«Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργάτες – χωρίς τα Συνδικάτα. Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα» (VIDEO – ΦΩΤΟ)



«Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργάτες – χωρίς τα Συνδικάτα. Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα. Κλιμακώνουμε την πάλη».

Αυτό το μήνυμα στέλνει το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Ομοσπονδίες – Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στην Αθήνα, ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Το συλλαλητήριο, που ξεκίνησε με μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια, με δυναμική πορεία, έφθασε έξω από τη Βουλή όπου και παρέμεινε για ώρα φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις ενώ νωρίτερα μίλησε στη Βουλή για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Ανάλογα συλλαλητήρια σήμερα σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στα Προπύλαια

Αρχικά στα πλαίσια του συλλαλητηρίου έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου αποτέλεσε βήμα διεκδίκησης σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονων δικαιωμάτων.

Μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ήταν:

«Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους. Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους». «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά. Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά». «Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών. Είναι η απαίτηση των εργατών». «ΣΕΒ και ΓΣΕΕ κοινωνικοί εταίροι. Μαζί και με τον Βρούτση είναι συνεταίροι». «Κανονικότητα δεν είναι η σκλαβιά. Καμία θυσία για τα αφεντικά». «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας». «Κάτω τα χέρια από την απεργία. Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Στα Προπύλαια αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ με την ΔΑΣ, μεταφέροντας τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στους Δήμους. (Διαβάστε παρακάτω και δείτε βίντεο).

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο. «Με το σημερινό μας συλλαλητήριο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο των επενδυτών, της μεγαλοεργοδοσίας, που τσακίζει τις κλαδικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων», τόνισε. «Θέλουν να αποτελειώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις για να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι λυμένα τα χέρια για κάθε ζήτημα που αφορά τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης, για να βαθαίνουν την εκμετάλλευση, να θωρακίζουν και να αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυτός είναι ο λόγος που σε ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο Επενδύω στην Ελλάδα και η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις», υπογράμμισε. Την ίδια ώρα που οι Συμβάσεις θυσιάζονται στον βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, «ο καημός της ΓΣΕΕ ήταν για τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων», σημείωσε στηλιτεύοντας τη στάση τω εργατοπατέρων που «έχουν πάρει διαζύγιο από τα αιτήματα, τις αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων» και βρίσκονται «στην ίδια όχθη με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της». (δείτε ΕΔΩ βίντεο).

Ο Β. Σταμούλης αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους στους οποίους εμπλέκεται η χώρα στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» με τη μετατροπή της σε «ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, των μακελάρηδων των λαών». Πρόσθεσε ακόμα πως οι «Μόριες», οι πνιγμένοι στο Αιγαίο, οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι «είναι το αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία «να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για τον απεγκλωβισμό και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, να απομονώσουμε όσους χύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο». «Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην οργάνωση της πάλης μας για σύγχρονους όρους δουλειάς να αμοιβής, ζωή με δικαιώματα», ξεκαθάρισε με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται το επόμενο διάστημα. «Ένα δρόμο έχουμε ανοιχτό, αυτόν που χάραξαν οι προηγούμενες από εμάς γενιές με αμέτρητες θυσίες, το δρόμο της ανυποχώρητης ταξικής πάλης. Καμία ανοχή στην ανάπτυξη τους. Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τα σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές, Σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, γυναικών, συνταξιούχων και φοιτητών, έφτασαν στα Προπύλαια με πορείες που ξεκίνησαν από τα καθορισμένα σημεία των προσυγκεντρώσεων.

 

Ο χαιρετισμός του Β. Πετρόπουλου στα Προπύλαια

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων στα Προπύλαια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και Γραμματέας της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τη ΔΑΣ, ανέφερε τα εξής:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα μήνα τώρα δίνουμε μια μεγάλη μάχη απέναντι απέναντι σε ένα πολυνομοσχέδιο ταφόπλακα για τους εργαζόμενους, για τα εργασιακά μας δικαιώματά και την ελευθερία μας να οργανώνουμε τον αγώνα μας.

Μάχη με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια να φτάσουμε σε κάθε συνάδελφο και μέσα από μαζικές διαδικασίες να τον ενημερώσουμε για το χαρακτήρα της ανάπτυξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τη σημασία που έχει να απαντήσουμε με το ίδιο όπλο που επιδιώκει να χτυπήσει: τα Συνδικάτα μας και την απεργία.

Σήμερα πολλοί από εμάς συμπληρώνουμε 5 μέρες απεργία ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Εξέλιξη που δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι δεν έχει τη συναίνεση μας στο έγκλημα που ετοιμάζει.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο δείχνει πως αντιλαμβάνεται αυτή την ανάπτυξη. Από τη μία δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, τους επενδυτές, και από την άλλη διαμορφώνει μόνιμους μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, των όρων με τους οποίους εργαζόμαστε.

Επιβάλλει πειθαρχικές ποινές στους δημοσίους υπαλλήλους που δεν τηρούν συγκεκριμένες προθεσμίες για τον έλεγχο επενδύσεων επιδιώκοντας να τους στοιχίσει πλήρως στην πολιτική της κάθε κυβέρνησης. Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ειδικά τις κλαδικές, την κοινωνική ασφάλιση, για να στρώσει το χαλί στους επενδυτές απαλλάσσοντας τους από την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων, βάζει σε ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των σωματείων.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα, επιδιώκει να χτυπήσει το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες, να συζητάμε την οργάνωση της πάλης μας, να αποφασίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες μας, να δίνει δύναμη ο ένας εργαζόμενος στον άλλο για να σπάσει το κλίμα της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να διεκδικούμε καλύτερους όρους εργασίας. Την ώρα που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Εργασίας να παρεμβαίνει στα καταστατικά των σωματείων μας έχουν το θράσος να μιλάνε για δημοκρατία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα ενισχύσουν εκείνο το συνδικαλισμό που είναι νύχι κρέας με την εργοδοσία, που αποδέχεται και συναινεί στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, που λειτουργεί ως εταίρος της.

Δεν έχουν τη συναίνεσή μας!

Ότι επιχειρεί να περάσει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στο γόνιμο έδαφος όσων πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από το νόμο Αχτσιόγλου για το 50% + 1 για να προκηρυχθεί μία απεργία τους περιορισμούς στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και τις εξαιρέσεις που θέσπισε, τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, την νομοθέτηση της κατάργησης των ΒΑΕ τη διατήρηση άθικτου του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες των δήμων.

Το άρθρο 179 με το οποίο διευκολύνει την εκχώρηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου σε ιδιώτες είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση της ανάπτυξης που σχεδιάζουν. Οι συγκεκριμένοι τομείς συνοδεύονται από την σημαντική «προίκα»: Τους σταθερά ανερχόμενους πόρους που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη, κύρια, των λαϊκών νοικοκυριών, με τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται από τους δήμους και που στρατηγική, διαδοχικά των κυβερνήσεων είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τους. Σε μια περίοδο που κανένας επενδυτής δεν θέλει να βάλει σημαντικά κεφάλαια χωρίς διασφάλιση και που η κάνουλα του τραπεζικού δανεισμού που την πληρώσαμε όλοι εμείς έχει κλείσει, αυτά τα εγγυημένα κεφάλαια που θα οδηγήσουν σε ανάλογα κέρδη είναι ο λόγος που αυτός οι υπηρεσίες είναι φιλέτα για τους επενδυτές.

Τρίβουν τα χέρια τους οι εργολάβοι. Θα απολαμβάνουν ζεστό χρήμα από την τσέπη των δημοτών και τα ταμεία των δήμων, και θα αβγατίζουν τα κέρδη τους με φτηνά μεροκάματα στους εργαζόμενους που θα απασχολούν, με απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και εκμετάλλευσης, χωρίς μέτρα προστασίας ζωής και υγείας τους.

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης θα μας στερήσει τη δυνατότητα να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τους μισθούς. Παρά τα όσα δηλώνει ο κος Θεοδωρικάκος, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, για να κατευνάσει βέβαια τις αντιδράσεις μας, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής αποκαλύπτει πλήρως τους σχεδιασμούς τους. Δεν θα μπορούμε λέει πια να κρατάμε το κοινωνικό σύνολο σε ομηρία, να απεργούμε δηλαδή, γιατί οι ιδιώτες θα καραδοκούν. Μπορεί άμεσα να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά όταν το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών αυτών θα έχει δοθεί σε ιδιώτες, και απολύσεις θα επιχειρήσουν να κάνουν και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς να επιβάλλουν.

Ένα είναι το βέβαιο. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των κρίσιμων τομέων θα αφήσει τους δήμους πολύ γρήγορα γυμνούς από τέτοιες κρίσιμες υποδομές. Στο, όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι δημότες θα γίνουν αποδέκτες του ωμού εκβιασμού εργολάβων και δημοτικών αρχών που θα πιέζουν ενιαία ώστε να απογειωθούν τέλη και φόροι για αυτές τις υπηρεσίες και όχι μόνο. Τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αυτά που θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της ανάπτυξης.

Πρέπει να σημειώσουμε την εκκωφαντική σιωπή των δημάρχων που κάνει φανερή τη στήριξη τους σε αυτή την αντιλαϊκή ρότα. Καμία εντύπωση δε μας προκαλεί. Όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν αυτές τις πολιτικές απαξιώνοντας τις υποδομές και τα μηχανήματα στις υπηρεσίες, μην αντιδρώντας στη συνεχή μείωση των εργαζομένων και της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους, απειλώντας ακόμα και με εισαγγελείς τους εργαζόμενους που αγωνίζονται μέχρι και σήμερα. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις. Είναι αυτοί που ήδη καθημερινά ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες, που έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους, τους 60 νεκρούς και 100άδες σακατεμένους συναδέλφους τα τελευταία 5 χρόνια.

Συνάδελφοι ο αγώνας μας συνεχίζεται

Είμαστε εδώ ζητώντας και παλεύοντας

Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Καμιά ιδιωτικοποίηση! Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ!

Καλό αγώνα»!

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός