Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Εκδήλωση μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά οργάνωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, καλώντας τους νέους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας τους αγώνες που συμβολίζει και δίνοντας απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Νεολαίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας απηύθυνε ο Πέτρος Πέτρου. «Οι εργαζόμενοι κατάφεραν μέσα από τους αγώνες που διεξάγουν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας να αποδείξουν ότι η ταξική πάλη δεν σταματάει ποτέ», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι φετινές Πρωτομαγιάτικες απεργιακές πρωτοβουλίες θα δώσουν μια ακόμα απάντηση στην προσπάθεια κυβερνήσεων και εργοδοτών να χτυπήσουν το απεργιακό δικαίωμα, να βάλουν χέρι στα σωματεία, να θέσουν εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση (δείτε βίντεο εδώ).

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μεταφέροντας στους νέους εργαζόμενους πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος.

«Ο αγώνας είναι δύσκολος. Η ταξική πάλη δεν είναι ευθύγραμμη διαδικασία», επισήμανε ωστόσο ότι «από όσες συμπληγάδες και αν περάσει, θα είναι κερδοφόρα η πάλη μας».

«Το δίκιο δεν χαρίζεται, κατακτιέται. Σε καμία εκμεταλλευτική κοινωνία το δίκιο δεν χαρίστηκε», ανέφερε και πρόσθεσε η πάλη «πρέπει να είναι ασυμβίβαστη, απέναντι στους ίδιους τους εκμεταλλευτές και σε όσους τους υπηρετούν».

Ανάμεσα στους εμβληματικούς αγώνες της εργατικής τάξης, ξεχώρισε τις μαζικές απεργίες στο Σικάγο που έθεσαν στο επίκεντρό τους το πρωτοποριακό για την εποχή αίτημα για την καθιέρωση του 8ωρου. Αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των αγώνων αυτών στην οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για το Μάη του 1936 και τον απεργιακό αγώνα στη Θεσσαλονίκη, την Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, αλλά και σε πείρα από τις Πρωτομαγιές που συνδυάστηκαν με πολύμηνους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να προετοιμάσουμε την τάξη μας να γίνει με τους αγώνες της τάξη για τον εαυτό της», τόνισε και αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχει αναλάβει το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτό. «Κανένας σήμερα δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι αυτό που ζούμε είναι πρόοδος και εξέλιξη», επισήμανε, στηλιτεύοντας τους πολέμους για το ξαναμοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πηγών, την επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. «Είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους νέους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα που γράφει στη σημαία του το στόχο της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά. Το χρονικό της ιστορίας της, των αγώνων που συμβολίζει, της καθιέρωσής της ως Παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης, ξεχωριστούς σταθμούς στους εορτασμούς της στη χώρα μας, συνοδεύτηκε από τραγούδια γραμμένα για τους αγώνες των εργαζομένων, με τη συμβολή μελών του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός