ΛΑΡΚΟ: Κυβερνητική αδιαλλαξία για την εφαρμογή του διαλυτικού σχεδίου



Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την προσήλωσή της στην υλοποίηση του διαλυτικού σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ, με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των Σωματείων Εργαζομένων της εταιρείας και Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής τροπολογίας που ψήφισε για τη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για νόμο του κράτους που «ούτε αλλάζει ούτε βελτιώνεται». Επανέλαβε μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα που κυριάρχησε και το προηγούμενο διάστημα στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ότι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην εφαρμογή της τροπολογίας είναι η άτακτη πτώχευση και το κλείσιμο της εταιρείας.

Το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα, για κλείσιμο δηλαδή της ΛΑΡΚΟ «μια ώρα νωρίτερα», ήταν η απάντηση του υπουργού στις επισημάνσεις της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών σχετικά με τις αντεργατικές συνέπειες του διαλυτικού σχεδίου, με τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση επιδομάτων και τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση που εμπεριέχονται στην τροπολογία.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω ως «μονόδρομο», ενώ ο υπουργός προσδιόρισε ως μόνη δυνατότητα «διαλόγου» το πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή του αντεργατικού περιεχομένου της τροπολογίας και του συνολικότερου σχεδιασμού κυβέρνησης – ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ, το πώς δηλαδή οι εργαζόμενοι θα γίνουν συμμέτοχοι στη διάλυση της εταιρείας και στην απευθείας παράδοση των περιουσιακών της στοιχείων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν και η συνάντηση που είχε χτες η αντιπροσωπεία των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων με τον ειδικό διαχειριστή, που ανέλαβε και επίσημα τη διοίκηση της εταιρείας μετά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαχειριστής ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το περιεχόμενο της τροπολογίας και να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπει.

Το αποτέλεσμα των χτεσινών επαφών, που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου, καθώς και το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης για τον ορισμό του ειδικού διαχειριστή, όπου προσδιορίζεται με σαφήνεια το δικαίωμα που του δίνεται να προχωρήσει στη λύση συμβάσεων με προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, σε μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και δικαιωμάτων που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν μέσα από διεκδικήσεις και αποφάσεις διαιτητικών οργάνων, θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να προσδιοριστεί και η στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι στη συνέχεια.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός