Συναγερμός ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας



«Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυριακής αργίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Καρδίτσας και καλεί σε συναγερμό σε κάθε χώρο δουλειάς.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνηση και η εργοδοσία για άλλη μια φορά, εν μέσω πανδημίας, προσπαθούν να καταργήσουν ότι μπορούν από εργατικά δικαιώματα. Αυτή τη φορά μπαίνει στο στόχαστρο η Κυριακή αργία.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 72 του νέου νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή αναφέρει πως στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία περιλαμβάνονται τα «Κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως». Για να μην υπάρχουν όμως παρανοήσεις και για να ανοίξουν πλήρως οι πόρτες για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας διασαφηνίζεται το εξής: Πως για «την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης όπως και οι αποθήκες τους θεωρούνται κέντρα διανομής άρα και θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές ακόμα αν και φαινομενικά προς τα έξω θα έχουν τα ρολά κλειστά. Εφόσον λοιπόν το κατάστημα θα είναι ανοιχτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παράλληλα και εργασία τόσο για την τροφοδότηση των παραγγελιών όσο και για τη μεταφορά τους.

Ο εργάσιμος χρόνος των εργαζομένων συνολικά στο στόχαστρο
Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου έρχεται μετά τις δηλώσεις Βακάκη. Ο μεγαλομέτοχος των Jυmbo πρότεινε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι συνολικά στον κλάδο του εμπορίου επτά μέρες την εβδομάδα και 12ωρες τη μέρα με εκ περιτροπής άνοιγμα των καταστημάτων! Φαίνεται ότι δεν τους φτάνει η 10ωρη εργασία που έχει νομοθετικά στα σκαριά η κυβέρνηση…

Είναι ξεκάθαρο ότι η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας έχει αποθρασύνει συνολικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία που τη βλέπουν σαν μια ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν όλους τους διακαείς πόθους τους σε βάρος των εργατών.

Η Κυριακή αργία όλων των εργατών
Αυτοί που με ευκολία καταγγέλλουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι δεν ακολουθεί το ρυθμό της εποχής, ότι τάχα είναι προσκολλημένο στο παρελθόν, μας γυρνούν αιώνες πίσω. Προφανώς εκσυγχρονισμός για τους εκμεταλλευτές μας δεν είναι οι αγώνες που θίγουν την κερδοφορία τους, αλλά η ένταση της εκμετάλλευσης με συνθήκες εργασίας περασμένων αιώνων. Εκσυγχρονισμός είναι η 12ωρη εργασία που προτείνει ο κ. Βακάκης, οι μισθοί των 200 ευρώ.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνικής επιτρέπουν τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, των ημερών και των ωρών εργασίας. Όμως, όλα αυτά τα επιτεύγματα στα χέρια των εργοδοτών μας γίνονται υλικά για τους χειρότερους εφιάλτες μας.

Να μην τους περάσει! Να γίνουμε εμείς και οι αγώνες μας ο εφιάλτης τους! Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορικό κατάστημα, σε κάθε σούπερ μάρκετ! Να μη δεχτούμε να δουλεύουμε σαν δούλοι στον 21ο αιώνα!

Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυριακής αργίας!

Δεν θα επιτρέψουμε οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να γίνονται νόμοι!

Δεν θα κάνουμε πίσω από το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Kυριακής αργίας!

Απαιτούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικής αργίας.

7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος χωρίς εισόδημα».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός