Διαλέγουν όλοι πλευρά – Which side are you on? (VIDEO)



Από χτες μία είδηση γυρνάει από κινητό σε κινητό. Με τη φράση «έμαθες τι έγινε στην COSCO» έχουν ξεκινήσει δεκάδες διάλογοι ανάμεσα σε φίλους που θέλουν να ενημερώσουν για το νέο εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στο εμβληματικό κάτεργο στο λιμάνι του Πειραιά. Η είδηση γεμίζει με οργή κάθε άνθρωπο της δουλειάς, ενώ οι εικόνες με τους εργάτες να αποφασίζουν επιτόπου απεργιακή κινητοποίηση τους γεμίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ένα και ένα κάνουν δύο. Έτσι και η εντατικοποίηση της δουλειάς -και όχι μόνο στον κλάδο των Μεταφορών- θα φέρει 100% αλλά όχι τυχαία και νέα εργατικά «ατυχήματα». Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με το νέο έγκλημα, ωστόσο κάποιοι φρόντισαν να μην ταρακουνηθεί και κανένας. Πρώτο βιολί ανάμεσά τους το ραβασάκι που μοίρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που πληροφορούσε τους αναγνώστες πως ο εργάτης που έχασε τη ζωή του είχε σχολάσει και για κάποιο λόγο πήγε στη γερανογέφυρα και κάτω από επίσης άγνωστες συνθήκες έχασε τη ζωή του. Με κάθε τρόπο να συγκαλυφτεί το έγκλημα, με κάθε τρόπο να φύγει από το κάδρο της ευθύνης η εργοδοσία και ασφαλώς όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που την «προστατεύει» από τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωσή μας η εργοδοσία γίνεται μήλον της Έριδος ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος την ικανοποίησε πιο άμεσα, πιο έγκαιρα. Μπροστά στη «διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις» (τι ξύλινη γλώσσα!) οι κυβερνήσεις κάνουν τα πάντα για τους επενδυτές. Θες πακέτα στήριξης; Όσα θες! Θες εργαλεία για να μην εντάσσονται οι εργάτες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά; Όσα θες! Θες να φέρνεις τον εργάτη για δουλειά ύστερα από μόλις 13ωρη ανάπαυση; Το έχουνε! Θες εργαλεία ώστε να τα κάνεις όλα αυτά και να μην κουνιέται φύλλο; Εδώ κι αν έχουνε, με πιο πρόσφατο το νόμο Χατζηδάκη και πιο εμβληματικό του πρόσφατου παρελθόντος τον νόμο Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο οι εργάτες χτες στην COSCO έπρεπε πρώτα να μετρηθούν, να τσεκαριστεί ότι το 50%+1 είναι ταμειακώς εντάξει και μετά να κάνουν Γενική Συνέλευση για να προκηρύξουν απεργία.

Κάπως έτσι φτάσαμε οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί όμιλοι, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να κατακλύζονται από τα fake news που ξέπλεναν τις ευθύνες της εργοδοσίας. Όμως τα ίδια ανυπόστατα φιγουράρουν και στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα «εναλλακτικά» ΜΜΕ. Τι κι αν το Σωματείο διέψευσε; Τι κι αν το Σωματείο ενημέρωσε με βίντεο από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για το τι πραγματικά έγινε και πόσο αισχρή ήταν η προσπάθεια να μοιραστούν «ειδήσεις» αμφιβόλου προέλευσης, αλλά συγκεκριμένης στόχευσης; Αυτά τα ντοκουμέντα τα έφαγε η μαρμάγκα. Και αν χτες η δουλειά της συγκάλυψης έγινε με τη διαστρέβλωση των γεγονότων, σήμερα έγινε με την οριστική αποσιώπηση, όπως π.χ από την έντυπη «Αυγή» που δεν βρήκε μία λέξη να πει για το εργοδοτικό έγκλημα, μην και πειραχτεί καμία τρίχα από την «εμβληματική επένδυση» της COSCO. Χαρακτηριστική επίσης είναι για ακόμη μία φορά η αφωνία διάφορων «διαμορφωτών της κοινής γνώμης» που η ευαισθησία τους -αποδεικνύεται τέτοιες ώρες- σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς ακόμα και αν από μέσα είναι ένας νεκρός άνθρωπος του μεροκάματου.

Είτε διαστρέβλωση, λοιπόν, είτε «θάψιμο»… Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά…

Για άλλη μία φορά το βάρος της ενημέρωσης από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων το σηκώνουν το 902.gr, ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής» και χιλιάδες απλοί άνθρωποι που καταλαβαίνουν πως η σιωπή είναι τουλάχιστον συνενοχή και γι’ αυτό την απορρίπτουν, διαδίδοντας την αλήθεια και τα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Με τους εργάτες της COSCO! Τα αιτήματά τους για μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι αιτήματα ζωής και θανάτου και πρέπει να ικανοποιηθούν!

ΥΓ: Προσπαθούμε να δούμε πώς στο καλό θα παρουσιαστεί, μία μέρα μετά το θανατηφόρο ατύχημα, η άρνηση της εργοδοσίας να εφαρμόσει όσα ζητάει το Σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός