Συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη για αστυνομοκρατία και για προστασία της υγείας (VIDEO)



Κάλεσμα στο συλλαλητήριο-απάντηση στην αστυνομοκρατία και την καταστολή, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απηύθυναν με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για το παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.

«Πριν από έναν χρόνο λέγαμε ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εργοδοτική αυθαιρεσία», σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Έναν χρόνο μετά κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν «σε συνθήκες θανάτου», με εκατοντάδες κρούσματα, εργαζόμενους που νοσηλεύονται, ακόμα και νεκρούς. «Έναν χρόνο τώρα δεν επιτρέψαμε η μάσκα να γίνει φίμωτρο», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να δώσουν το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο.

Στους εργαζόμενους διανομείς και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την πανδημία και τα εργατικά «ατυχήματα», στους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους που σήμερα έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, σε όσους πασχίζουν να επιβιώσουν με ψίχουλα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στην ένταση της καταστολής, στα αλλεπάλληλα μέτρα των κυβερνήσεων ενάντια στην απεργία, στις συγκεντρώσεις, στη συλλογική δράση των σωματείων, στις απαράδεκτες «απαγορεύσεις», στα πρόστιμα σε συνδικαλιστές, στις διώξεις που επιστρατεύονται ενάντια σε αγωνιστές υγειονομικούς. «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν κάθισαν και δε θα καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν, όπως ήδη έχουν κάνει, να καταργούν στην πράξη απαγορεύσεις και περιορισμούς.

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας ασφυκτιά», τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στην παρέμβασή του μετέφερε τη φωνή αγωνίας των υγειονομικών για την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ και νοσηλείας Covid στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκεται στα ύψη, αλλά και την αγανάκτησή τους από το πάρε – δώσε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους μεγαλοκλινικάρχες στο όνομα της δήθεν «επίταξης» του ιδιωτικού τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή στηλίτευσε τις φουσκωμένες αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ιδιώτες, τη μεταφορά ειδικευόμενων για να δουλέψουν στις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τα κριτήρια που περιορίζουν τα περιστατικά που θα διοχετεύονται στους ιδιώτες σε ασθενείς με πολύ ελαφρά συμπτώματα. «Ως εδώ», είναι το μήνυμα που κάλεσε να στείλουν αύριο τόσο οι υγειονομικοί όσο και συνολικά οι εργαζόμενοι και ο λαός.

«Συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου», τόνισε με τη σειρά του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Φαρμάκου Αττικής. Μιλώντας για τον κλάδο, επισήμανε πως και στο Φάρμακο καταγράφονται κρούσματα στους χώρους δουλειάς, αλλά και «κρούσματα» εργοδοτικής επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τον έγκαιρο εμβολιασμό των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Πολύμηνη ανεργία και προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να διαμορφώσουν το νέο τοπίο στον κλάδο, είναι ο απολογισμός ενός χρόνου πανδημίας για τους καλλιτέχνες, όπως εξήγησε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Από την πλευρά των σωματείων, όπως πρόσθεσε, ο απολογισμός περιλαμβάνει μια σειρά κινητοποιήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αγώνες καταδίκης της καταστολής που στον κλάδο εκφράζεται και με τη λογοκρισία που φέρνει ο πρόσφατα νομοθετημενος «τρομονόμος» στην Τέχνη.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός