Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας : “Ανοίγουμε” ….και το εργοδοτικό ξεσάλωμα στους εργασιακούς χώρους ξεκινάει!!!!!!!!



Τίποτα δεν είναι το ίδιο για τους εργαζόμενους μετά το lockdown των επιχειρήσεων. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι σαρώνουν τα πάντα για τη «διάσωση της οικονομίας» για να βγουν αλώβητοι από την κρίση και να ανακάμψουν ξανά. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Το μάρμαρο για άλλη μια φορά θα το πληρώσει ο λαός.

Απ’ όλα έχει ο μπαξές….Το σταδιακό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων φέρνει εμάς, τους χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο, αντιμέτωπους με απολύσεις, δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, αναγκαστικές άδειες, σμπαραλιασμένα ωράρια και εντατικοποίηση η οποία θα εκτιναχθεί αν αναλογιστούμε ότι θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο με το 40% του προσωπικού τους. Την ίδια στιγμή μια σειρά από επιχειρήσεις αφήνουν ανενημέρωτους χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης και την δέσμευση για την πληρωμή τους για όσο διάστημα έχει γίνει η άρση της.

Όλα αυτά με την βούλα της κυβέρνησης η οποία φρόντισε να ψηφίσει και να εφαρμόσει εν μέσω πανδημίας, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες μεταφράζονται σε εργασιακή ζούγκλα χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους και έρχονται να δώσουν συνέχεια στον ήδη εφαρμοζόμενο εργασιακό μεσαίωνα που έχουν χτίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάδελφοι δεν πρέπει να ταυτίζουμε τη ζωή μας με τα κέρδη της κάθε επιχείρησης. Ας σκεφτούμε: Οι εργοδότες έχουν μπουκώσει από τα κέρδη και τα εκατομμύρια και τώρα βγαίνουν ενισχυμένοι με νέα αντεργατικά όπλα στην φαρέτρα τους. Στο εμπόριο έκλεισαν το έτος 2019 με τεράστια κερδοφορία και τρελούς τζίρους. Πολλοί από αυτούς εν μέσω πανδημίας έκαναν επενδύσεις ετοιμάζοντας νέα καταστήματα, διεύρυναν τις επενδύσεις τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχουν εξασφαλίσει από Κυβέρνηση και ΕΕ πακτωλό χρημάτων και φοροελαφρύνσεων.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι μετά βίας τα βγάζουμε πέρα. Ο φόβος της απόλυσης και της απληρωσιάς κυριαρχεί, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας, να μείνουμε χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς τα αναγκαία για την επιβίωση μας.

Όσες έχουμε παιδιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, καθώς η επιστροφή μας στη δουλειά γίνεται χωρίς καμία κοινωνική μέριμνα για τη φύλαξη και την προστασία της υγείας των παιδιών μας. Όλα ανάγονται στην ατομική μας ευθύνη. Άμα έχεις πληρώνεις. Αλλιώς ζεις με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή κουβέντα δεν λένε για το τι μέτρα θα πάρουν για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων σε συνθήκες πανδημίας. Ήδη σε κάποια καταστήματα που επαναλειτουργούν εφαρμόζονται κουτσουρεμένα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και περιορίζονται στην προαιρετική χρήση μάσκας που προμηθεύονται οι εργαζόμενοι.

Όμως φτάνει! Δεν πάει άλλο! Πληρώσαμε πολλά !Να μην πληρώσουμε ξανά! Να μην επιτρέψουμε με αφορμή την πανδημία ,το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης μας στους χώρους δουλειάς! Να μην γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων .

Συνάδελφοι κανείς να μην νιώσει μόνος του! Γίνε μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τώρα αποφασιστικά να οργανώσουμε την πάλη μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια μας! Είναι στο χέρι μας να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τώρα αποφασιστικά να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και επιτροπές υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος- Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρους / 40ώρο- 8ώρο- 5ήμερο για όλους
Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.
Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
Μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς.Με ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα (γάντια , μάσκες ,αντισηπτικά).
Να γίνεται καθαρισμός των καταστημάτων και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία καθαριότητας σε καθημερινή βάση.
Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός φυσικός αερισμός,
Να αυξηθούν τα διαλλείματα στους εργαζόμενους.
Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι εργαζόμενοι γονείς να μην χρεωθεί καμία μέρα από την κανονική τους άδεια.
Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες τους κανονικά όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
Να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα, όπου δεν έχει δοθεί και το επίδομα αδείας.
Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα πάνε διακοπές
Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός