Συναυλία στα Προπύλαια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)



Συναυλία ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις του θανάτου διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα.

Σε συνέχεια του συλλαλητηρίου που έγινε το περασμένο Σάββατο και των λαϊκών αντιδράσεων από συνδικάτα και φορείς, μαθητές και φοιτητές από όλη την Αθήνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την αιματηρή εισβολή της Τουρκίας στη Συρία που ξεκίνησε με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ.

Στο χώρο γινόταν συλλογή υπογραφών ενάντια στη συμφωνία, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Επιτροπής Αγώνα, την οποία συγκροτούν εργατικά συνδικάτα, η ΕΕΔΥΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι «Κοινοί Θνητοί», «MC Yinka», «Rebellion Connexion», «Φρανκ»,«Rhyme Riot», «Raibo», «Altera Vita» και μαθητικά συγκροτήματα. (δείτε στο κεντρικό βίντεο αποσπάσματα από τη συναυλία)

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η Κωνσταντίνα Παντελάρου αναφέρθηκε στη δράση των μαθητών το προηγούμενο διάστημα με συλλογή υπογραφών, ενημέρωση των συμμαθητών τους με την ανακοίνωση της Επιτροπής, συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη. «Τα κάναμε όλα αυτά γιατί θέλουμε να γίνει γνωστή η ουσία της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ, ή αλλιώς η συμφωνία για τις βάσεις του θανάτου. Γιατί πρέπει πιο πολλοί μαθητές να μάθουν ότι το ΝΑΤΟ προκαλεί πολέμους, προσφυγιά και εξαθλίωση στους λαούς», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα. 

«Εμείς οι μαθητές, συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε», τόνισε η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, καλώντας παράλληλα στην πρώτη συντονισμένη μαθητική κινητοποίηση της χρονιάς στις 4 Νοέμβρη.

Εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων που κάλεσαν στην συναυλία, ο Γιώργος Βιτζηλαίος, πρόεδρος του Συλλόγου ΝΦΕΕΜΠ, σημείωσε: «Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στους ΝΑΤΟικους σχεδιασμούς που ήταν, είναι και θα είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών, στέλνουμε μήνυμα απάντησης στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι το σχέδιο να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, η νεολαία και ο λαός να μην καταδικάζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών, θα πέσει στο κενό».

Παράλληλα, κατήγγειλε «την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, που με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή, σκοτώνοντας αμάχους, βομβαρδίζοντας μέχρι και καταυλισμούς προσφύγων. Καμία δουλειά δεν έχουν στην περιοχή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσία – Τουρκία και άλλες συμμαχικές τους δυνάμεις. Για να μοιράσουν την ενεργειακή πίτα της περιοχής, μιας και η Συρία είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα, βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να επεμβαίνουν. Να φύγουν από κει. Τον μοναδικό λόγο τον έχει ο συριακός λαός και κανένας άλλος. Δεν χρειάζονται σωτήρες».

Ο Γ. Βιτζηλαίος αναφέρθηκε επίσης στις αναδιαρθρώσεις που φέρνει η κυβέρνηση στην Ανωτάτη Εκπαίδευση, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Από τη σημερινή πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους, Μαθητικές Επιτροπές και νέους, θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικους σχεδιασμούς. Να είμαστε περισσότεροι αυτοί που δεν «τσιμπάνε» στα παραμύθια της κυβέρνησης».

Καλώντας παράλληλα κάθε φοιτητή να μη συμβιβαστεί με την όλη κατάσταση, πρόσθεσε: «Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού της επόμενη εβδομάδα στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας, απαιτούμε άμεση λύση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας».

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός