ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΔΥΕΘ – ΠΑΜΕ – ΟΓΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» (VIDEO)



Με κεντρικό σύνθημα – αίτημα: «Όχι στις βάσεις και στα πυρηνικά. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», πραγματοποιήθηκε μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε παρακάτω απόσπασμα και δείτε εδώ βίντεο).

Αμέσως μετά ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές, φθάνοντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, να βροντοφωνάζουν τα συνθήματα: «Θεσσαλονίκη, λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Να κλείσουν οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή» και «Όχι στην επέμβαση σε Ιράν – Συρία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Συμβολικά εν μέσω συνθημάτων, οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικάνικη σημαία με τον Μπάμπη Βέλλη, γραμματέα της ΕΔΥΕΘ να σημειώνει ότι, «εδώ κάψαμε το μισητό σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού». (Δείτε πάνω στιγμιότυπα στο κεντρικό video).

Ακολούθως, η πορεία συνεχίστηκε, καταλήγοντας στο κέντρο της πόλης, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος σε δηλώσεις του να καλεί «σε άμεσο ξεσηκωμό για την ακύρωση αυτών των σχεδίων».

Για τη σημασία του σημερινού συλλαλητηρίου αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους, εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Κουρμούλης και εκ μέρους της ΟΓΕ, η Γεωργία Τριανταφύλλου.

Νωρίτερα, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ο Ν. Ζώκας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όλοι εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν έχουν βγει ακόμη στο δρόμο του αγώνα, ζητάμε:

Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην επικυρωθεί από τη Βουλή.

Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.

Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Φίλοι και συναγωνιστές,

Η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι ο αγώνας μας χάθηκε. Συνεχίζουμε! Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και όλους αυτούς, που στηρίζουν την πολιτική της ελληνικής άρχουσας τάξης, ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Να είναι σίγουροι, ότι αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι. Καλούμε τους πάντες, την ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας, όλες και όλοι μαζικά στους δρόμους».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε Πάτρα, Καρδίτσα, Χανιά και χθες στην Αθήνα.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός