Παράσταση διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στη Δομή του Σχιστού



Σε παράσταση διαμαρτυρίας, με αιχμή τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη Δομή του Σχιστού, με τους σωρούς σκουπιδιών, που με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της δημοτικής αρχής Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ) δεν μαζεύονται, τα ληγμένα τρόφιμα που διανέμει ο ΔΟΜ, αλλά και τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, λόγω και του υγειονομικού αποκλεισμού της δομής από τις 7 Σεπτέμβρη, προχώρησαν σήμερα το πρωί φορείς και σωματεία του Πειραιά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μίλησε στους παρευρισκόμενους, η Λία Αποστολοπούλου, εργαζόμενη στη Δομή του Σχιστού, τονίζοντας πως «η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δομή του Σχιστού, αλλά και στις υπόλοιπες δομές προσφύγων και μεταναστών, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, της πολιτικής του μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων, της πολιτικής των πλωτών τειχών, των απάνθρωπων συνθηκών σε μια λίστα που δυστυχώς δεν έχει τέλος. Είναι η ίδια πολιτική που χρησιμοποιεί όσους εργάζονται στις Δομές, με συμβάσεις πολλών ταχυτήτων (4μηνες, 8μηνες, ετήσιες κλπ.), χωρίς μονιμοποίηση, χωρίς επαγγελματική εξασφάλιση».

Ειδικότερα για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δομή του Σχιστού είπε ότι «η Δομή του Σχιστού είναι από τις 7 Σεπτεμβρίου σε καραντίνα που σημαίνει ότι η είσοδος και έξοδος προσφύγων απαγορεύεται ως μέτρο λένε για τον περιορισμό της διασποράς. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο αποφάσισε να φέρει αρχές Ιουλίου, δεκάδες οικογένειες από τη Βικτώρια, θύματα της πολιτικής των εξώσεων, χωρίς να έχει φροντίσει προηγουμένως για χώρους διαμονής. Οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες κάτω από υπόστεγα και δέντρα, μέσα σε σκηνές, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας!!!

Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό προσωπικό κάνουν ακόμα δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Τον τελευταίο μήνα η Δομή δεν είχε γιατρό για τους ενήλικες, την ίδια στιγμή που οι επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία ήταν απογοητευτικές λόγω καραντίνας (εκτός εκτάκτων περιστατικών). Η λύση-μπάλωμα που δόθηκε ήταν η παρουσία γιατρού στη Δομή δυο φορές την εβδομάδα.

Εκτός όμως όλων των παραπάνω, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με σωρό υγειονομικών κινδύνων, εξαιτίας των τόνων σκουπιδιών που κάθε τόσο συγκεντρώνονται στους υπαίθριους χώρους, καθώς από τη μια η Δομή, έχει μείνει χωρίς κάδους και από την άλλη η δημοτική αρχή Περάματος, που είναι αρμόδια, αρνείται να αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών, όπως υποχρεούται, και πληρώνεται με πολλές χιλιάδες ευρώ, τα όποια είναι ανταποδοτικά. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα πελατειακά παιχνίδια κυβέρνησης – δήμου τα πληρώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Η ομιλία ανέδειξε το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων των σωματείων ενώ έθεσε την αναγκαιότητα κοινής πάλης μέσα στα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, αναδεικνύοντας το μεγάλο ζήτημα που είναι η πάλη απέναντι σε αυτή την πολιτική που σήμερα ξεριζώνει λαούς, τους στερεί δικαιώματα και ελευθερίες.

Παράλληλα, στη συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Κ. Κωστάκο, η Λία Αποστολοπούλου και ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, του έθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη δομή και αναδείχθηκαν για ακόμα μια φορά οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου «παρέπεμψε» την όποια λύση σε μελλοντικά προγράμματα -που και αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα- την ώρα που είναι κυριολεκτικά άμεση η ανάγκη της αντιμετώπισης των προβλημάτων της σίτισης, της στέγασης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων. Επίσης, αναδείχθηκε η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπου την ώρα που εγκλωβίζουν χιλιάδες ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «φυλακή» της ΕΕ, την ίδια ώρα δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη για την ανθρώπινη διαβίωσή τους, δημιουργώντας νέες «Μόριες».

Τα σωματεία και οι φορείς του Πειραιά διεκδικούν:

Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Άμεσα να προχωρήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Τακτικές απολυμάνσεις στη Δομή.
Να λυθεί άμεσα το θέμα της στέγασης των οικογενειών που έμειναν άστεγες μετά τη λήψη των αποφάσεων ασύλου.
Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και απορρόφηση όλων των εργαζομένων ως μόνιμο προσωπικό στις κρατικές δομές.
Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών και διευκόλυνση για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.
Τώρα να παρθούν μέτρα για τη σίτιση όλων των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη Δομή.
Τώρα να καλυφθούν οι ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό.
Τα σωματεία και οι φορείς του Πειραιά δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική, ώστε άμεσα κυβέρνηση και δημοτική αρχή Περάματος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν τα πολύ οξυμένα προβλήματα των προσφύγων της Δομής στο Σχιστό.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός