφόσον η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη στους χώρους, και φυσικά άμεση απομάκρυνσή τους με ασφαλή τρόπο σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η ζωή ή η υγεία τους απειλούνται.
 Εξασφάλιση κινητής μονάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στην περιοχή προκειμένου να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε εργαζόμενους στις βιομηχανίες και υπηρεσίες της περιοχής, στις γεωργικές εκτάσεις, σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο.
 Να προβλεφθεί δικαιολογημένη και επ’ αμοιβή απουσία από την εργασία τους για συναδέλφους με προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, καρδιολογικά κλπ.) για όσο διάστημα θα υπάρχουν οχλήσεις στην ατμόσφαιρα.
Οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και μέσα, χρειάζεται να συμβάλλουν στην υπεράσπιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία να απευθυνθούν στα μέλη τους και να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη με τις φλόγες και να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία οργάνωσης της αλληλεγγύης για τον κόσμο που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη. Οι πρωτοβουλίες μας είναι ανάγκη και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα ξεδιπλώνοντας πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, με αφορμή την πυρκαγιά, και να μη φορτωθούν τις συνέπειες της πυρκαγιάς με νέα βάρη οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες

Εύβοια, 14.8.19

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός