ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΕΛΛΟΝ»: Άμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις



Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από τη «ΜΕΛΛΟΝ»

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από τη «ΜΕΛΛΟΝ»


Άμεση απάντηση στις απολύσεις δύο συναδέλφων τους από τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 24/7 έδωσαν οι εργαζόμενοι στη «Μέλλον», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου τους, με 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της εταιρείας την ίδια μέρα.

Όπως επισημαίνει το σωματείο, η εργοδοσία αξιοποίησε και αξιοποιεί όλες τις αντεργατικές δυνατότητες που δίνουν στο κεφάλαιο και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης: Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναστολής συμβάσεων εφάρμοσε εκ περιτροπής εργασία, απέλυσε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εφάρμοσε μερικώς και την τηλεργασία και τώρα, αφού πέρασαν οι 45 μέρες από τη λήξη της αναστολής συμβάσεων, προχωρά σε απολύσεις.

Το σωματείο απαιτεί από την εργοδοσία να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, σταθερή δουλειά για όλους με βάση τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μέλλον» έχει ως εξής:

«Δεν πρόλαβαν να περάσουν οι 45 μέρες από τη λήξη της αναστολής συμβάσεων και η εργοδοσία της «Μέλλον» μας επιβεβαίωσε δυστυχώς για άλλη μια φορά, ξεκινώντας τις απολύσεις. Τα σχέδια της φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζοντας τη λογική «βρήκαμε παπά και θα τους θάψουμε όλους» αφού αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που της έδωσαν οι ΠΝΠ και οι νόμοι της κυβέρνησης.

Εξάντλησε όλο το διάστημα της αναστολής συμβάσεων, από την επόμενη μέρα εφάρμοσε το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, απέλυσε σχεδόν όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εφάρμοσε μερικώς και την τηλεργασία και τώρα προχωράει σε απολύσεις.

Ο λόγος, όπως μας λένε, είναι να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» της επιχείρησης, εννοώντας προφανώς την προστασία των κερδών του Ομίλου, που βγαίνουν από τη δική μας δουλειά και εκμετάλλευση.

Έχοντας οι εργαζόμενοι να δουλέψουν με κανονικούς όρους πάνω από πέντε μήνες, πλέον το επιχείρημα της αξιολόγησης, των ποσοστών και της απόδοσης δεν «πιάνει» για αυτό και τώρα επικαλούνται την πανδημία, τις συνθήκες και τη μείωση της δουλειάς.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί! Μπροστά σε κάθε κρίση, οι εργαζόμενοι την πληρώνουν! Έχουμε πείρα από το 2013 με τις μειώσεις μισθών, από το 2015 με τα capital control που η εταιρεία έκλεισε, έχουμε όμως και πείρα από τις περιόδους που υπάρχει αυξημένη δουλειά και απαιτήσεις όπου οι εργαζόμενοι «τρέχουν και δεν φτάνουν», λόγω αύξησης της εντατικοποίησης, απαίτησης υπερεργασίας και υπερωριών, έντονη πίεση κ.ά.

Το έργο όμως το έχει ξαναδεί και η εργοδοσία και μια πρώτη γεύση πήρε προχθές. Στις 9.30 το πρωί προχώρησε σε απολύσεις δύο συναδέλφων από τη Θεσσαλονίκη και στη 1 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η πλειοψηφία των εργαζομένων, ανταποκρινόμενη στην αιφνιδιαστική 2ωρη στάση εργασίας που κάλεσε το ΔΣ του Σωματείου κατέβασε ακουστικά και πραγματοποίησε συγκέντρωση κάτω από την εταιρεία.

Καλούμε την εργοδοσία να ανακαλέσει το σχέδιο απολύσεων, να σταματήσει την εκ περιτροπής εργασία και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Είναι δική τους ευθύνη! Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι κάθε φορά να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων εταιρείας και τραπεζών.

Ζητάμε σταθερή δουλειά για όλους με βάση τους όρους της Συλλογικής μας Σύμβασης. Να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ της κυβέρνησης.

Αν νομίζουν ότι θα μας πιάσουν στον ύπνο είναι γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους έχουν το δικό τους σχέδιο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και θα δώσουν ξανά την απάντησή τους.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός