«Πληρώνουν τους εργαζόμενους με κουπόνια αντί για χρήματα!»



«Την άθλια τακτική της εργοδοσίας super market του νησιού να πληρώνει μέρος του μισθού των εργαζόμενων με δωροεπιταγές», καταγγέλλει το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

«Αυτό όμως που δείχνει ότι έχει ξεφύγει το πράγμα», τονίζει ο Σύλλογος, «είναι ότι η συγκεκριμένη βρέθηκε στα χέρια εργαζόμενου άλλης επιχείρησης που απλά τυγχάνει να προμηθεύει το super market. Η ευθύνη των επιχειρήσεων που πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με δωροεπιταγές είναι για όλους η ίδια».

Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε, επισημαίνει το Σωματείο, «ότι δεν μας ενδιαφέρει τι συναλλαγές έχει η εργοδοσία του s/m με τους προμηθευτές της και πως τις διεκπεραιώνει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ολόκληρο το ποσό της σύμβασης τους με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό».

Ήταν κοινό μυστικό μέχρι σήμερα, προσθέτει, «ότι οι εργαζόμενοι του super market πληρώνονταν ένα ποσό σε δωροεπιταγές. Αυτό βέβαια είχε ξεκινήσει σαν εορταστικό bonus εδώ και πολλά χρόνια». «Το Σωματείο μας», αναφέρει η ανακοίνωση, «είχε προειδοποιήσει τότε τους εργαζόμενους, να μην το δεχτούν γιατί δεν θα ήταν απίθανο να αντικαταστήσει μέρος του μισθού. Πράγμα που έγινε. Εν τω μεταξύ η εν λόγω επιχείρηση μετακύλησε τη χασούρα του καλοκαιριού (μιας και δεν είχαμε τον αναμενόμενο τουρισμό) στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα το τελευταίο διάστημα έχει επενδύσει χιλιάδες ευρώ για να την επέκταση δυο καταστημάτων».

«Οι δωροεπιταγές όμως που μοιράζει στους προμηθευτές αντί χρηματικού ποσού», συνεχίζει, «φαίνεται ότι μετακυλίονται και σε εργαζόμενους σε διάφορους άλλους κλάδους που έχουν σχέση με το εμπόριο».

Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει, «δείχνει για άλλη μια φορά ότι όλοι οι εργαζόμενοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και ότι αυτά που μας συνδέουν είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Οι εργαζόμενοι στο s/m γνωρίζουν πολλοί καλά ποιοι βρίσκονταν και βρίσκονται δίπλα τους. Μαζί με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων μπορούν να βάλουν τέλος σ’ αυτή την αθλιότητα. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Και καταλήγει. «Να σταματήσει τώρα το αίσχος των δωροεπιταγών από όλους τους εμπλεκόμενους της εργοδοσίας και εμπλεκόμενους προμηθευτές!».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός