Εξόρμηση στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων για τις απαράδεκτες συνθήκες και παρέμβαση στο ΝΑΤ για τα προβλήματα στο ασφαλιστικό



Συνωστισμός έξω από την υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού

Συνωστισμός έξω από την υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού


Εξόρμηση στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων στον Πειραιά πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Ακολούθως αντιπροσωπεία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων μαζί με την ΠΕΣ/ΝΑΤ και ναυτεργάτες, πραγματοποίησαν παρέμβαση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και ναυτεργάτες, στον πρόεδρο του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά, για τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στην κοινωνική ασφάλιση.

Η εξόρμηση στην υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων

Κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην εξυπηρέτηση των ναυτεργατών λόγω της έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα δεκάδες ναυτεργάτες καθημερινά να συνωστίζονται στην είσοδο της υπηρεσίας, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν για διάφορες υποθέσεις τους (έκδοση διπλωμάτων, πιστοποιητικών, ναυτικών φυλλαδίων κ.ά.).

Στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία σημειώνουν ότι «υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για τον υπολογισμό του χρόνου της θαλάσσιας υπηρεσίας, που περιλαμβάνεται στη συνταξιοδοτική διαδικασία και πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων. Το αποτέλεσμα είναι η έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τον ναυτεργάτη να ξεπερνάει τους 10 μήνες(!) και για αυτόν τον χρόνο αναμονής να μην έχει κανένα εισόδημα!».

Ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει και το ΚΚΕ.

Η παρέμβαση στο ΝΑΤ

Παρέμβαση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και ναυτεργάτες, στον πρόεδρο του ΝΑΤ Α. Κομματά, για τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στην κοινωνική ασφάλιση.

Επιβεβαιώθηκε, αναφέρουν, «ότι η κατάσταση χειροτερεύει και είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, με τους αντιασφαλιστικούς νόμους να έχουν προκαλέσει τραγικές συνέπειες για την εργατική – λαϊκή οικογένεια».

Σε αντίστοιχη παρέμβαση, τονίζουν, «που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιούνη, η κατάσταση στο ΝΑΤ/ΕΦΚΑ έχει επιδεινωθεί, για τους ασφαλισμένους και συγκεκριμένα:

Ο χρόνος έκδοσης της προσωρινής σύνταξης που κυμαίνεται από 361 έως 721 ευρώ, αντί να μειώνεται αυξάνεται με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πάνω από 10 μήνες!!!, με τραγικά οικονομικά αδιέξοδα για τους ασφαλισμένους.

Η έκδοση της οριστικής σύνταξης ξεπερνάει τους 26 μήνες!!!, αντίστοιχα πάνω από 2,5 χρόνια για το εφάπαξ.

Η επικουρική σύνταξη σε όσους κατέθεσαν για σύνταξη μετά τον ν. 4387 (12/052016), ξεκίνησε πιλοτικά σε 38!!! συνταξιούχους, για τον μήνα Οκτώβρη, σε όσους κατέθεσαν για σύνταξη μετά τον ν. 4387 (12/052016).

Ο χρόνος του υπολογισμού της θαλάσσιας υπηρεσίας, που περιλαμβάνεται στην συνταξιοδοτική διαδικασία και πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων, διαρκεί πάνω από 8 μήνες, αποτέλεσμα ότι υπάρχει μόνο ένας (1) υπάλληλος!!!

Συνεχίζεται η κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης για συνταξιοδότηση χωρίς την προσκόμιση του συνόλου των δικαιολογητικών (φυλλάδιο, διπλώματα κ.ά.), με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής.

Στον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον ν. 4387/2016, δεν υπολογίζεται το σύνολο των εισφορών, που έχουν καταβληθεί, αλλά μόνο ο μισθός ενεργείας και το επίδομα Κυριακών, χωρίς να υπολογίζεται η άδεια.

Ναυτεργάτες που κατέθεσαν μετά την συνταξιοδότηση τους πρόσθετη ασφάλιση από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχει γίνει καμία προσαύξηση στη σύνταξη τους, λόγω μη ύπαρξης σχετικής εγκυκλίου.

Καμία επίσημη ενημέρωση στο ερώτημα, πόσες προσωρινές, οριστικές και επικουρικές συντάξεις εκκρεμούν».

Απαιτούμε, καταλήγουν, «η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο διοικητής ΕΦΚΑ κ. Χάλαρης και πρόεδρος του ΝΑΤ κ. Κομματάς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των ναυτεργατών. Άμεσα να καθοριστεί συνάντηση με τον υπουργό και τους εμπλεκόμενους φορείς και καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα να απαντήσουμε με πολύμορφες κινητοποιήσεις».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός