Καημός κυβέρνησης και εργοδοτών οι «αντοχές της οικονομίας» και οι «χαμένοι τζίροι»



Μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης και παραγόντων της αγοράς είναι οι αντοχές της οικονομίας και οι «χαμένοι τζίροι» επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Οι τοποθετήσεις και οι ανησυχίες τους περιστρέφονται γύρω από τον βασικό άξονα που έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά», σημειώνει ο Σύλλογος, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και το φόβο για το παρόν και το μέλλον το δικό μας, των παιδιών και των οικογενειών μας. Βιώνουμε την ανασφάλεια για το αν και με τι όρους θα επιστρέψουμε στα πόστα μας, βιώνουμε ανασφάλεια για το αν θα συνεχίζουμε να εξασφαλίζουμε στο σύνολό του το εισόδημά μας»». «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση απογειώνει την ατομική ευθύνη, μαζί με την ενίσχυση κλίματος αυταρχισμού και τρομοκρατίας απέναντι σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την εγκληματική πολιτική της», επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, προσθέτοντας ότι «κανένας από όλους αυτούς δεν λέει κουβέντα για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζόμενων και καταναλωτών, του λαού συνολικά».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τώρα:

Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
Κατάλληλο φυσικό εξαερισμό μέσα στους εργασιακούς χώρους.
Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.
Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
Γιατρό Εργασίας σε κάθε κατάστημα.
Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
Πολλαπλασιασμό των δρομολογίων στα ΜΜΜ.
Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε καταστήματα πλησίον της κατοικίας του για την αποφυγή χρήση των ΜΜΜ.
Να δοθεί άδεια σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων (ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.ά.) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
Να μην ισχύει το διακεκομμένο ωράριο εργασίας.
Να ενισχύσει η κυβέρνηση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό το ΣΕΠΕ, το ΚΕΠΕΚ και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός