Απεργία στις 18 Φλεβάρη θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη και θα είναι μαζική (VIDEO)



Κατήγγειλαν την άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να συζητήσει για την απεργία

Την ξεδιάντροπη στάση της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚίτικης εργοδοτικής – κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που αρνείται να προκηρύξει απεργία στις 18 Φλεβάρη και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που ετοιμάζεται να στήσει ένα συνέδριο-παρωδία, κατήγγειλαν πρόεδροι εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη.

Με το τέλος της συνέντευξης ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό των εργατικών σωματείων και των συνταξιουχικών οργανώσεων στην πρόσοψη του ΕΚΘ που διαμηνύει «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Την ώρα που το απεργιακό κλίμα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης φουντώνει, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και στη Θεσσαλονίκη έχουν πάρει απόφαση για απεργία και με παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων οργανώνεται η απεργιακή μάχη στους χώρους δουλειάς, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αρνήθηκε έστω και να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια της διοίκησης για απεργία. Ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και τα άλλα στελέχη της παράταξης χαρακτήρισαν «ανεπαρκή μέθοδο» την απεργία και αποκάλεσαν ψεύτες τα στελέχη του ΠΑΜΕ καθώς όπως ισχυρίστηκαν «ούτε το 25% των όσων λένε δεν είναι αλήθεια για το Ασφαλιστικό». Τα στελέχη της ΔΑΚΕ πιο καθαρά τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι έρχεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε και ο εκπρόσωπος της «Ενότητας» (διάσπαση της ΔΑΚΕ) δεν τοποθετήθηκε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης για το Ασφαλιστικό και στον προδοτικό ρόλο της ηγεσίας του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ, που είναι σε άμεση συνεννόηση με τον ΣΕΒ και τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες για το νέο συντριπτικό χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων. (Δείτε βίντεο εδώ)

Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, διάβασε την κοινή δήλωση των προέδρων των Σωματείων που έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 18 Φλεβάρη. Και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι η απεργία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη και θα είναι μαζική.

Σε κοινή τους τοποθέτηση οι πρόεδροι των Σωματείων Οικοδόμων, Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Γραφικών Τεχνών – Τύπου και Χάρτου, στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Μετάλλου, Κατεργασίας Ξύλου, Λογιστών, Μισθωτών Τεχνικών, στα Φροντιστήρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, σε Κλωστοϋφαντουργία και Ιματισμό, Χημικής Βιομηχανίας, Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης, Συμβολαιογραφείων και Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Αρβανιτίδης», μέλη του Εργατικού Κέντρου τονίζουν πως «δεν δικαιούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο νέο έγκλημα που έρχεται στην Κοινωνική Ασφάλιση! Απαντούμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη!».

Ολόκληρη η τοποθέτηση έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό σε όλους πως εδώ και εβδομάδες δεκάδες ΕΚ, Ομοσπονδίες, και πολλά σωματεία οργανώνουν την απεργιακή μάχη ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο των Κατρούγκαλου – Βρούτση.

Το ίδιο γίνεται και στον νομό μας. Ήδη έχουν γίνει ΓΣ σωματείων, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς καα κατοικίας ενόψει της κατάθεσης αυτού του εκτρώματος.

Η «Εργατική Ενότητα» έχει καταθέσει γραπτά το αίτημα να συγκληθεί η διοίκηση του ΕΚΘ από τις 3/2, που ήταν καθαρό ποτέ έρχεται το νομοσχέδιο στη Βουλή. Όλο αυτό το διάστημα στις προφορικές συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο Κυπριανίδη Χάρη είχαμε προφορικές δεσμεύσεις περί του ότι θα γίνει η συνεδρίαση, αλλά να τώρα λείπει ο ένας επικεφαλής μετά ο άλλος κλπ. Στην ουσία κωλυσιεργούσε μέχρι που σήμερα πρωί κάλεσε Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία αρνήθηκε έστω και να γίνει συζήτηση στη διοίκηση του ΕΚΘ για το θέμα αυτό (τόσο σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες!!!).

Όχι μόνο τραβάνε και πάλι το χαλί κάτω από τα πόδια των εργαζομένων, αλλά υπερασπίζονται και από πάνω αυτό το αντεργατικό τερατούργημα Κατρούγκαλου – Βρούτση που στέλνει τη σύνταξη, τα αποθεματικά των Ταμείων, την περίθαλψη, την όποια προστασία του εργαζόμενου ή του ανέργου στις τσέπες μιας χούφτας επιχειρηματικών ασφαλιστικών ομίλων.

Χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά τα ίδια γελοία και συνάμα χυδαία επιχειρήματα για την αναποτελεσματικότητα της απεργίας, προσπαθούν να αφαιρέσουν, να δυσκολέψουν τη δυνατότητα από χιλιάδες εργαζόμενους της πόλης μας που βρίσκονται σε θέση μάχης και θέλουν να παλέψουν ενάντια στη συντριβή της ζωής, της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους.

Είναι σε άμεση συνεννόηση με τον ΣΕΒ και τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όλους αυτούς που αύξησαν τα κέρδη τους στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και σήμερα, σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης, μας ζητάνε να ρίξουμε κι άλλο τις απαιτήσεις. Να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, 10ωρα και 12ωρα, Σαββατοκύριακα, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, γιατί για αυτούς είναι κόστος η ζωή μας. Ταυτόχρονα, με το νέο νομοσχέδιο Βρούτση – Κατρούγκαλου θα πληρώνουμε από την τσέπη μας για την ασφάλισή μας και χωρίς να ξέρουμε τι παροχές και τι σύνταξη θα πάρουμε, αν πάρουμε και πότε.

Τους απαντάμε και με τη σημερινή συνέντευξη και με τη δράση μας κάθε μέρα. Ότι η απεργία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη και θα είναι μαζική την Τρίτη 18 Φλεβάρη με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αλλά και η πλειοψηφία του παραρτήματός της εδώ στη Θεσσαλονίκη στο ΕΚΘ είναι επικίνδυνη για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ολόκληρο τόμο έχουν καταθέσει οι δυνάμεις της ΔΑΣ, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στοιχεία και ονοματεπώνυμα, για τα έργα και τις ημέρες των εργατοπατέρων που έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο των εργαζομένων. Πρέπει να πάρουν πόδι και τη θέση τους να πάρουν πραγματικοί εργάτες, πραγματικοί συνδικαλιστές.

Θέλουμε με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη να πούμε και το εξής: Τη στιγμή που δεκάδες συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα Βρούτση, το νέο αντιασφαλιστικό που έρχεται να θωρακίσει και να επεκτείνει τον νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου, την ίδια ακριβώς στιγμή οι πρωτεργάτες της νοθείας, αυτοί που έμπασαν τους εργοδότες στα σωματεία, τα μέλη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισαν να διοργανώσουν Συνέδριο μέσα σε μια μέρα και μάλιστα καθημερινή, στις 25 Φλεβάρη.

Προετοιμάζουν δηλαδή ένα συνέδριο, με μοναδικό σκοπό να στήσουν κάλπη για να μοιράσουν θέσεις, με μπράβους και δυνάμεις καταστολής, μαζί με νόθους αντιπροσώπους και τους ίδιους τους εργοδότες, όπως είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ

Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να γίνει πραγματικό εργατικό συνέδριο, να γίνει κουβέντα για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργατών, τους στόχους πάλης που θέτει ο κάθε κλάδος, να γίνει διαπάλη για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε στις απόψεις, να πάρουν θέση. Δεν θα ανεχτούμε να κάνουν κουμάντο στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο οι ίδιοι οι εργοδότες και οι νόθοι εκλεγμένοι. Δεν θα ανεχθούμε και στην πόλη μας να φιμώνουν το εργατικό κίνημα άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, να δένουν πισθάγκωνα τα χέρια των εργαζομένων για να μην μπορούν να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται. Δίνουμε τη μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών. Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη.

Από τη μεριά μας είναι ανάγκη να διατρανώσουμε με κάθε τρόπο πώς δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη δουλειά και την ασφάλιση, πως απορρίπτουμε τη λογική που αντιμετωπίζει την ασφάλιση σαν κόστος. Η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν μας χαρίζονται από κανέναν, είναι τμήμα του πλούτου που παράγουμε με τη δουλειά μας και δεν βγαίνει από την τσέπη κανενός εργοδότη ή του κράτους. Δικαιούμαστε να έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα που κάνει όλο και χειρότερη τη ζωή μας.

Διεκδικούμε:

1. Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

2. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

3. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

6. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

7. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Δεν δικαιούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο νέο έγκλημα που έρχεται στην Κοινωνική Ασφάλιση! Απαντούμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη!

Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να γίνει συζήτηση και ενημέρωση των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουμε την άγνοια και την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να ξεσκεπαστεί ο βρώμικος ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ, και του ΕΚΘ που με θέσεις -μνημείο απεργοσπασίας χαρακτηρίζουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει δεκάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες “πολύ κακό για το τίποτα”, ενώ βρίσκουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρνει και «ελαφρές βελτιώσεις». Που στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας αντιτάσσουν τον «εξαντλητικό διάλογο» για το πώς θα προχωρήσει η νέα σφαγή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν μαζικά και μαχητικά το «παρών» στην απεργία στις 18 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στις 10.30 στο άγαλμα Βενιζέλου, μαζί με δεκάδες ταξικά συνδικάτα, για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση. Θα είναι μια πρώτη απάντηση στα σχέδια των ξεπουλημένων «συνδικαλιστών» της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, αλλά και της κυβέρνησης.

Βγαίνουμε μπροστά αποφασιστικά για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να στρώσουμε το έδαφος για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός