Φτάνει πια η κοροϊδία. Τώρα ουσιαστικά μέτρα για την υγεία.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

2-11-2020

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ατομική ευθύνη για τη πρόληψη και προστασία από τη πανδημία.
Καμιά υποχώρηση από τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι νόμοι τους θα τσακιστούν με τους αγώνες μας.

Οργάνωση Μαζικής Απεργιακής Απάντησης σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Συνάδελφοι,
Η προσπάθεια της κυβέρνησης, των υπουργών της, να μεταθέσουν την ευθύνη σε εμάς τους εργαζόμενους με το πολυχρησιμοποιούμενο πλέον όρο «ατομική ευθύνη» προσκρούει στην πραγματικότητα που ζούμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέσα στα σχολεία που στέλνουμε τα παιδιά μας, μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Η επικίνδυνη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την ευθύνη της κυβέρνησης.

Από «ήρωες» στη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, που καθημερινά βρισκόμαστε στο πόστο μας, που κρατάμε ανοικτές τις συγκοινωνίες πλέον αντιμετωπιζόμαστε ως «αναλώσιμοι» από την Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας τη πανδημία, προετοιμάζει νέα επίθεση στους εργαζόμενους. Αφού ψήφισαν το πτωχευτικό νόμο, με τον οποίο αρπάζουν τα σπίτια μας, αφού ιδιωτικοποιούν τις Αστικές Συγκοινωνίες με οδυνηρές συνέπειες για εργαζομένους αλλά κι συνολικά τον λαό, αφού προσπαθούν με νόμο να βάλουν στο γύψο τις διαδηλώσεις, τώρα φέρνουν και τον «εκσυγχρονισμό» τους στα εργασιακά.

Ετοιμάζουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στήριξαν την πολιτική της απαξίωσης και την παραχώρηση τελικά του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ έχει μετατρέψει τα ΜΜΜ σε υγειονομικές βόμβες υπερμετάδοσης του ιού, συνεχίζει να κοροϊδεύει την κοινωνία ότι τάχα «όλα βαίνουν καλώς» και να υποτιμά το πρόβλημα του συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες ζουν καθημερινά την επικίνδυνη για την υγεία τους πολιτική της.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε θα «λογαριαστούμε μετά», δίνοντας χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόζει την εγκληματική πολιτική της σε βάρος της ζωής μας.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στις Αστικές Συγκοινωνίες, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ , πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, με συνεχείς κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, με κάθε τρόπο ανέδειξαν τους κινδύνους για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους, απαιτώντας άμεσα μέτρα για περισσότερα κι συχνότερα δρομολόγια, άμεση επισκευή οχημάτων, προμήθεια καινούριων οχημάτων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αντί η κυβέρνηση ΝΔ να παίρνει μέτρα για την ενίσχυση των ΜΜΜ κι του Δημόσιου συστήματος Υγείας με επίταξη του ιδιωτικού τομέα, των σχολείων, προετοιμάζει νέα νομοσχέδια που κτυπούν κι άλλο τους εργαζομένους.

Επιβάλουν το 10ωρο δουλειάς κι μάλιστα απλήρωτης, σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες, τις γενικές συνελεύσεις, το δικαίωμα στην Απεργία.

Ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που στη περίπτωση των Αστικών Συγκοινωνιών θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας, ουσιαστικά νομιμοποιεί τον απεργοσπαστικό μηχανισμό κυβέρνησης, εργοδοσίας.

Αυτή η πολιτική είναι που σάρωσε και σαρώνει μισθούς και δικαιώματα, αυτή είναι που λογαριάζει την υγεία και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάμε!

Η αναμέτρηση είναι ταξική και προϋποθέτει σύγκρουση με τις πολιτικές και τα κόμματα του κεφαλαίου. Για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και γενικότερα της εργατικής τάξης.

Καμία αναμονή, καμία εμπιστοσύνη σε εκείνους που μας δημιουργούν τα προβλήματα, στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στηρίζουν την συντριβή της ζωής μας.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται αντίστοιχη απάντηση.

Τώρα οργανώνουμε Πανεργατική Απεργιακή κινητοποίηση, συντονίζουμε τον αγώνα με όλους τους εργατοϋπαλλήλους για μαζική, δυναμική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών.

Διεκδικούμε:
o Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και επιβατών.
o Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου
o Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει εδώ και τώρα να προστατευτούν και να είναι εκτός εργασίας χωρίς να έχουν καμία απώλεια εισοδήματος ή άδειας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
o Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς καμιά επίπτωση στον εργαζόμενο.
o Περισσότερα, συχνότερα δρομολόγια με επίταξη όλων των διαθέσιμων οχημάτων (ΚΤΕΛ και Τουριστικών) για όσο διαρκεί η πανδημία.
o Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες
o Άμεση επισκευή όσων οχημάτων μπορούν να επισκευαστούν κι αγορά καινούριων.
o Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου.
Η πρόσφατη προκήρυξη της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό.
o Κατάργηση της διακεκομμένης βάρδιας και των ενδιάμεσων αλλαγών.
o Αλλαγές μόνο σε αφετηρία, τέρμα ή σε αμαξοστάσιο για να μπορεί να γίνει σχετική απολύμανση του χώρου οδήγησης.
o Μείωση ωραρίου και αύξηση των διαλλειμάτων.
o Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία.
o Επίταξη της Ιδιωτικής Υγειάς εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός