Ψήφισμα φορέων ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού



Ψήφισμα ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού ενέκριναν φορείς της ευρύτερης περιοχής και καλούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) και στην πορεία που θα ακολουθήσει στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αττικής που αντιστέκονται στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι φορείς που απευθύνουν το κάλεσμα, είναι: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής, Παράρτημα Β/Α περιοχών Συνδικάτου Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων Σπάτα – Αρτέμιδα, Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Ν. Μάκρης – Μαραθώνα, Ομάδα Γυναικών Διονύσου, Σύλλογος Γυναικών Γραμματικού, Συντονιστικό Συνταξιούχων Καπανδριτίου και Σύλλογος Αρκάδων Μαραθώνα.

Παρατίθεται το ψήφισμα:

«Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της Ρ. Δούρου, όχι μόνο συμφώνησαν (μαζί με την παράταξη του Θ. Τζήμερου) με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ που ανοίγει το δρόμο για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με τη δημιουργία νέας χωματερής, αλλά με πρόταση του πρώτου, με ψευτοδιλήμματα τύπου «ή λειτουργεί ή επιστρέφουμε 20 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και με διαδικασία-παρωδία από το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισαν και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού!

Οι ευθύνες για την υγειονομική βόμβα στη Φυλή, όπως και για την καινούρια που μας ετοιμάζουν, είναι διαχρονικές και έχουν ονοματεπώνυμο! Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των επιλογών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και με μπροστάρηδες τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη (ΝΔ) και την προηγούμενη περιφερειάρχη Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) ετοιμάζουν νέες business για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών με ΣΔΙΤ με ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης, θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον νομιμοποιεί την καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στο Βόλο και σχεδιάζεται και στην Αττική. Προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία των βιομηχάνων που εξακολουθεί να διασκορπίζουν παντού τα επικίνδυνα απόβλητά τους.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη που αρχίζει και βάζει στο τραπέζι ο κύριος Πατούλης, είναι στην ουσία εξαγορά συνειδήσεων και ψυχών. Θέλουν να μας παραπλανήσουν να δεχτούμε την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Θέλουν να δεχτούμε να γεμίσει Καρκίνο όλη η Βόρειοανατολική Αττική και να πούμε και ευχαριστώ για τα «καθρεφτάκια» που θα μας δώσουν.

Επιπλέον, η θέση που ακούγεται από διάφορους κύκλους, για τοπική δημοτική ή διαδημοτική διαχείριση δίνει άλλοθι στις κυβερνήσεις τους να πετούν το μπαλάκι στους δήμους, συνηγορεί στο παραπέρα χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών και ανοίγει ορθάνοιχτα την πόρτα της ιδιωτικοποίησης.

Έχουμε πείρα! Πληρώσαμε την κρίση τους όλα αυτά τα χρόνια, φορτωθήκαμε στις πλάτες μας τρία μνημόνια και τώρα μας καλούν να πληρώσουμε την ανάπτυξή τους ακόμη και με την ίδια την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας!

Διεκδικούμε:

Να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού ούτε «δοκιμαστικά» ούτε κανονικά.

Ο χώρος του ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Όχι στην επέκταση της χωματερής στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Όχι στην καύση των απορριμμάτων που παράγει ρύπους οι οποίοι προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες! Με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό, διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας με μεγάλο συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) και με πορεία στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αττικής που αντιστέκονται στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τα κέρδη των εταιρειών διαχείρισης των απορριμμάτων».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός