Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη στο Σύνταγμα, για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας



Συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, οργανώνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. Στις 10.30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις. 

H Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν: «Καλούμε στη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Τούτες τις ώρες το μυαλό μας βρίσκεται στις χιλιάδες ξεριζωμένες οικογένειες, γυναίκες άνδρες και παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα δυναμώνοντας τη λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ που εξαπολύουν πολέμους, διαλύουν χώρες, οδηγούν λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της Τουρκίας που οδηγώντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκει να εξασφαλίσει την ακόμα ενεργότερη στήριξη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην εισβολή της στη Συρία.

Έχει μεγάλες ευθύνες η Ελληνική Κυβέρνηση που εμπλέκει ενεργά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υποστηρίζει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις Συμφωνίες Ε.Ε-Τουρκίας, , συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την πυγμή της η Κυβέρνηση ας την δείξει απέναντι στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και όχι απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να συνοδεύεται με απανθρωπιά, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκτοπισμούς προσφύγων σε ξερονήσια, δεν νομιμοποιεί ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές και δράσεις, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής.

Με τη μαζική συμμετοχή όλων στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη απαιτούμε:

Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.

Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού που επιθυμούν. Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Στήριξη του δικαιώματος των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές».

«Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους», σημειώνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και η ΟΓΕ σε κοινό τους ψήφισμα, με το οποίο καλούν στη συγκέντρωση και προσθέτουν: «Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών – μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο».

«Η διέξοδος για μας, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση. Οι αγώνες των εργατριών του περασμένου αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τους αγώνες των εργαζομένων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνοντας το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους» σημειώνει στο κάλεσμά της η ΟΓΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει το ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι η «8 Μάρτη είναι μέρα σύμβολο αγώνα των εργατριών και των γυναικών της βιοπάλης. Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας οργανώνουμε την πάλη για ισοτιμία – δικαιώματα – χωρίς εκμετάλλευση».

Σε μαζική συμμετοχή καλούν μεταξύ άλλων η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου – Χάρτου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής ο οποίος οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 11.30, στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος Ν. Πλουμπίδης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης (ΣΕΔΗ), το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρ. ΔΕΚΟ – Τραπεζών, το Σωματείο Εργαζομένων Cosmote E Value Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα, Ιμβριώτη», η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών κι Εμπόρων Αθήνας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) το οποίο προχωρά σε εξορμήσεις – περιοδείες μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Εξάλλου, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρία «Μέλλον» μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλούν στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη 10 Μάρτη στις 5 μ.μ., στο καφέ «Avenue», που βρίσκεται κάτω από τα γραφεία της εταιρίας, «για να συζητήσουμε για τα προβλήματα που απασχολούν τις εργαζόμενες γυναίκες ενόψει της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της εργαζόμενης Γυναίκας».

Ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας πραγματοποίησε στις 6 Μάρτη εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα στην Ελευσίνα την. Επίσης εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κατάστημα JUMBO στην Ελευσίνα και στο εργοστάσιο ΚΑΝΑΚΙ στη Μαγούλα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος» από κοινού με το Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά και τις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εξόρμηση στις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού έκαναν το πρωί της Τετάρτης η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις
– Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Κεντρική Μακεδονία, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τύπου – Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού – Τουρισμού, Μετάλλου, Τροφίμων, Ξύλου, Τηλεπικοινωνιών και ΟΤΑ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 12 μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

– Στο Αγρίνιο, το ΕΚ αποφάσισε την Παρασκευή 6 Μάρτη να πραγματοποιηθεί εκδήλωση συγκέντρωση στο συσκευαστήριο των Ιχθυοκαλλιεργειών του ΝΗΡΕΑ στην περιοχή Αστακού στη θέση Τσαπουρνιά και την Κυριακή 8 Μάρτη σε κεντρική συγκέντρωση στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο στις 5 μ.μ.

– Στην Άμφισσα, η Ομάδα Γυναικών Άμφισσας – Ιτέας διοργανώνει τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Δημαρχίας, προβολή ταινίας.

– Στο Άργος, οι Ομάδες Γυναικών Άργους και Ναυπλίου οργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «λάστιχο –ωράριο, λάστιχο –ζωή γυναίκα οργανώσου για την ανατροπή» την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Stretto Cafe, 28ης Οκτωβρίου 4.

– Στο Βόλο, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας και Σωματεία, διοργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 7 Μάρτη στις 11 το πρωί, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

– Στα Γιάννενα, ο Σύλλογος Γυναικών καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Περιφέρεια. Την Κυριακή 8 Μάρτη καλεί σε προβολή ταινίας στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

– Στο Ηράκλειο, οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ των δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Μεσσαρά καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στην περιοχή των Δικαστηρίων.

– Στο Ηράκλειο, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου διοργανώνει την Παρασκευή 6 Μάρτη στη 1 μ.μ. συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου με έκθεση φωτογραφίας.

– Στην Ηγουμενίτσα, το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πραγματοποιούν εκδήλωση – συζήτηση και προβολή ταινίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον» το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ.

– Στην Ικαρία, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «8 Μάρτη Σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα» την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Χριστού Ραχών. Παράλληλα, την Παρασκευή 13 Μάρτη, η Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων παλ. Δημαρχείου Αγ. Κηρύκου στις 7 μ.μ. ενώ επίσης την Παρασκευή 13 Μάρτη, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας πραγματοποιεί εκδήλωση στην αίθουσα Αγ.Δημητρίου, στις 8 μ.μ.

– Στην Καβάλα, ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ».

– Στην Καλαμάτα, ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο Α49 art gallery, Αναγνωσταρά 49 (πίσω από το Πνευματικό κέντρο).

– Στο Κιλκίς ο Σύλλογος Γυναικών καλεί σε εκδήλωση το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

– Στην Κοζάνη, εκδήλωση – συζήτηση διοργανώνουν την Τετάρτη 4 Μάρτη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών (Μέλος της ΟΓΕ ). Θέμα της εκδήλωσης είναι το ασφαλιστικό και οι ελαστικές μορφές εργασίας που στις γυναίκες, που εργάζονται στο εμπόριο, την εστίαση και τις υπηρεσίες είναι κύρια μορφή εργασίας.

– Στην Κόρινθο, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» (Αδειμάντου 12).

– Στην Κέρκυρα, ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος μετάφρασης και διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τις ομάδες γυναικών Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ, οργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 5.30 μ.μ., στο πρώην ψυχιατρείο, στο κτήριο Ασκληπιός, στην αίθουσα Α3.

– Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας «Άγγελος Σικελιανός» και το Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 11 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δ. Λευκάδας.

– Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία της δύναμής του και η Ένωση Γυναικών καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 19.00, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».

– Στη Λάρυμνα, η Ομάδα Γυναικών Λοκρών (μέλος ΟΓΕ) καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη στη 1 το μεσημέρι, στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας.

– Στη Λήμνο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, στις 7 μ.μ.

– Στην Πρέβεζα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ καλούν σε εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

– Στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

– Στη Σάμο η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών καλεί την Παρασκευή 6 Μάρτη στο ξενοδοχείο «Σάμος» στις 6.30 μ.μ. Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου την Κυριακή 8 Μάρτη στο ΚΕΝΕΦ στις 6 μ.μ. Ο Σύλλογος «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Παγώνδα την Κυριακή 8 Μάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο στις 5 μ.μ. Η ομάδα ΟΓΕ Μαραθοκάμπου το Σάββατο 14 Μάρτη στην αίθουσα του συλλόγου στις 6 μ.μ.

– Στη Σαντορίνη, η Ομάδα Σαντορίνης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων Τουρισμού Επισιτισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας καλούν σε εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 11:00 πμ στον Κινηματογράφο Villagio στο Καμάρι της Σαντορίνης.

– Στη Σπάρτη, η ομάδα Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 6 Μάρτη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Καφενεδάκι» στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα.

– Στη Φλώρινα, θα γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

– Στα Χανιά, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ διοργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 12 μ., στον Κάτωλα και εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

– Στη Χίο, ο Σύλλογος Γυναικών καλεί το Σάββατο 7 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, Καλαπόκα 74.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός