ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Διάτρητες οι διαδικασίες με τις οποίες θέλουν να αντικαταστήσουν τη συλλογική λειτουργία



Τον διάτρητο χαρακτήρα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τις οποίες με επιμονή προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρώντας να αντικαταστήσουν τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων και των σωματείων τους, ήρθε να επιβεβαιώσει μια αποκαλυπτική καταγγελία αναγνώστη της εφημερίδας…

Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αναγνώστη ήρθε e-mail με κλειδί πρόσβασης, με το οποίο… του δινόταν πλήρης δυνατότητα να ψηφίσει ηλεκτρονικά για την ανάδειξη εκπροσώπων εργαζομένων… σε κλάδο και σε πόλη με τα οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση!

Το εν λόγω «τεχνικό λάθος», μάλιστα, έγινε από το πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς», δηλαδή από την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποίησε το υπουργείο Παιδείας για τις πρόσφατες ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία που έστησε για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τη συντριπτική αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκλογές – παρωδία, που έφτασε το 95%, η κυβέρνηση πανηγύρισε για την… άψογη διεξαγωγή τους και ανακοίνωσε τη γενίκευσή τους σε όλο το Δημόσιο, ενώ το νομοσχέδιο – έκτρωμα που έχει ήδη έτοιμο επιχειρεί να επιβάλει σε όλα τα σωματεία ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών, σε υποκατάσταση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων.

Κλειδί πρόσβασης για να ψηφίσει… σε άσχετο κλάδο και άσχετη πόλη!
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα γεγονότα και τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγγελία του αναγνώστη, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Στις 23/11 έγινε ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων του λοιπού προσωπικού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έγινε με τη χρήση της «Ψηφιακής Κάλπης Ζευς». Η πλατφόρμα στέλνει σε κάθε εργαζόμενο – ψηφοφόρο ένα e-mail στο οποίο υπάρχει ένας σύνδεσμος (link) που αποτελεί το κλειδί πρόσβασης που ακολουθεί ο εργαζόμενος για να ψηφίσει. Αυτός ο σύνδεσμος είναι και η μοναδική δικλίδα ασφαλείας, αφού στη συνέχεια δεν απαιτείται από τον εργαζόμενο καμία άλλη πιστοποίηση για να ψηφίσει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντί το e-mail της «Ψηφιακής Κάλπης» να πάει στην εργαζόμενη του Νοσοκομείου Λακωνίας για την οποία προοριζόταν, εστάλη στον αναγνώστη της εφημερίδας, ο οποίος είναι… κάτοικος Αθήνας (!) και δεν έχει καμία σχέση όχι μόνο με το συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά και γενικότερα με τον υγειονομικό κλάδο!

Με το e-mail αυτό, του δινόταν η δυνατότητα να κάνει είσοδο στο «ηλεκτρονικό παραπέτασμα», όπως το ονομάζουν, να δει τους υποψηφίους και να ψηφίσει, με τα στοιχεία της εργαζόμενης για την οποία προοριζόταν το e-mail!

Τόσο αδιάβλητη είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία!

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των ταξικών συνδικάτων
Αν το «τεχνικό λάθος» και το «κενό ασφαλείας» προέκυψαν σε μια τέτοια διαδικασία, γίνεται εύκολα κατανοητό τι… «λάθη» και «κενά» θα προκύπτουν σε κρισιμότερες διαδικασίες για το κεφάλαιο, αν π.χ. επιβληθεί η διαδικασία ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για την προκήρυξη απεργιών από τους εργαζόμενους.

Χωρίς μάλιστα να μπαίνουμε σε ιδιαίτερες αναλύσεις, από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι οποιοσδήποτε εργοδότης έχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία εργαζομένων (π.χ. μέσω των εταιρικών e-mail), θα μπορεί άνετα να ψηφίζει για λογαριασμό τους.

Εχουν μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον και ορισμένες επισημάνσεις που στέλνονται από τους ίδιους τους διαχειριστές του πληροφοριακού συστήματος «Ζευς» προς τους ψηφοφόρους.

Η πρώτη επισήμανση είναι ότι «η υπηρεσία «Ζευς» αναλαμβάνει μόνο τη διαχείριση του συστήματος και δεν φέρει ουδεμία ευθύνη (…) για την οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την πλευρά της διεξάγουσας αρχής». Πέρα δηλαδή από το διάτρητο της διαδικασίας που φαίνεται παραπάνω, η επισήμανση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων. Το πλήρες «φακέλωμα» των εργαζομένων είναι στην ευχέρεια της «διεξάγουσας αρχής», όπως ήταν π.χ. το υπουργείο Παιδείας στην πρόσφατη παρωδία, μία εργοδοτική διοίκηση σωματείου σύμφωνα με αυτά που σχεδιάζονται κ.ο.κ.

Η δεύτερη επισήμανση είναι πως «μπορείτε να υποβάλετε ψήφο πολλές φορές. Μόνο η τελευταία ψήφος σας θα καταμετρηθεί στο αποτέλεσμα». Δηλαδή, για όσες ώρες ή μέρες διαρκεί μια ψηφοφορία, η ψήφος του εργαζόμενου θα είναι δυνατό να αλλάζει διαρκώς, μεγιστοποιώντας τις πιέσεις κάθε είδους που μπορούν να ασκούν η εργοδοσία και οι εκπρόσωποί της.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία βάζουν στο στόχαστρο τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι συζητούν, συνδιαμορφώνουν και λαμβάνουν συλλογικά τις αποφάσεις τους. Στη θέση τους, επικαλούμενοι… τη δημοκρατία, επιχειρούν να επιβάλουν διαδικασίες – παρωδία, με τους εργαζόμενους απομονωμένους, να πατάνε ένα κουμπί κάτω από την πίεση της εργοδοσίας και του κράτους, να μην μπορούν με κανέναν τρόπο να ελέγξουν την εγκυρότητα διαδικασιών, που όπως φάνηκε με το «καλημέρα» είναι διάτρητες, κομμένες και ραμμένες στα «μαγειρεία» και τις νοθείες της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και των εργατοπατέρων.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός