Κινητοποιήσεις την Τρίτη 20 Ιούλη για μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων διεκδικούν Σωματεία και Συνδικάτα, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σωματεία της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο επίσης την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Αθήνα
Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Τρίτης στην Αθήνα συνυπογράφουν το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στην κινητοποίηση καλούν ακόμη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, τα Σωματεία Εργαζομένων στο Θριάσιο, στον «Ευαγγελισμό» και στο ΚΑΤ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Ακόμα καλούν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» οι οποίοι την Τετάρτη 21 Ιούλη διοργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 10 π.μ. για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

«Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία τη συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας καθώς και το ξήλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και αλλού, με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν στο κάλεσμά τους.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει το βάρος της ευθύνης της διασποράς στους ίδιους τους εργαζόμενους, στη νεολαία», καταγγέλλουν και επισημαίνουν πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες «αφού εδώ και μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, αφού αυτά δεν χωράνε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου». Οσο για τις αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως αυτές «πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της «ανταποδοτικότητας» που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη».

Στη Θεσσαλονίκη
Την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα», αναδεικνύουν σωματεία της Θεσσαλονίκης που καλούν στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Σημειώνοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τονίζουν τα σωματεία: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ, την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα Υγείας μιας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό. Είναι τόσα τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, οι οποίοι θησαύρισαν το προηγούμενο διάστημα από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, που χρειάζονται «καθαρό» υγειονομικό χάρτη από δημόσιες μονάδες Υγείας, για να μπορούν να επενδύσουν σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποσιωπά τις ευθύνες της για τον συνεχιζόμενο συγχρωτισμό και την απουσία ουσιαστικών μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη γνωστή τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ, την ώρα μάλιστα που καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται η παραλλαγή «Δέλτα». Συνεχίζουν με τα ίδια πρωτόκολλα – λάστιχο στον Τουρισμό σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική με μεγάλη τουριστική κίνηση. Φέτος ζούμε το ίδιο έργο όπως και το περσινό καλοκαίρι, που για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων ομίλων υπέστησαν τραγικές συνέπειες οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες.

«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να μεγαλώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την επαναλειτουργία νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών. Την άμεση και καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και την αξιοποίησή του με ευθύνη του κράτος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της υπόλοιπης νοσηρότητας. Να αξιοποιηθούν οι πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 απλές κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Να μην επιτρέψουμε για άλλη μια φορά το ΕΣΥ να γίνει σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους χρόνιους πάσχοντες, αφήνοντας στα αζήτητα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων παθήσεων, καρκινοπαθειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
‘Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός